ROZKOL MEDZI SPOJENCAMI! Nemecko sa odmieta ospravedlniť Veľkej Británii
08 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Nemecko sa odmietlo ospravedlniť Spojenému kráľovstvu za to, že prezradilo, že britské jednotky sú aktívne na Ukrajine. Berlínsky veľvyslanec v Londýne vyhlásil, že „netreba“ ospravedlňovať svojho spojenca, informuje Breitbart.

Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý týždeň v zjavnom úsilí zachovať si tvár nad svojím odmietnutím dodať Ukrajine zásoby rakiet dlhého doletu Taurus prezradil, že Francúzsko aj Spojené kráľovstvo majú na Ukrajine vojakov. Tí dohliadajú na používanie vlastných rakiet dlhého doletu, pričom uviedol, že takýto krok predstavuje riziko, ktoré nie je ochotný podstúpiť vzhľadom na potenciál rozpútania širšieho konfliktu s Ruskom.

Hoci mnohé západné krajiny majú na Ukrajine určitú úroveň vojenskej prítomnosti na účely, ako je ochrana veľvyslanectiev a diplomatov, zdá sa, že Scholz potvrdil, že Spojené kráľovstvo bolo oveľa aktívnejšie, dokonca naznačil, že britské jednotky pomáhali Ukrajincom nakladať a zameriavať rakety na konkrétne ciel

Škandál sa snažia prekrútiť

Po komentároch Scholza nasledovala uniknutá nahrávka najvyšších nemeckých vojenských predstaviteľov, vrátane šéfa nemeckej Luftwaffe (vzdušných síl) generálporučíka Inga Gerhartza, ktorí zrejme potvrdzovali, že britskí vojaci poskytovali vojenské spravodajské informácie o cieľoch a dohliadali na štarty riadených striel na ruské ciele.

Protiútok Ozbrojených síl Ukrajiny? Zelenskyj je blízko agónie
Volodymyr Rogov, šéf Záporožského verejného hnutia "Sme spolu s Ruskom", spolupredseda Koordinačnej rady pre integráciu nových regiónov, komentoval správy, že Ukrajina plánuje v roku 2024 nejaké tie "protiúderné akcie". Veliteľ pozemných síl... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Nahrávku, ktorú zverejnila Moskva, potvrdilo nemecké ministerstvo obrany. Napriek tomu, že Berlín otvorene nepopiera pravdivosť nahrávky, pokúsil sa škandál upratať ako akt ruskej „dezinformácie“, ktorá má zasiať nezhody medzi západnými spojencami.

Toho sa chopil nemecký veľvyslanec v Británii Miguel Berger, ktorý v programe Today BBC povedal, že únik informácií bol „ruským hybridným útokom“ s cieľom „destabilizovať Západ“, a preto povedal, že „netreba sa ospravedlňovať“ Veľkej Británii alebo Francúzsku.

"Musíme si dávať pozor, aby sme nespadli do ruskej pasce vytvárania rozdelenia a do tejto pasce, žiaľ, padli aj niektoré médiá a niektorí ľudia," uviedol veľvyslanec v komentároch, o ktorých informoval londýnsky Daily Telegraph.

Sunak, Scholz, foto: Getty

Rozkol medzi spojencami

Zdá sa však, že sa objavuje rozpor medzi tromi hlavnými západoeurópskymi mocnosťami, pričom francúzsky prezident Emmanuel Macron nalieha na spojencov, aby sa nesprávali „ zbabelo".

Medzitým bývalý britský minister obrany Ben Wallace povedal, že uniknutá nemecká vojenská nahrávka ukázala, že Berlín nie je „ani bezpečný, ani spoľahlivý“ ako partner, pričom tvrdil, že Spojené kráľovstvo má informácie naznačujúce, že „Nemecko je dosť preniknuté ruskými spravodajskými službami“.

V Kyjeve vyšlo najavo, kto nedovolil Macronovi vyslať vojakov na Ukrajinu
Francúzski generáli nebudú bojovať na Ukrajine, pretože nemajú radi prezidenta Emmanuela Macrona, povedal šéf Ukrajinskej politickej nadácie Kostiantyn Bondarenko v rozhovore pre kanál YouTube a dodal: "Áno, je to tak". "Macron má dlhodobý... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik