Na prevenciu kriminality v mestách a obciach pôjde 20 miliónov eur
07 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyčlenilo na prevenciu kriminality v samosprávach, mestách a obciach 20 miliónov eur. V súvislosti s tým pripravuje dve výzvy, týkajúce sa bezpečnostných kamier a inteligentných riešení bezpečnosti. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii rezortný šéf Richard Raši (Hlas-SD).

"O tejto sume bolo rozhodnuté počas rokovania vlády pre prevenciu kriminality. Robíme tak preto, lebo počas posledných 3,5 roka nebolo na bezpečnosť samospráv vyčlenené ani euro, pritom na to peniaze boli. Po konzultáciách s tými, ktorých sa to týka, teda mestami, obcami a krajmi, pripravujeme dve výzvy, " uviedol Raši.

Objasnil, že prvá výzva na investície do bezpečného prostredia obcí, miest a regiónov v objeme 4 milióny eur sa bude týkať bezpečnostných kamier a ich dobudovania. Má byť realizovaná ako integrovaná územná investícia. O tom, kde budú kamery umiestnené, či koľko obcí bude chránených, tak rozhodnú samotné mestá a obce.

Druhá výzva Podpora budovania inteligentných miest a regiónov v objeme viac ako 16 miliónov eur sa bude týkať inteligentných riešení bezpečnosti a dobudovania komplementárnych systémov. "Bude o tom, aby kamery nielen pozorovali, ale aj rozlišovali, o tom, aby pôsobili preventívne, aby sa budovali pulty centrálnej ochrany, aby sme kamerami vedeli vybaviť nielen mestá, ale aj obce," dodal Raši.

Šéf rezortu prezentoval aj štatistické dáta, podľa ktorých 84 percent primátorov a starostov konštatuje, že kamerové systémy sa osvedčili. Taktiež z nich vyplýva, že 70 percent komunálnych lídrov vidí priestor na medziobecnú spoluprácu.

Rezort taktiež vyčlenil viac ako 80 miliónov eur na takzvané rómske hliadky. "Dáme Rómom prácu, ktorú im zaplatíme z európskych peňazí a dáme prácu v miestach, kde nikto iný pracovať nemôže, iba Rómovia. Vďaka týmto hliadkam zabezpečíme bezpečnosť vo viac ako 420 obciach, kde žije prevažne rómska komunita, a zabezpečí sa aj bezpečnosť v okolí, kde žije majoritné obyvateľstvo," uzavrel Raši.

Šimečka vyrazil do Prahy, vraj nesie do Čiech odkaz
"Vyrážam do Prahy. Našim českým partnerom vo vláde aj vo vedení parlamentu nesiem jeden hlavný odkaz," uviedol na sociálnej sieti Michal Šimečka, predseda PS. "Slovensko je jasne proeurópske a prozápadné, váži si svojich najbližších partnerov a... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok