LEKÁRI VARUJÚ! MOZGOVÁ PRÍHODA ČÍM ĎALEJ TÝM VIAC POSTIHUJE AJ DETI
09 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Mozgová príhoda postihuje aj deti. Upozorňujú na to lekári Fakultnej nemocnice Ostrava (FNO), ktorí za posledných päť rokov diagnostikovali mozgovú príhodu u 55 detí. "Napríklad v auguste minulého roka sme v priebehu jedného týždňa riešili mŕtvicu u dvoch detských pacientov. Obaja chlapci mali osem rokov," uviedla primárka detskej neurológie FNO Hana Medřická.

Jedným z hospitalizovaných bol Adam Krakovka, ktorého rodičia v auguste priviezli do nemocnice s druhou mozgovou príhodou.

"Prvýkrát to bolo pred Vianocami 2022. S Adamom sme pozerali rozprávky a zrazu, keď sa postavil, začal sa sťažovať, že necíti ľavú ruku a nohu," opísala Adamova mama Lucie Krakovská, ktorá si myslela, že prvé príznaky boli obyčajné mravčenie.

"Adama nebolela hlava, neupadol do bezvedomia, nemal zníženú pohyblivosť končatín ani poklesnutý krk či iné príznaky, ktoré sprevádzajú mozgovú príhodu. Keďže však bol v starostlivosti lekárov kvôli vrodenej chybe krčnej chrbtice, vzala som ho do nemocnice," povedala jeho matka a dodala, že lekári ich po vyšetrení poslali domov.

O dva dni neskôr však Adam začal v škole zvracať a omdlel. Odviezli ho rovno do nemocnice, kde mu lekári diagnostikovali mŕtvicu.

V januári sa vrátil do školy, ale v auguste sa mŕtvica prejavila druhýkrát. "Augustový záchvat bol dramatickejší. Vtedy mu lekári museli chirurgicky vložiť do hlavy stent, ktorý teraz zabezpečuje trvalejšiu priechodnosť tepny," povedala jeho matka.

Jedna z desiatich hlavných príčin úmrtí

Podľa Medřickej patrí mozgová príhoda u detí medzi desať hlavných príčin úmrtí a následných pretrvávajúcich neurologických problémov. Napriek tomu sa odborníci vo FNO stretávajú s tým, že všeobecní lekári ju u detí diagnostikujú neskoro.

"Akoby si nechceli pripustiť, že deti môžu týmto ochorením trpieť," upozornil Václav Procházka, vedúci lekár angiokliniky, ktorá slúži na vyšetrenie srdca a ciev. "Pritom práve čas je jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré určujú, či dieťa prežije. A ak prežije, do akej miery zostane postihnutý chorobou," dodal.

Podľa Procházku sú medzi deťmi najviac ohrozené deti do jedného roka a potom mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov. "Príčinou cievnej mozgovej príhody u dievčat môže byť napríklad užívanie antikoncepcie, na ktoré sa veľmi často zabúda. Mnohokrát sa nám stalo, že k nám pacienta priviezli, až keď stratil vedomie, čo je už neskoro. V takom prípade môže ochorenie dievčatá aj zabiť," povedal Procházka.

Mozgová príhoda sa nevyhýba ani detským športovcom.

"Mali sme dvoch 16-ročných futbalistov. Počas zápasu ochrnuli na jednu stranu. Prešli tromi nemocnicami, kým skončili u nás. Takže opäť pomerne veľká časová strata, ktorá sa nemusela stať," dodal Procházka.

"Je to hrozné vidieť svoje dieťa na vozíčku"

Osemročný Adam mal veľké šťastie, že k časovej strate nedošlo počas druhého útoku. Napriek tomu mu čiastočne ochrnula ľavá ruka a noha. "Je to strašný pocit. Zrazu vidíte svoje dieťa na invalidnom vozíku. Alebo, keďže Adam rád stavia lego, keď ho ľavá ruka neposlúcha, musí si pomáhať zubami," spomína Adamov otec David Krakovka.

"Absolvovali sme s ním niekoľko rehabilitácií v kúpeľoch, kde sa opäť učí ovládať ruku, chodiť a behať, a som nesmierne vďačný všetkým lekárom a sestričkám, že dnes, šesť mesiacov po druhom útoku, môžeme len my rodičia vidieť, čím si prešiel," opísal.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytne pomoc postihnutým deťom vysokým finančným príspevkom (VIDEO)
Erik Tomáš (Hlas-SD) je presvedčený, že špeciálne veci si žiadajú špeciálne zmeny zákonov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny z tohto dôvodu predložilo legislatívu zákona o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele vďaka ktorému... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Procházka uviedol, že percento opakovania ochorenia u detí je približne tri až šesť percent, čo je rovnaké ako u dospelých. "Nie je však dôvod na obavy. Adama sledujeme. Raz za dva mesiace mu robím všetky testy. Ak by sa niečo zmenilo, okamžite by sme začali konať," povedal Procházka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik