Útok na továreň v Nemecku! Páchatelia: Ide o darček k MDŽ! Vyjadril sa aj MUSK!
06 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ľavicoví extrémisti sa prihlásili k zodpovednosti za podpaľačský útok na stĺp elektrického vedenia v berlínskej automobilke Tesla. Továreň museli evakuovať v utorok skoro ráno a výroba bude podľa šéfov automobilky pravdepodobne pozastavená do konca týždňa.

V liste obsahujúcom 2 500 slov zverejnenom v utorok sa k zodpovednosti za útok prihlásila aktivistická skupina Vulkangruppe, ktorá uviedla, že továreň, ktorá vyrába približne 500 000 elektrických automobilov ročne, spotrebúva prírodné zdroje a pracovnú silu a nie je šetrná k životnému prostrediu ani udržateľná.

"Sabotovali sme Teslu,"píše sa podľa českých Parlamentných listov v liste zverejnenom na webovej stránke Kontrapolis.info, v ktorom sa útok opisuje ako darček k 8. marcu, Medzinárodnému dňu žien.

"Tesla spotrebúva pôdu, zdroje, ľudí, pracovníkov a na oplátku každý týždeň vypľuje 6 000 SUV..." uviedli aktivisti.

Na tlačovej konferencii v utorok šéfovia spoločnosti Tesla uviedli, že škody sa pohybujú v stovkách miliónov eur a že výroba bude zastavená do konca týždňa.

Výpadok prúdu postihol továreň a okolité obce v spolkovej krajine Brandenbursko. Továreň museli evakuovať v utorok skoro ráno.

Vyjadril sa aj Elon Musk

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk napísal: "Sú to buď najhlúpejší ekoteroristi na Zemi, alebo bábky tých, ktorí nemajú dobré environmentálne ciele."

Dodal: "Zastavenie výroby elektrických automobilov namiesto vozidiel na fosílne palivá je extrémna hlúposť," čím prešiel na nemecký výraz, ktorý znamená "extrémne hlúpy".

Ekologickí aktivisti sa čoraz častejšie zameriavajú na elektrické vozidlá, najmä kvôli obavám, že ich výroba vedie k vyšším emisiám ako výroba automobilov so spaľovacími motormi a že výroba a nabíjanie batérií elektrických vozidiel predstavuje environmentálnu záťaž. Pri cielených útokoch po celej Európe vrátane Nemecka boli elektromobilom prepichnuté alebo vyfúknuté pneumatiky.

Na miestnej úrovni sa veľa diskutuje o vysokej spotrebe podzemnej vody spoločností v regióne, ktorý už niekoľko rokov trpí suchom, ako aj o obavách z množstva lesov, ktoré boli vyrúbané, aby sa uvoľnila cesta pre areál továrne.

IDE DO TUHÉHO! Reakcia Ruska na tlak zo strany NATO
Rusko prijalo opatrenia na posilnenie zoskupení vojsk v severozápadnom a západnom strategickom smere. Deje sa tak na pozadí zhromažďovania vojenských síl NATO v blízkosti hraníc Ruskej federácie, povedal minister obrany Sergej Šojgu počas... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.