Ukrajina nechce vyjednávať. Vyžobre peniaze, ktoré nevráti...(VIDEO)
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Ďalšie peniaze utopené na Ukrajine. Aká je však pravdepodobnosť, že bude Ukrajina schopná, ak vôbec ochotná, vrátiť Európskej únii peniaze, ktorá jej ich poskytne? Očakáva Zelenskyj znova nenávratný dlh? Nezvykol si náhodou na toto dobrodinstvo?

„Čo sa týka päťdesiatich miliárd, je to pravda. Sedemnásť miliárd sú priame granty a tridsaťtri miliárd by mali byť priame pôžičky. Lenže... Povedzme si na rovinu, kedy Ukrajina – tých tridsaťtri miliárd eur za súčasnej situácie vráti... Podľa mňa nikdy,“ skonštatoval Milan Uhrík (hnutie Republika).

„Skôr či neskôr sa to prepíše na večný dlh a napokon sa tento dlho odpíše úplne. Čiže, sú to peniaze darované Ukrajine, povedzme si to na rovinu. Slovensko má prispieť v rámci týchto záruk grantov 400 miliónmi eur. To je strašne veľa peňazí. My s tým nesúhlasíme, pretože zastávame názor, že Slovensko pomohlo Ukrajine. Čo sme mali, to sme dali. Teraz je čas začať na mierové rokovania a v tomto sa prikláňam k teórii prezidentského kandidáta Trumpa, aby sa mierové rokovania začali,“ vysvetlil svoj postoj Milan Uhrík.

Ukrajina dostala už dosť pomoci. Rozhodne nemôže očakávať vojenskú pomoc

Uhrík zastáva názor, že by sa na Ukrajinu už nemali posielať ani peniaze, ani vojenská pomoc vo forme zbraní. Ak by sa tak stalo, iba pod podmienkou, že začne konečne Ukrajina s mierovými rokovaniami. Trump navrhuje práve túto formu riešenia ukončenia vojnového konfliktu. Uhrík rezolútne nesúhlasí s posielaním zbraní, čo médiá nie sú s ich krátkozrakým chápaním schopné pochopiť. Nepriame posielanie zbraní, čo je vo zvyku niektorých európskych vlád z našej strany otvorene podporované nie je. Napokon, armádne zásoby SR sú vyčerpané. No napriek tomu poskytujú peniaze prostredníctvom obchodného vzťahu, čo je však legálny marketingový postup.

UKRAJINA MÁ ĎALŠIU SMOLU! NIE JE PUŠNÝ PRACH
Čína nedodala bavlnu. Vina EÚ? Možno... Európski spojenci by radi poslali Ukrajine viac munície. Lenže sa ukázalo, že nemajú dostatok bavlny toľko potrebnej na výrobu pušného prachu. Väčšina produkcie bavlny nevyhnutnej na poháňanie diel pritom... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Neutrálne postavenie ku konfliktu je prvoradé

Médiá nechápu, že mierové rokovania neprebiehajú a ich otázky sú na hranici infantilnosti. Nie sú schopné pripustiť fakt, že Ukrajina nemôže očakávať podporu, ak sama nepristúpi k mierovým rokovaniam, čo však nemá vôbec v pláne.

„Po dvoch rokoch musí byť každému príčetnému človeku jasné, že táto vojna nemá výsostne vojenské riešenie. Môžeme tam poslať koľkokoľvek zbraní, stále zomrie iba viac a viac ľudí. Musí sa začať hovoriť o mieri a toto je naša diplomatická podmienka. Aby sa začali všetky tieto pomoci podmieňovať mierovými rokovaniami,“ dodal na záver Milan Uhrík.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik