Šutaj Eštok: Predseda ÚS Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií
06 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, týkajúci sa rozhodnutia o pozastavení časti novely Trestného zákona. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Vyhol sa však odpovedi, či by tou zodpovednosťou mala byť priamo abdikácia.

"Evidujem, že došlo k úniku informácií a rozhodnutie ÚS sa skôr dostalo k médiám ako k dotknutým stranám. Považujem to za neštandardné a myslím si, že pán predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť v rámci inštitúcie a zistiť, kto je za únik informácie vinný," uviedol Šutaj Eštok.

"Nepamätám si, že by v minulosti mal ÚS takéto problémy, že by unikali rozhodnutia ešte skôr, ako boli doručené," dodal. Či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho na to vyzval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu. "Sám vie, že nie je v poriadku, ak sa takéto veci stávajú," doplnil.

Ivan Fiačan. FOTO - TASR

Premiér v utorok (5. 3.) vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

I. Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan ubezpečuje, že on aj sudcovia ÚS konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí ÚS. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje. Ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám. Fiačan sa ohradil voči spochybňovaniu integrity sudcov ÚS, k čomu podľa jeho slov došlo ešte pred rozhodnutím súdu. Ohradil sa aj voči výrokom premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

OPOZÍCIU IDE ROZHODIŤ! Kompletne celú do nohy
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) sa na tlačovej besede v utorok popoludní vyjadril, že predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Premiér sa dôrazne ohradil voči medializácii rozhodnutia ÚS... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik