RUSKÝ REKORD: Kyjev stratil za posledný deň 500 vojakov
06 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Je celkom pochopiteľné, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechce vykričať celému svetu veľkosť strát z vlastných radov. A tak sa priebežne z Kyjeva dozvedáme o stratách na ruskej strane. Ale aby sme mali aspoň aký-taký prehľad, Moskva straty Ukrajincov zverejňuje. Hlavne, keď ide o denný rekord. Tak sa na informácie ruského ministerstva obrany pozrime.

Ukrajinská armáda stratila za posledný deň v bojoch s ruskými silami v oblasti Avdejevka pri Donecku približne 500 vojakov, uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany. 

Jednotky ruskej bojovej skupiny Center pokračovali v zaberaní výhodnejších miest a pozícií v oblasti Avdejevka počas uplynulého dňa vo svojich dobre koordinovaných operáciách. Poškodili palebnou silou personál a vojenskú techniku ​​24., 31., 47. a 61. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády pri obciach Netailovo, Novosyolovka Pervaja a Toretsk v Doneckej ľudovej republike, informuje ruská agentúra TASS.

"Odrazili aj tri útoky jednotiek ukrajinskej armády pri osadách Kirovo, Berdyči a Šumy a desať protiútokov pri obciach Tonenkoje, Pervomaiskoje a Orlovka v Doneckej ľudovej republike. Nepriateľ stratil až 500 osôb, 4 bojové obrnené vozidlá vrátane bojového vozidla pechoty Bradley a obrneného transportéra M113 americkej výroby, 4 motorových vozidiel a húfnice D-30,“ informovalo ministerstvo.

Ruské sily zlepšili taktické postavenie v oblasti Kupjanska

Ruské sily za posledný deň zlepšili svoje taktické postavenie v oblasti Kupjanska, informovalo ministerstvo.

„Na Kupjanskom smere jednotky Západnej bojovej skupiny zlepšili svoje taktické postavenie a zasiahli hromadnú živú silu a techniku ​​60. mechanizovanej, 25. leteckej útočnej a 68. pešej brigády ukrajinskej armády pri osadách Jampolovka a Terny v Doneckej ľudovej republike a Sverdlovka v r. Luganská ľudová republika,“ uviedlo ministerstvo.

Pri osade Sinkovka v Charkovskej oblasti odrazili ruské sily päť útokov jednotiek 41. mechanizovanej a 57. motorizovanej pešej brigády ukrajinskej armády, spresnilo.

"Straty nepriateľa predstavovali 35 osôb a štyri motorové vozidlá. Ruské sily pri paľbe z protibatérií zničili delostrelecký systém M777 americkej výroby, samohybné delostrelecké delo Krab poľskej výroby, húfnicu Msta-B, motorizovanú Gvozdiku delostrelecký systém a viacnásobný raketomet Grad,“ informovalo ministerstvo.

IDE DO TUHÉHO! Reakcia Ruska na tlak zo strany NATO
Rusko prijalo opatrenia na posilnenie zoskupení vojsk v severozápadnom a západnom strategickom smere. Deje sa tak na pozadí zhromažďovania vojenských síl NATO v blízkosti hraníc Ruskej federácie, povedal minister obrany Sergej Šojgu počas... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Ruské sily odrazili dva ukrajinské protiútoky v oblasti Donecka

Ruské sily obsadili výhodné miesta a odrazili za posledný deň dva protiútoky ukrajinskej armády v oblasti Donecka, informovalo ministerstvo.

„Na Doneckom smere jednotky Južnej bojovej skupiny viedli aktívne operácie, zaujímali výhodnejšie predsunuté okrajové pozície a spôsobovali škody formáciám 81. leteckej, 22., 33. a 42. mechanizovanej, 92. útočnej a 241. brigády územnej obrany ukrajinskej armády v blízkosti osád. Novomichajlovky, Pobedy, Belogorovky, Novoje a Kurdyumovky v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho odrazili dva nepriateľské protiútoky pri osadách Kleščejevka a Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike,“ uviedlo ministerstvo.

Ruské sily zničili za posledný deň 300 ukrajinských vojakov v oblasti Donecka

Ruské sily za posledný deň zničili v oblasti Donecka približne 300 ukrajinských vojakov a štyri nepriateľské obrnené vozidlá, informovalo ministerstvo.

"Ukrajinská armáda stratila až 300 osôb, 2 tanky, 2 obrnené transportéry a 3 motorové vozidlá. Pri paľbe z protibatérií boli zničené tieto ciele: húfnica M198 americkej výroby, dve húfnice D-20, Msta -Húfnica B, dva motorizované delostrelecké systémy Gvozdika, húfnica D-30 a viacnásobný raketomet Grad,“ uviedlo ministerstvo.

USTUPUJÚ A USTUPUJÚ! Veliteľ Syrskyj zúri, Ukrajinci sú zúfalí
Odkedy Rusi dobyli ukrajinskú pevnosť Avdijivku, darí sa im postupovať ďalej. Ukrajinskí vojaci na východe Ukrajiny sú často zúfalí. A len pod podmienkou anonymity nachádzajú odvahu opisovať, čo sa deje. Je to vraj veľmi zlé a s príchodom jari môže... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Ruské sily zlikvidovali počas uplynulého dňa 230 ukrajinských vojakov v južnej oblasti Donecka

Ruské sily zaútočili na jednotky ukrajinskej armády v južnej oblasti Donecka, pričom za posledný deň zlikvidovali približne 230 nepriateľských vojakov a britský systém protivzdušnej obrany, informovalo ministerstvo.

"Na južnom doneckom smere jednotky bojovej skupiny Východ spôsobili škody na živej sile a technike 102. a 128. brigády územnej obrany pri osadách Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike a Malinovka v Záporožskej oblasti. Straty ukrajinskej armády dosiahli 230 personál, 2 tanky, 2 bojové obrnené vozidlá, 6 motorových vozidiel, húfnicu Msta-B a odpaľovacie zariadenie rakiet typu zem-vzduch Stormer vyrobené v Spojenom kráľovstve,“ uviedlo ministerstvo.

Ruské sily odrazili útok ukrajinskej armády v oblasti Záporožia

Ruské sily odrazili počas uplynulého dňa útok ukrajinskej armády v oblasti Záporožia, informovalo ministerstvo.

"Neďaleko osady Rabotino v Záporožskej oblasti bol odrazený útok útočnej skupiny 118. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády. Straty nepriateľa dosiahli 25 osôb a 3 motorové vozidlá," informovalo ministerstvo.

Na Chersonskom smere zasiahli jednotky ruskej bojovej skupiny Dnepr hromadnú živú silu a vojenskú techniku ​​117. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády, 38. námornej pešej brigády, 121. brigády územnej obrany a 15. brigády národnej gardy v blízkosti obcí Sadovoje a Michajlovka v Chersonskej oblasti. a Malajská Tokmačka v Záporožskej oblasti, spresnilo.

UKRAJINA MÁ ĎALŠIU SMOLU! NIE JE PUŠNÝ PRACH
Čína nedodala bavlnu. Vina EÚ? Možno... Európski spojenci by radi poslali Ukrajine viac munície. Lenže sa ukázalo, že nemajú dostatok bavlny toľko potrebnej na výrobu pušného prachu. Väčšina produkcie bavlny nevyhnutnej na poháňanie diel pritom... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Ruské sily zlikvidovali ukrajinské odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet S-300 Buk v DĽR

Ruské sily počas uplynulého dňa zničili odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet S-300 a Buk ukrajinskej armády v Doneckej ľudovej republike (DĽR), informovalo ministerstvo.

"Ruské sily zničili odpaľovacie zariadenie raketového systému zem-vzduch S-300 pri osade Mayaki v DĽR a odpaľovacie zariadenie protilietadlového raketového systému Buk pri obci Vozdvizhenka v DĽR," povedalo ministerstvo.

Za posledných 24 hodín operačno-taktické lietadlá, bezpilotné lietadlá, raketové jednotky a delostrelectvo ruských zoskupení síl zničili ukrajinské riadiace stanovište UAV (bezpilotné vzdušné vozidlo) neďaleko osady Novokalinovo v DĽR a zasiahli nepriateľskú živú silu a armádu. hardvér v 104 oblastiach.

Ruská protivzdušná obrana za posledný deň zostrelila ukrajinské bojové lietadlo MiG-29

Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili za posledný deň ukrajinskú stíhačku MiG-29 a zachytili štyri rakety amerického viacodpaľovacieho raketového systému HIMARS, informovalo ministerstvo.

"Schopnosti protivzdušnej obrany zostrelili lietadlo MiG-29 ukrajinského letectva pri osade Ľubomirovka v Nikolajevskej oblasti. Počas posledných 24 hodín zachytili štyri rakety HIMARS," informovalo ministerstvo.

Rakety S-300 Buk, foto: Getty Images

Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili aj 112 ukrajinských bezpilotných lietadiel, a to najmä pri osadách Peščanoje, Nikolskoje, Staromichajlovka a Lastochkino v Doneckej ľudovej republike a Romanovskoje v Záporožskej oblasti.

Ruské ozbrojené sily celkovo zničili 576 ukrajinských bojových lietadiel, 267 helikoptér, 14 305 bezpilotných lietadiel, 479 raketových systémov zem-vzduch, 15 360 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1 233 raketometov, 8 299 poľných delostreleckých zbraní a zbraní. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie 19 365 špeciálnych vojenských motorových vozidiel, informovalo ministerstvo.

Všetky tieto informácie si však nemôžeme overiť s nezávislých zdrojov, pretože nezávislé zdroje prakticky na Západe takmer neexistujú. A, samozrejme, utajovať niektoré skutočnosti vrámci propagandy ku každej vojne patrí. 

Ukrajina tvrdí, že potopila ďalšiu ruskú vojnovú loď v Čiernom mori

Na druhej strane prišla v utorok, teda v rovnakom čase, Ukrajina s informáciou, že v Čiernom mori potopila modernú ruskú pobrežnú vojnovú loď, informuje americký portál Breitbart.

Ukrajina tvrdí, že potopila pobrežnú hliadkovú loď Sergej Kotov v noci na utorok do v ukrajinských teritoriálnych vodách pri Kerčskom prielive. Zdá sa, že útok, ktorý v reálnom čase vykonal a zaznamenal roj vysokorýchlostných námorných bezpilotných lietadiel, niekoľkokrát úspešne zasiahol veľkú hliadkovú loď Sergej Kotov, podľa záberov zverejnených ukrajinskou vojenskou rozviedkou.

Ruská pobrežná hliadková loď Sergej Kotov, foto: Getty Images

Ukrajinské štátne médiá informovali o vyjadreniach hovorcu spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) Andrija Jusova, ktorý uviedol, že Sergej Kotov je jednou z najnovších lodí v ruskej flotile. Povedal, že Rusko má v úmysle túto triedu vyzbrojiť a doplniť hlavné delo a rakety Kalibir s vertikálnym odpaľovaním raketovým systémom zem-vzduch.

Jusov povedal: "Čím menej takýchto lodí budú mať, tým menej protilietadlových raketových systémov na nich bude umiestnených, čo znamená viac príležitostí pre ukrajinské bezpečnostné a obranné sily."

Ukrajina tvrdí, že po výbuchu spozorovala, že na pobrežie prichádzalo 10 sanitiek a že ruské sily mohli z lode evakuovať desiatky námorníkov. Ukrajinské štátne médiá označili útok za „ďalšie významné námorné víťazstvo Ukrajiny“.

POLITICO: Putinova majstrovská špionážna operácia spôsobila "POPRASK"
Už aj bruselský liberálny plátok POLITICO musel pripustiť, že moskovský špionážny zvrat rozdelil západných spojencov, zdiskreditoval Scholza a zabrzdil kyjevský tlak na zbrane. Je síce ešte len utorok, ale Vladimir Putin má za sebou pekelný... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik