Putin: Tradičné hodnoty sú základom existencie. Čaputová to vidí inak
07 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Ruský prezident Vladimir Putin na záverečnom ceremoniáli Svetového festivalu mládeže označil tradičné hodnoty za základ existencie.

Zaujímalo ho, ako je možné zorganizovať "také mesto mladosti a mieru" v Soči.

"Ako môžete byť taký odlišný?" spýtal sa Putin. Ruský vodca naznačil, že zjavne existuje niečo, čo spája všetkých. "V dnešnom Rusku to nazývame našimi tradičnými hodnotami. Toto je základ nášho života, nášho bytia," povedal prezident.

Okrem toho ruský vodca povedal, že sa stretol so zahraničnými študentmi, ktorí študujú v Rusku. Podľa neho, napriek tomu, že každý vyzerá inak, existuje zjednocujúca vlastnosť. "Čo je to? Áno, všetci sme ľudia! A všetci sme si rovní!" povedal Putin.

Tradičné hodnoty

Pripomíname, že práve dôraz na tradičnosť je v tomto prípade najdôležitejšou súčasťou ruskej politiky. Krajina sa pod vedením prezidenta Putina už niekoľko rokov snaží zaujať rolu svetového ochrancu tzv. tradičných hodnôt.

Rusko sa v medzinárodnom systéme pokúša definovať ako konzervatívna, kresťanská a rodinne založená krajina. Moskva na tradičné hodnoty kladie dôraz dokonca aj v Stratégii národnej bezpečnosti prijatej v roku 2021. Ich ochranu považuje nielen za otázku národnej bezpečnosti, ale dokonca za strategickú prioritu.

Čaputová: Slovensko potrebuje aj talent a hodnoty tvorené LGBTI komunitou

Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou sú tie, ktoré najlepšie odolávajú krízam. Aj keď to možno nevieme, všetci poznáme gejov, lesby alebo transrodových ľudí. Ich život sa odlišuje od predstáv, z ktorých majú niektorí obavy. Dôležité je hľadať si k sebe cestu, viesť dialóg bez invektív a nájsť spôsob, ako môžeme na Slovensku spolu žiť. Pripomenula to minulý rok v júli prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Pellegrini a jeho vízia

„Prezident má byť prezidentom ľudí. Nemá byť ani opozičný, ani koaličný. Ak vláda koná v prospech ľudí, je jeho povinnosťou jej v tejto snahe napomáhať. Ak sa vláda spreneverí svojím sľubom a nekoná tak, je jeho povinnosťou ľudí sa zastať. Chcem, aby sa Prezidentský palác stal miestom, kde sa môžu stretávať ľudia bez ohľadu na svoje politické presvedčenie, ak prinášajú dobré riešenia pre svoju krajinu. Prezident musí byť aktívny a nie pasívny pozorovateľ udalostí, ako sme boli svedkami v nedávnej minulosti. Úlohou prezidenta je stmeľovať národ a nie ešte viac rozdeľovať a vytvárať akúsi opozičnú mocenskú alternatívu. Prezident musí prinášať pokoj, dôstojnosť a intenzívnu prácu pre ľudí na hrdom Slovensku. Dôstojnosť pre Slovensko, dôstojný život pre ľudí, slušnosť a pokoj v politike tvoria hodnoty, ktoré dlhodobo ponúkam voličom. Na medzinárodnej scéne ponúkam obhajobu národnoštátnych záujmov v zmysle Slovensko na prvom mieste,“ povedal Pellegrini pre Pravdu. 

Niet preto divu, že nový prezident by mal byť tým, ktorý konečne upokojí atmosféru na Slovensku a zasadí sa o to, aby sa ľudia mali konečne lepšie. Takým by chcel byť súčasný predseda parlamentu a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini. „Pokoj, dôstojnosť, lepší život pre všetkých ľudí. A sebavedomé a hrdé Slovensko, ktoré je pre mňa vždy na prvom mieste. To je moja vízia, s ktorou sa uchádzam o vašu dôveru,“napísal v krátkom statuse Peter Pellegrini.

Národný a vlastenecký kandidát Harabin

Harabin sa prezentuje ako vlastenec. Jeho program sa sústreďuje na tradičné a kresťanské hodnoty. Vyhlásil, že má motiváciu brániť vlasť, dostať ju do normálneho stavu bez extrémnych sociálnych pokusov nového liberalizmu a porušovania práva.

"Moja vízia pre Slovensko je zabezpečiť aj naďalej existenciu suverénneho, tradične mierového Slovenska ako spoločného štátu Slovákov a ostatných národností pôvodne žijúcich na našom území. Budem prispievať k rozvoju dobrých hospodárskych a kultúrnych vzťahov s ostatným svetom. Nakoľko sme suverénny štát, nesmieme tvrdohlavo dogmaticky opakovať, že jediným našim priestorom je Európska únia a NATO. To neznamená, že z týchto organizácií treba automaticky vystupovať. Musíme však vyžadovať rešpektovanie dohodnutých zmlúv."

Ivan Korčok

„Z mojich stretnutí s ľuďmi cítim, že na Slovensku je dopyt po rovnováhe. Ľudia, či voliči opozície, ale aj časti koalície nechcú, aby jedna garnitúra obsadila kompletne všetky posty v štáte. Naši občania a občianky si neželajú prezidenta, ktorý bude len predĺženou rukou predsedu vlády. Naopak, chcú prezidenta, ktorý bude s vládou spolupracovať všade tam, kde vláda koná na prospech občanov a v záujme Slovenskej republiky. Ale ak sa dejú veci, ktoré by sa diať nemali, bude sa vedieť slušne, ale rázne ozvať a zatiahnuť záchrannú brzdu. Presne takýto výkon funkcie prezidenta ponúkam,“ povedal Korčok pre denník Pravda.

MIMORIADNE! Česká vláda ruší spoločné rokovania s Ficovým kabinetom
V reakcii na kroky slovenskej diplomacie vo vzťahu k Rusku ukončí Česká republika spoločné zasadnutia kabinetov oboch krajín. Podľa premiéra Fialu "nie je možné skrývať výrazné rozdiely" v kľúčových zahraničnopolitických témach. O tomto kroku... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik