PRUDKÉ OCHLADENIE ZASIAHNE SLOVENSKU UŽ DNES! VRACIA SA ZIMA?
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Po relatívne dobrom počasí, keď sme si už zvykli, že teplota posledné dni neklesala pod 10°C, prichádza na celom Slovensku prudké ochladenie. Vracia sa zima? Kladú si mnohí otázku!

V stredu bude prechádzať studený front od severovýchodu. Na severe a východe sa preto bude obloha mračiť, na ostatnom území našej krajiny bude prevažne polooblačno. Práve tam môžeme očakávať aj občasné zrážky, snehové však až na večer. Biela nádielka sa má objaviť už od stredných výškových polôh – cca 1200-1300 m. n. m. Akonáhle príde ochladenie, teploty sa budú pohybovať od 7°C na severe po 16°C na juhu, čo bude ešte znesiteľné. Práve na juhu Slovenska to bude vyzerať na príchod jari. Silnejší vietor sa prejaví najskôr na východe a potom aj na západe Slovenska.

Vo štvrtok, 7. marca 2024 sa pripomenie zima

Z noci na štvrtok počas prechodu frontu sa objaví slabé sneženie aj v nižších polohách. Rýchlo sa však pre tlakovú výš okolo polnoci od severovýchodu vyjasní, čo prinesie ochladenie a môžeme očakávať aj ľahké mrazy. To pestovateľov ovocia určite nepoteší. Vo štvrtok sa budú teploty pohybovať okolo -5°C, na juhu bude prízemný mráz, resp. teploty okolo 2 až – 2°C.

Na 8. marec 2024 - Medzinárodný deň žien čakajte  riziká. Vyjasnenie prinesie tlakovú výš a teploty budú pod bodom mrazu takmer na celom Slovensku. Občas sa prejaví i slabší vietor, najmä na juhozápade, jeho výskyt však nebude taký evidentný.

Teploty budú postupne klesať

Ráno budú teploty na území Slovenska pod nulou.

Na juhu to bude iba -1°C, na severe už -7 až – 8 °C, v mrazových dolinách ešte o dva stupne menej. Cez deň sa pri slnečnom počasí teploty vyšplhajú na prijateľné marcové hodnoty od 5 – 6 °C . Zrážky sa zrejme nevyskytnú.

Meteorológovia odporúčajú pripraviť sa na ochladenie predovšetkým poľnohospodárom, ktorí pestujú rozkvitnuté stromy. V opačnom prípade je možné, že prídu o svoju úrodu. Mrazy budú hroziť aj na konci týždňa.

Výstraha pre pestovateľov ovocia

Ak ste z juhozápadu či juhovýchodu Slovenska, odporúčame tak vykonať potrebné opatrenia na rozkvitnutých stromoch v týchto lokalitách. V opačnom prípade bude úroda zničená. Mrazy budú hroziť aj na konci týždňa.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik