Premiér trvá na tom, že Fiačan sa má vzdať funkcie predsedu Ústavného súdu SR
06 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal prevziať zodpovednosť a vzdať sa svojej funkcie. Šéf ÚS podľa Fica v stredu potvrdil, že súd zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí ÚS.

"Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan dnes potvrdil, že Ústavný súd SR zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí Ústavného súdu SR do médií nepriateľských voči vláde predtým, ako bolo rozhodnutie doručené účastníkom konania. Ním zriadená pracovná skupina nič nevyrieši a predseda vlády SR Robert Fico naďalej trvá na stanovisku, že za takýto škandál, ktorý nemá obdobu v celej histórii Ústavného súdu SR, by mal predseda Ústavného súdu SR prevziať zodpovednosť, vzdať sa svojej funkcie a zaradiť sa do kolektívu radových členov Ústavného súdu SR," uviedol v stanovisku premiér.

Fiačan na stredajšom brífingu ubezpečil, že on aj sudcovia ÚS konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí ÚS. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje, zriadil na to aj tím. Ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám.

Šéf ÚS sa ohradil voči spochybňovaniu integrity sudcov ÚS, k čomu podľa jeho slov došlo ešte pred rozhodnutím súdu. Ohradil sa aj voči výrokom premiéra. Tvrdí, že v tomto rozhodnutí nejde o prelomenie doterajšej judikatúry ÚS, pretože súd sa musel posunúť vo svojich doterajších záveroch v situácii, ktorá doteraz nebola pokrytá jeho rozhodovacou činnosťou.

Fico žiada odchod Fiačana, pretože niekto podľa neho musí niesť zodpovednosť za predčasné sprístupnenie informácie o rozhodnutí ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

TOTO STE ASI NEČAKALI! Obrovské prekvapenie na kandidátke Republiky do eurovolieb!
Iba pred niekoľkými hodinami presiakla do médií informácia, že na kandidátke strany Republika pre voľby do Európskeho parlamentu bude kandidovať veľmi zaujímavá osobnosť. Ide o ženu, ktorá sa veľmi akívne vyjadruje k dianiu na Slovensku a vo svete... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik