Milan Krajniak spôsobil zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch mimoriadnu situáciu. Ani po opadnutí chrípkovej sezóny sa situácia s kritickým nedostatkom zamestnancov nezlepšila. Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady neuváženej a neodkonzultovanej zmeny legislatívy sa tak odzrkadlia na odbytových cenách chleba a ďalších pečivárskych výrobkoch.
„Informácie od našich členov sú viac ako znepokojivé. Prevádzky nie sú schopné nájsť zamestnancov, fluktuácia novoprijatých je obrovská. Jedna z prevádzok napríklad prijala v minulom roku 197 ľudí, avšak 196 prevádzku opustilo. Iný podnik prijal a zároveň prišiel o 90 ľudí. A to napriek tomu, že podniky mzdy zvyšovali. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky a školenia sú pritom značné. Je možné predpokladať, že to všetko sa zrejme odzrkadlí v odbytových cenách. Takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Zmenu zákona o odchode do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch zrealizovala na jeseň roku 2022 vláda Eduarda Hegera na návrh Milana Krajniaka. O tejto úprave s pekármi nediskutovala, napriek tomu, že sú súčasťou kritickej infraštruktúry i subjektami hospodárskej mobilizácie. Problémy však nehlásia len potravinári, ale aj ďalší členovia kritickej infraštruktúry, ktorými sú distribútori energií. Bez plynu a elektrickej energie pritom pekárne nebudú schopné produkovať výrobky.
„Situácia sa žiaľ nestabilizovala ani po opadnutí chrípkovej sezóny. Potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky. To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať. Očakávame, že aktuálna vláda túto situáciu, za ktorú sú zodpovední jej predchodcovia napraví. Pekári nechcú zvyšovať odbytové ceny, ale náklady, ktoré nesprávne rozhodnutia Hegerovej vlády spôsobili, iné možnosti nedávajú. O cenách našich výrobkoch priamo na pultoch predajní však v konečnom dôsledku rozhodnú obchodné reťazce,“ zdôraznil M. Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik