ODPADNETE! Zelenská odmietla pozvanie Bieleho domu, nepáčilo sa jej pri kom má sedieť, píše WP
06 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odmietla pozvanie Bieleho domu, aby sa zúčastnila prejavu amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pri ňom prednesie tradičnú Správu o stave Únie. Informoval o tom denník Washington Post. Zelenskej sa nepáčilo, pri kom má sedieť.

Dôvodom, že Zelenská odmietla pozvanie do Bieleho domu bolo to, že nechcela sedieť v blízkosti vdovy po zosnulom ruskom opozičníkovi Alexejovi Navalnom. 

Štvrtkovému Bidenovmu prejavu sa nakoniec nebude prizerať ani jedna zo žien, dodal denník.

Podľa pôvodných predstáv Bidenovej administratívy mali Olena Zelenská a Julija Navalná sedieť blízko prvej dámy Spojených štátov Jill Bidenovej. Prítomnosť oboch žien, z ktorých každá je symbolom odporu proti režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina, mala prejavu šéfa Bieleho domu v Kongrese dodať patričný lesk, informoval americký denník.

Lesk sa ale nekoná

Ukrajinskej strane sa ale nijako nepozdávala predstava, že by Zelenská a Navalná sedeli blízko seba, napísal denník s odvolaním sa na zdroje blízke Kyjevu. Pripomenul pritom, že protikorupčný aktivista Navalnyj, ktorý minulý mesiac zomrel v sibírskom väzení, pôvodne schvaľoval ruskú anexiu Krymu z roku 2014, hoci neskôr podporil obnovenie pôvodných hraníc Ukrajiny a odsúdil aj ruskú inváziu.

„Kým na Západe sme o ňom vždy uvažovali ako o niekom, kto statočne a odvážne bojoval proti Putinovi, na Ukrajine je Navalnyj vnímaný ako niekto, kto bol v súlade s ruským nacionalizmom a imperializmom,“ povedal denníku Washington Post Alina Poljaková, šéfka amerického mimovládneho Centrá pre analýzu európskej politiky.

Biely dom: Má nabitý program

Biely dom pripustil, že Zelenská pozvanie odmietla, zdôvodnil to však jej nabitým rozvrhom. „Kvôli naplánovaným akciám vrátane návštevy detí zo sirotinca v Kyjeve sa bohužiaľ nebude môcť zúčastniť,“ oznámila Bidenova administratíva.

Do Washingtonu nepríde ale ani vdova po Navalnom. Hovorkyňa Navalného Kira Jarmyšová to odôvodnila únavou. „Julija bola pozvaná a zvažovala to, ale myslím, že všetci zabudli na okolnosti, na základe ktorých sa tak stalo. Julijin manžel zomrel pred dvoma týždňami. Neustále cestovala a dnes je prvýkrát doma. Ako každý človek potrebuje čas na zotavenie,“ napísala s tým, že Navalná si však pozvanie „veľmi váži“.

Bidenova administratíva pritom Zelenskú bezprostredne neinformovala, že Navalná sa nakoniec Bidenovho prejavu nezúčastní, napísal denník Washington Post s tým, že však nešlo o jediný dôvod, prečo Ukrajinci prvú dámu do Spojených štátov nevyslali.

Kyjev sa podľa denníka tiež snaží v Spojených štátoch pomoc Ukrajiny čo najviac prezentovať ako nadstranícku záležitosť, a preto sa chcel vyhnúť tomu, aby bola príliš spájaná s demokratickou administratívou. Zvlášť v situácii, keď rozhodnutie o ďalšej pomoci Ukrajine majú v rukách republikánski zákonodarcovia v Snemovni reprezentantov.

Vojnová situácia je čoraz dramatickejšia, Macron trvá na vyslaní západných vojakov na Ukrajinu
Hoci neexistuje konsenzus o vyslaní vojakov na Ukrajinu, problém nemožno vylúčiť – francúzsky prezident o tom hovoril už skôr. Emmanuel Macron však v utorok v Prahe povedal, že je čas, aby spojenci Ukrajiny konečne konali, a dodal, že sa „v našej... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik