Nenávistná kampaň opozícii nepriniesla plody, aké by si želala zbierať
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Marián Kéry (SMER - SSD) reaguje na predvolebný prieskum agentúry SANEP pre televíziu TA3. Z prieskumu vyplýva, že ak by sa parlamentné voľby konali koncom februára, vyhrala by ich strana Smer-SD s 22,8 percentami hlasov a z celkového výsledku vyplýva, že na pohodlnú väčšinu by stačilo, keby sa spojili strany Smer - SSD a Hlas-SD. Kéry má pre opozíciu odkaz a je presvedčený, že nenávistná kampaň opozícii nepriniesla plody, aké by si želala zbierať.

Marián Kéry (SMER – SSD) zareagoval na verejný prieskum o potenciálnych výsledkoch budúcich parlamentných volieb. 

„V SMERe-SSD sa v normálnej situácii nezvykneme vyjadrovať k prieskumom verejnej mienky. Ale v chaose a pri dlhé mesiace trvajúcich pokusoch opozície, na čele s Progresívnym Slovenskom, na základe klamstiev a demagógie hnať ľudí do ulíc a vyzývať na odpor proti legitímne zvolenej vláde, mi to nedá nevyjadriť sa k najnovším preferenciám politických strán, ktoré vzišli z prieskumu Focusu realizovaného pre Markízu,“ vyjadril sa na sociálne sieti Kéry.

„Takže trojica SMER-SSD, Hlas-SD a SNS aj po nekonečných útokoch opozície, po protivládnych demonštráciách opozície proti vláde po celom Slovensku a po tom, ako na koalíciu len na základe vykonštruovaných dôvodov a v koordinácii s opozíciou útočia už len z princípu a neustále aj liberálne médiá, tak naša koalícia po tom všetkom podporu nestráca, skôr naopak. Nie je to pre opozíciu pomaly aj na uterák?“ pýta sa s istou dávkou irónie poslanec za stranu SMER – SSD.

Zlo plodí len zlo. Nenávistná kampaň nepriniesla svoje plody

Kéry si všimol, že kampaň plná zášti nedopadla podľa predstáv opozície. Opozícia vedená práve nie úplne chápajúcimi Šimečkovcami to však ignoruje.

Útočili napríklad na premiéra Fica, ktorý upozorňoval na stretnutie lídrov EÚ a NATO a to, že na ňom chce francúzsky prezident Macron otvoriť otázku vyslania Ukrajiny. Progresívci však tvrdili, že iba maľuje čerta na stenu. Ešte ani neodpadli z prsníka svojej matky (niekto aj Tatu) a už sa hrajú na múdrych. Asi si nevšimli, že táto horúca téma už ležala na parížskom stole. 

„Progresívci, celý liberálny tábor vrátane kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka sa vysmieva z našich slov o mieri, tvrdiac, vraj všetci chcú mier. Ale no. Že ich hanba nefackuje,“ prízvukuje Kéry. 

Opozícia frfle, pretože si myslí, že na to má právo. O tom, proti čomu brojí, nemá ani poňatia

„Opozícia ide s viacerými médiami „bomby“ aspoň na papieri, vo vyhláseniach. Strašne im prekáža najnovšie to, že sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár stretol v rámci prestížneho diplomatického fóra v tureckej Antalyi s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. To, že sa stretol s viacerými ďalšími šéfmi rezortov zahraničných vecí tak z krajín EÚ, ako aj vplyvných krajín mimo EÚ, už nespomínajú. Rokoval napríklad s ministrom zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny, Elmedinom Konakovičom, s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Kazašskej republiky Muratom Nurtleuom, so šéfom diplomacie Uzbekistanu Bakhtiyorom Odilovičom Saidovom. Ale aj s ministrami zahraničných vecí Rumunska, Maďarska, Luxemburska, tiež s prezidentom Bulharska. Takmer o žiadnom z týchto stretnutí a jeho výsledkoch ani riadok. Ale Lavrov zaujíma každého. Okamžite pritom Blanár aj Smer-SSD dostali potvrdenie pečiatky proruský. Zbláznili sa všetci liberáli? Ako má diplomat hľadať dohody, ak nie v komunikácii a rokovaniach? Mimochodom, aké proruské smerovanie vlády v čase, keď minister obrany Robert Kaliňák prevzal v USA prvé dve stíhačky F-16 pre slovenskú armádu?,“ pýta sa Kéry.

Očakávať však akúkoľvek logickú odpoveď od Šimečkovcov by bolo prejavom optimizmu a zhovievavosti.

„Liberálne médiá aj opoziční politici strašia a zavádzajú, až sa im, ľudovo povedané, „z úst práši“. Táto vláda bude aj naďalej robiť zahraničnú politiku na všetky štyri svetové strany. Keďže nie sme vazalom nikoho, tak môžeme robiť suverénnu politiku, v rámci ktorej povieme každej zo strán svoj názor. Budeme však pri tom hľadať prieniky a dohody. Toto je suverénna a sebavedomá budúcnosť slovenskej zahraničnej politiky,“ uistil Marián Kéry Šimečkovcov a ich kumpánov, nech si dupú, koľko chcú.

Výsledky prieskumu

Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko, ktoré by získalo 20,9 percenta, tretia priečka by patrila Hlasu-SD so 16,8 percentami hlasov.

Menej ako desať percent, konkrétne 6,3 a 6,1, by získalo Kresťanskodemokratické hnutie a SaS. Za nimi nasleduje koalícia Slovensko/Za ľudí/KU s 5,7 percentami hlasov.

Do parlamentu by sa neprebojovala strana SNS, ktorá je súčasťou vládnej koalície. Pred bránami by opäť skončili aj Republika, Demokrati a Sme rodina.

Čo sa týka rozdelenia kresiel v parlamente, Smer by získal 47, PS 43, Hlas 35, KDH 13 a SaS 12.

PRIESKUM: Smer a Hlas by si už VYSTAČILI SAMI!
Ak by sa parlamentné voľby konali koncom februára, vyhrala by ich strana Smer-SD s 22,8 percentami hlasov. Do parlamentu by sa dostalo len päť strán a Smer s Hlasom by mali pohodlnú väčšinu. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry SANEP pre... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik