MATURITNÉ SKÚŠKY INAK! Ministerstvo školstva chystá zmeny...
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Rezort školstva sa pripravuje na premenu maturitných skúšok. Bude sa týkať aj zavedenia dvojúrovňovej maturity z vybraných predmetov. Túto novinku z odboru komunikácie a marketingu potvrdili samotní pracovníci Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) Slovenskej republiky.

Zmeny sú prispôsobením sa novým edukačným trendom.

„V programovom vyhlásení vlády sú ako strednodobé priority plánované aj zmeny v maturitnej skúške, ktoré by kopírovali moderné trendy vo vzdelávaní a ciele kurikulárnej reformy,“ vyjadrili sa zástupcovia rezortu vzdelávania.

Hovorí sa aj o zavedení dvojúrovňovej maturity z konkrétnych predmetov.

Námety na tieto zmeny budú prerokované a prekonzultované. Prejdú odbornou prípravou v rámci rezortu školstva. Bude sa o nich diskutovať so všetkými subjektmi, ktoré majú záujem na pripravovaných zmenách pracovať.

Tieto zmeny budú vykonané so zámerom na postup v leveli medzinárodnej porovnateľnosti maturitných skúšok. Miinisterstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky tvrdí, že sa tým zvýši kvalita absolventov stredných škôl pre uplatnenie sa na pracovnom trhu.  

Taktiež to má mať pozitívny dopad na pokračovaní a ukončení vysokoškolského štúdia a udržaní si intelektuálnej špičky z radov absolventov vysokých i stredných škôl v Slovenskej republike.

Konkrétne predstavy o maturitných skúškach budú hodnotiť aj dlhodobé výsledky a prospech študentov. Je to návrhom študentskej rady stredných škôl.

Pozitívnym krokom by bolo aj integrovanie otvorených úloh. Tie by rozvíjali kreatívne myslenie, realizovanie dlhodobej maturitnej práce či dvojstupňovú maturitnú skúšku.

HANBA! Na školské potreby si domácnosti berú pôžičky
Cena nevyhnutnej školskej výbavy pre prváka môže tento rok presiahnuť aj 200 eur. Na školské potreby si musí vziať pôžičku približne 5 % slovenských domácností. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Zdieľať tento článok