VAROVANIE TIETO bankomaty vás OBERÚ O PENIAZE ani nebudete vedieť ako!
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Bankomaty vás podivnými praktikami môžu obrať o peniaze a ani neviete ako. V desiatkach kusov sa vyskytujú aj na Slovensku, pričom okrem hlavného mesta sa sústreďujú hlavne vo vychytených turistických lokalitách, informuje portál TV Markíza.

V Česku poriadne rozvírila vody správa, že bankomaty od spoločnosti Euronet (ATM) skúšajú na klientov podivné praktiky. Desiatky modro-žltých bankomatov však nájdete aj na Slovensku. Len v Bratislave na Obchodnej ulici sú tri. Okrem hlavného mesta sú lokalizované hlavne v turistických oblastiach, ako sú napríklad Vysoké Tatry, Poprad, Demänovská dolina či Bešeňová.

Stačí jeden chybný klik  

V čom spočíva problém? Idete si vybrať peniaze, natrafíte na takýto bankomat a postupujete ako za bežných okolností. Načítate kartu, zvolíte si jazyk a zadáte PIN kód. Následne vám dá bankomat len dve možnosti: „Hotovosť a zostatok“ a „Iné“. Ak zvolíte prvú možnosť, tak v tom okamihu ste prišli o peniaze, len o tom ešte neviete.

Zobrazí sa vám totiž klasická tabuľka so sumami, ktoré si môžete vybrať. Zvolíte si ju a peniaze si zoberiete. Bankomat vám však už naúčtoval aj poplatok za zobrazenie zostatku na vašom účte, ktorý sa na displeji na konci transakcie na chvíľu preblikne. A to aj napriek tomu, že ste oň nežiadali.

Aj v prípade, keď transakciu zrušíte ešte pred výberom, tak si bankomat poplatok zaúčtuje. A to vám ten zostatok v tomto prípade ani neukáže. Jeho výška je rôzna, záleží na tom, ako si ho nastavila vaša materská banka v cenníku. Zväčša sa pohybuje od 50 centov po jedno euro.  Vtip je v tom, že tejto praktike sa dá vyhnúť. Musíte zvoliť možnosť „iné“. Vtedy sa na displeji zobrazí „vybrať hotovosť“ a „zostatok na účte“. 

A keďže ide medzinárodnú sieť bankomatov, tak takéto nastavenie je všade rovnaké. Dávajte si teda na to pozor aj na dovolenke v zahraničí.

KOMPLETNE POMÝLENÝ! Sibyla zo Šimečku juniora určite nebude
Podľa Michala Šimečku (PS) je Fico nervózny a vďaka parlamentným obštrukciám a protestom prehral. Aj o tom písal na sociálnej sieti hodnotiac rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) vo veci novely Trestného zákona. Predseda poslaneckého klubu Smeru-SSD... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Spoločnosť sa bráni, že chcela len klientom uľahčiť výbery

„Ide o funkcionalitu Cash & balance, ktorú sme uviedli v mnohých krajinách v dobrej viere, že zvýšime komfort pre klientov, aby spolu s výberom rovno poznali aj zostatok na účte,“ uviedol pre český portál Novinky.cz výkonný riaditeľ spoločnosti Euronet ČR Ondrej Kozák.

Podľa neho si firma za túto službu nič neúčtuje. Podľa zistenia portálu sa však tento poplatok delí medzi materskú banku, vydavateľa karty, ako je napríklad Visa alebo MasterCard, a prevádzkovateľa bankomatu – teda Euronet.  

V Česku sa banky voči tomuto konaniu ohradili, preto Markíza oslovila tie najväčšie na Slovensku. Doposiaľ odpovedala ČSOB.

„Žiadne sťažnosti našich klientov v tejto veci zatiaľ neeviduje. Vo všeobecnosti však môžeme skonštatovať, že ak akákoľvek spoločnosť strháva svojim zákazníkom poplatky za služby, ktoré si neobjednali, nejde o etické ani žiadúce správanie. Klientom vždy odporúčame využívať bankomat tej banky alebo finančnej skupiny, kde majú založený účet. Vyhnú sa tak všetkým nežiaducim alebo prekvapivým poplatkom,“ uviedla hovorkyňa Michaela Lovásová.

Kaliňák parádne upratal Valáška: KEĎ STE BOLI VO VLÁDE, POVLÁČILI VÁS PO ZEMI AKO ŠPINAVÉ HANDRY! (VIDEO)
Hranice politických debát sa posúvajú. Niekedy už je to naozaj tenká čiara a divák by sa ľaho mohol stať svedkom aj iného, ako slovného súboja. Takejto debate sa nevyhli ani Tomáš Valášek, nominant za bývalé OľaNO a Robert Kaliňák (SMER – SSD). ... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik