USTUPUJÚ A USTUPUJÚ! Veliteľ Syrskyj zúri, Ukrajinci sú zúfalí
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Odkedy Rusi dobyli ukrajinskú pevnosť Avdijivku, darí sa im postupovať ďalej. Ukrajinskí vojaci na východe Ukrajiny sú často zúfalí. A len pod podmienkou anonymity nachádzajú odvahu opisovať, čo sa deje. Je to vraj veľmi zlé a s príchodom jari môže byť ešte horšie, informujú české Parlamentní Listy.

Ukrajinci sú po páde Avdijivky pod veľkým tlakom ruských agresorov. Okupanti získavajú nové a nové metre ukrajinskej pôdy. Oficiálne Ukrajina tvrdí, že je to preto, že sa vedome rozhodla nebrániť hneď tri dediny v okolí Avdijivky a snaží sa získať lepšie postavenie na vybudovanej a údajne pevnejšej neďalekej línii obrany.

Veliteľ zúri, vojaci v hlbokom pesimizme

Lenže podľa americkej spravodajskej stanice CNN je realita trochu iná. Ukrajincom sa stále nedostáva munícia a najvyšší vojenský veliteľ Oleksandr Syrskyj vraj bezmála zúri. „V minulom týždni dvakrát nadával svojim podriadeným dôstojníkom za zlý výkon v tejto kľúčovej frontovej línii,“ napísala CNN.

Niekoľko ukrajinských vojakov vraj dalo najavo hlboký pesimizmus. „Nejde ani tak o (ruskú) hybnosť, ale skôr o to, že sme zle pripravení ich zadržať. Kým sme nemali dobré, pripravené pozície, neustále sa valíme a valíme a valíme späť,“ povedal jeden z vojakov.

Cítime (ruskú) prevahu v personále, delostrelectve a obrnených vozidlách. Postupujú vpred kúsok po kúsku. Veľa možností tu nemáme. Ustúpte, alebo len počkajte, až budeme... Bez ohľadu na to, ako smutne to môže znieť, kým nebudeme všetci zabití. Bez zbraní... to nie je vojna, ktorú môžete vybojovať mečom,“ doplnil ďalší obranca Ukrajiny.

POLITICO: Putinova majstrovská špionážna operácia spôsobila "POPRASK"
Už aj bruselský liberálny plátok POLITICO musel pripustiť, že moskovský špionážny zvrat rozdelil západných spojencov, zdiskreditoval Scholza a zabrzdil kyjevský tlak na zbrane. Je síce ešte len utorok, ale Vladimir Putin má za sebou pekelný... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Bude ešte horšie

Podľa brániacich sa vojakov bude s príchodom jari len horšie. Zvlášť pokiaľ na front konečne nedorazí väčšie množstvo západnej vojenskej pomoci.

A to nie je jediná pre Západ nepríjemná správa, na ktorú upozornila CNN.

Ukrajinské straty sú obvykle zahalené tajomstvom, hoci prezident Zelenskyj minulý víkend vyhlásil, že od začiatku ruskej invázie zomrelo 31 000 vojakov. Napriek tomu v jednej traumatickej jednotke blízko frontovej línie na východe ukázal znepokojený zdravotník CNN škatuľu správ o zraneniach, ktoré sa počítali vo vysokých stovkách len za 20 dní vo februári,“ uviedla americká spravodajská stanica.
Ďalší ruský postup

Podľa Rádia Svoboda teraz Rusi útočia na ďalšiu dedinu. Konkrétne na dedinu Novopavlivskij predtým známu ako Marijinskij. Verejnosti to oznámil hovorca ukrajinskej armády Dmytro Lychovyj. Do okolia dediny sa vraj sťahujú posily ruských vojakov vyslaných na Ukrajinu z hlbokého ruského vnútrozemia. A tieto posily vykonali okolo 30 útokov v poslednej dobe. Lenže podľa hovorcu ukrajinská obrana útočníkov nepúšťa ďalej.

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) postup ruských síl potvrdil.

„Ruské sily postupovali západne od Avdijivky v rámci pokračujúcich bojov v oblasti 4. marca. Geolokalizované zábery zverejnené 4. marca ukazujú, že ruské sily postupovali vo vetrolame južne od Orlivky (západne od Avdijivky) blízko cesty Orlivka-Tonenke. Ruský provojnový bloger 3. marca tvrdil, že ruské sily postupovali až 450 metrov hlboko pozdĺž 900 metrov širokého frontu v smere na Tonenke. Ďalší tvrdil, že ruské sily dobyli väčšinu osady, ale že ukrajinské sily stále udržujú pozície na severozápade Tonenke. ISW nezaznamenalo vizuálne potvrdenie údajných ruských záloh v Tonenke. Geolokalizované zábery zverejnené 4. marca ukazujú, že jednotky ruskej 155. námornej pešej brigády (pacifickej flotily) postupovali do centrálnej Novomykhailivky (JZ od mesta Doneck),“ napísal inštitút.

UKRAJINA MÁ ĎALŠIU SMOLU! NIE JE PUŠNÝ PRACH
Čína nedodala bavlnu. Vina EÚ? Možno... Európski spojenci by radi poslali Ukrajine viac munície. Lenže sa ukázalo, že nemajú dostatok bavlny toľko potrebnej na výrobu pušného prachu. Väčšina produkcie bavlny nevyhnutnej na poháňanie diel pritom... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik