USA MAJÚ PROBLÉM: Buď bude Izrael porazený, alebo bude Gaza zničená
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Nechcete, ale musíte ťahať. Tak sa v šachu hovorí situácii, kedy vás každý pohyb dostane do horšej pozície. Podľa analytika pod prezývkou Big Serge to ale teraz platí ako pre Izrael, tak aj pre USA. Na príkladoch z histórie ukazuje, ako štáty mohli lacno udržiavať bezpečnosť. Ale tiež, ako sa tieto nástroje opotrebovali a bol nutný skutočný zásah, alebo naopak stiahnutie vojakov. To teraz platí v Gaze, pri Iráne, ale aj na Ukrajine, informujú české Parlamentní Listy.

Big Serge uvádza koncept, ktorému sa v nemčine hovorí Zugzwang, v šachu. V preklade znamená niečo ako „musíš hrať“. Týka sa prípadov, keď každý pohyb zhoršuje pozíciu, každý únik vás posúva o krok bližšie k matu a bolo by lepšie neťahať. Ale ste na ťahu a ťahať musíte. Práve táto situácia podľa analytika a znalca histórie vysvetľuje súčasnú situáciu, a to hneď na niekoľkých frontoch.

Izrael

Jednak čo sa týka Izraela. Analytik konštatuje, že objektívny pohľad na tento tamojší konflikt je vzácny, vzhľadom na to, že je etnicko-náboženský. Utrpenie a poníženie Palestínčanov každopádne berú moslimovia, ktorých je na svete okolo dvoch miliárd, ako svoje. V USA sa zase na potrebe brániť Izrael zhodujú duchovní a vládnuci, keď pre jedných je Izrael súčasťou proroctva o Armageddone a konci sveta a pre druhých americkou základňou v Levante. A do toho zasahuje aj relatívne novo vzniknutá „cirkev antikolonializmu“, ktorá vníma Palestínu ako svoj ďalší projekt, podobne ako ukončenie apartheidu v Juhoafrickej republike alebo Ghandiho kampaň za nezávislosť Indie.

Izrael je podľa analytika výnimočný v tom, že Izrael má byť posledným útočiskom a z toho dôvodu je ťažko militarizovaný a tiež veľmi ochotný svoju vojenskú silu používať. Porovnáva túto situáciu s pádom Konštantínopolu, kedy sa Rusko stalo jedinou významnou ortodoxne kresťanskou silou. A vzbudilo to v ňom pocit, že je obkľúčené. Islamom, rímskokatolíckym kresťanstvom i turkomongolskými chanátmi. To viedlo k úzkej spolupráci cirkvi a štátu a k vysokej miere vojenskej mobilizácie. Povaha ruského štátu bola vytváraná týmto pocitom obliehania, kedy je Rusko poslednou výspou autentického kresťanstva, takže musí na obranu vyberať väčšie dane a odvádzať viac ľudí do armády.

Gaza je peklom na Zemi, no OSN sa zmôže iba na protiruské sankcie (VIDEO)
Kým v Pásme Gazy zomierajú nevinní civilisti po stovkách denne, OSN kuje zbabelú a neplodnú protiruskú politiku. Počet obetí izraelskej vojenskej operácie v Gaze prekročil 29 500 Za rovnaké obdobie bolo v enkláve zranených 69 616 Palestínčanov. Od... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Izrael je podľa analytika podobný, akurát jeho základ je etnicko-náboženský. Každopádne je jediným židovským štátom, založeným „v tieni Auschwitzu“ a obkľúčený zo všetkých strán štátmi, s ktorými už niekoľkokrát bojoval. Či to ospravedlňuje izraelské vojenské akcie, je podľa neho irelevantné, jedná sa o duchovný základ izraelského štátu, že má slúžiť ako posledné útočisko pre židov, ktorí nemajú kam inam ísť. "Ak niekto odmieta uznať túto základnú geopolitickú premisu Izraela - teda že by urobil čokoľvek, aby sa vyhol ďalšiemu Auschwitzu - tak mu jeho činy nikdy nebudú dávať zmysel," vysvetľuje.
 

Avšak Izrael má ešte jednu zvláštnosť, a to že je to osadnícko-koloniálny štát, ktorý má stovky osád na napoly anektovaných územiach na Západnom brehu Jordánu, kde žije asi pol milióna židov. Tieto osady sú podľa analytika pokusom demograficky zaškrtiť a asimilovať palestínske územie a inak než ako kolonializmus sa to nazvať nedá. A poukazuje, že napriek všetkým snahám to ospravedlniť, tak to nie je normálne, Dánsko, Brazília, Japonsko, Vietnam alebo Angola nemajú kolónie, aby rozšírili svoju vládu.

Taká je teda povaha izraelského štátu. Schopnosť Izraela existovať záleží na schopnosti jeho armády odstrašovať nepriateľa a chrániť izraelské osady a osadníkov pred útokmi. Čo vytvára „asymetrickú zraniteľnosť“. A to preto, lebo Izrael musí jednak udržiavať prevahu nad okolitými štátmi, ale tiež udržiavať obranu pred neštátnymi organizáciami. Izrael drvivo zvíťazil v Šesťdňovej vojne aj v Jomkipurskej, ale musí sa neustále brániť proti malým útokom, ako sú rakety vypálené z Gazy alebo cezhraničné útoky Hamasu.

Najvyšší diplomat EÚ varuje: BLÍZKY VÝCHOD JE KOTOL, KTORÝ MÔŽE EXPLODOVAŤ!
Vojna medzi Izraelom a Hamasom vytvorila „dominový efekt“! Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell v sobotu varoval pred ďalšou eskaláciou na Blízkom východe po amerických útokoch na skupiny napojené na Irán v Sýrii a Iraku. Oznámil, že Izrael má v... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Tu Big Serge opäť dáva príklad z histórie. Upozorňuje, že Rím nebránil svoje hranice a mal len 30 légií, ktoré na ich obranu boli nedostatočné. Ako teda bránil svoje hranice? Keď sa v prvom storočí vzbúrili židia v Judsku, pre Rím neboli hrozbou a po niekoľkých rokoch mali Rimania pár stoviek rebelov obkľúčených v pevnosti Masada. Mohli na mieste nechať posádku, ktorá by obliehanie pevnosti dokončila. Namiesto toho celá légia vybudovala rampu, po ktorej prišli obliehacie stroje.
 

Pre Rím bolo také nasadenie síl proti pár stovkám hladných rebelov výhodné, pretože udržovalo strach z toho, že akákoľvek rebélia a odpor k Rímu prinesie hroznú pomstu. Použitie nadmernej sily bolo pointou. Rím bol stovky rokov schopný udržiavať svoje hranice hrozbou prevahy a tvrdého potrestania každého, kto sa vzbúril alebo zaútočil. V prípade židov to dopadlo tak, že ich chrám bol zbúraný, väčšina Jeruzalema bola zbúraná a ich velenie zdevastované a rozprášené.

Ironicky, Izrael sa teraz nachádza v rovnakej situácii ako vtedy Rimania, musia mať jednak vojenskú prevahu, ale aj vôľu ju použiť, pokiaľ svoj projekt chcú udržať. A rovnako ako Rím v prvom storočí, Izrael sa domnieva, že jeho schopnosť odrážať malé hrozby bola v októbri útokom Hamasu spochybnená. Preto Izrael nemal inú možnosť, než začať nákladnú a deštruktívnu inváziu Gazy, pretože izraelská stratégia vyžaduje niekoľkonásobnú odpoveď. Aj keď bolo isté, že pri nej dôjde k stratám na životoch civilistov aj vojakov IDF.

Američania sa vrhli na ďalšiu obeť, aby mohli BEZPEČNE VYCÚVAŤ Z KRACHUJÚCEJ UKRAJINY
Po ponižujúcej porážke na Ukrajine sa USA vrhli na ďalšiu obeť. Pre veľa ľudí to bude prekvapením. Nie sú to jemenskí Húsiovia, ale jej „najväčší“ spojenec na Strednom východe, Izrael. Skonštatoval to v komentári pre Parlamentní Listy český... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Podľa analytika nie je na Blízkom východe iné riešenie ako víťazstvo jednej strany nad druhou. Vzhľadom na to, na čom je Izrael založený, nie je riešenie dvoch štátov, ani jedného štátu možné. Riešenie jedného štátu by pre Izraelcov znamenalo nechať sa demograficky prevalcovať a stratili by tak svoje postavenie židovského štátu. A riešenie dvoch štátov by znamenalo, že by Izrael musel opustiť svoje osady. Obe riešenia sú pre Izrael porážkou na strategickej úrovni, ktorá môže prísť len po porážke na bojisku.

„Takže v Izraeli sa teraz varí krv. V rámci izraelskej strategickej logiky musí Gazu rozbiť vojenskou silou, inak bude musieť čeliť nenávratnej diskreditácii odstrašujúceho účinku IDF a následnému zrúteniu osadníckeho projektu. Buď bude zničená schopnosť Palestínčanov vytvárať malé hrozby, alebo obyvateľstvo ujde na Sinaj. Pre Jeruzalem pravdepodobne príliš nezáleží na tom, čo z toho,“ usudzuje analytik s tým, že konflikt je v podstate daný. Izrael kvôli svojej povahe nemôže mať normálne vzťahy s Palestínčanmi, ktorí ani svoj štát nemajú. Buď bude Izrael porazený, alebo bude Gaza zničená. Čisté riešenie konflikt nemá.
Amerika má málo vojen? Vraj chystajú ďalšiu
Biely dom sa pripravuje na eskaláciu vojny na Blízkom východe. Administratíva prezidenta Joea Bidena sa pripravuje na možnú eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy, na vojnu medzi krajinami Blízkeho východu. To by mohlo narušiť... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik