UKRAJINA MÁ ĎALŠIU SMOLU! NIE JE PUŠNÝ PRACH
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Čína nedodala bavlnu. Vina EÚ? Možno... Európski spojenci by radi poslali Ukrajine viac munície. Lenže sa ukázalo, že nemajú dostatok bavlny toľko potrebnej na výrobu pušného prachu. Väčšina produkcie bavlny nevyhnutnej na poháňanie diel pritom pochádza z Číny. A tá pred pár mesiacmi ich dodávky Európe záhadne utlmila. A EÚ si navyše v tomto smere podrezáva vetvu sama pod sebou, informujú české Parlamentní Listy.

Chýba základ

 

Počas stretnutia západných spojencov Ukrajiny v minulom týždni vyšlo najavo, že európske štáty by síce radi poslali Ukrajine toľko potrebné delostrelecké granáty, ale narážajú na kritický nedstatok niektorých komponentov absolútne potrebných na ich výrobu.

„Všetci sme si uvedomili, že treba čeliť nedostatku niektorých komponentov, najmä strelného prachu,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok po stretnutí kyjevských spojencov v Paríži. "(Strelný) prach je naozaj to, čo dnes chýba,“ dodal. Na prezidentove slová upozornila francúzska televízia France24.

Strelný prach je oným prvkom, ktorý umožní vypáliť granát z diel patričnou silou, ktorá rozhodne o tom, ako ďaleko granát doletí. Aj námorníci na starých koráboch preto kedysi udržovali svoje zásoby pušného prachu v suchu, pretože keby náhodou zvlhli, z diel na lodiach by sa stali nepotrebné kusy železa. Aj keď treba dodať, že dnes sa nepoužíva ani tak klasický pušný prach, ale skôr napr. špeciálne výbušné guličky, na čo upozornil Johann Hoecherl, odborník na muníciu z nemeckej univerzity v Mníchove. A Európa vraj nemá dosť ich výrobcov.

Macron, foto: Getty Images

EÚ ďaleko za Ruskom

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v piatok v Paríži novinárom povedal, že blok tiež čelí problémom pri hľadaní surovín pre pušný prach. „Na výrobu prachu potrebujete špecifický druh bavlny, ktorý väčšinou pochádza z Číny,“ povedal. 

Ruský prezident Vladimír Putin sa pritom na Čínu veľmi spolieha a označuje ju za svojho blízkeho spojenca. „… dodávky tejto bavlny z Číny sa zastavili akoby náhodou pred pár mesiacmi,“ dodal Breton. Európske firmy preto hľadajú spôsob, ako sa bez čínskej bavlny zaobísť a zvýšiť výrobu granátov na 1,5 až 1,7 milióna kusov ročne. Rusi vraj ročne vyrábajú necelé dva milióny granátov. 

Nie je pritom nezaujímavé, že Spojené štáty blokujú dovoz radu produktov z Číny, z obavy, že ide o produkty získavané nútenou prácou v špeciálnych táboroch. Medzi produkty, na ktoré sa vzťahuje zákaz dovozu, patrí podľa CNN aj bavlna.
POLITICO: Putinova majstrovská špionážna operácia spôsobila "POPRASK"
Už aj bruselský liberálny plátok POLITICO musel pripustiť, že moskovský špionážny zvrat rozdelil západných spojencov, zdiskreditoval Scholza a zabrzdil kyjevský tlak na zbrane. Je síce ešte len utorok, ale Vladimir Putin má za sebou pekelný... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Sú za to zodpovedné sankcie?

Server Euractiv v spolupráci s agentúrou Reuters napísal, že európski spojenci nasledujú americký príklad. Americký minister zahraničia Antony Blinken už v júni 2023 povedal, že Washington zhromažďuje spojencov proti nútenej práci. 

Švajčiarsky server Swissinfo upozorňuje, že vyhnúť sa čínskej bavlne vlastne nie je nijako ľahké, pretože z oblasti Sin-tiang, kde stojí väčšina tzv. vzdelávacích táborov, povedané slovami čínskych komunistov pre Ujgurov, pochádza aj väčšina produkcie čínskej bavlny. Táto bavlna mieri do závodov vo Vietname či Bangladéši, kde sa ďalej spracováva a odtiaľ napríklad do Dubaja a ďalej do rôznych kútov sveta.

Čínska strana opakovane odmietla, že by využívala nútenú prácu, napr. vo vzťahu k menšine Ujgurov. Čínski komunisti zdôrazňujú, že podľa ich zákonov je nútená práca zakázaná.

NA VÝCHODE NIČ NOVÉ: Zelenskyj bedáka, Syrskyj robí svoju mäsiarčinu a Nemci si trhajú vlasy
Žiadna krajina v Európe by nevydržala to, čo sa valí na nás, odkázal lídrom v EÚ ukrajinský prezident Zelenskyj. „Putin nechce žiadny mier – chce len vojnu a smrť. Je mu jedno, koho zabije. Hlavným cieľom je zničiť. Najprv Ukrajinu a Ukrajincov. A... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik