POLITICO: Putinova majstrovská špionážna operácia spôsobila "POPRASK"
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Už aj bruselský liberálny plátok POLITICO musel pripustiť, že moskovský špionážny zvrat rozdelil západných spojencov, zdiskreditoval Scholza a zabrzdil kyjevský tlak na zbrane.

Je síce ešte len utorok, ale Vladimir Putin má za sebou pekelný týždeň. Počas posledných dní sa Moskve podarilo zasiať rozkol medzi svojich nepriateľov, zdiskreditovať nemeckého kancelára a zmariť snahu Ukrajiny zabezpečiť si kľúčové zbrane – a to všetko bez otrávenia alebo zavraždenia jediného človeka, píše európska verzia POLITICO.

Posúďte sami:

Tajnú nahrávku videokonferencie medzi niekoľkými vysokými nemeckými vojenskými predstaviteľmi, vrátane šéfa nemeckého letectva Inga Gerhartza, zverejnila v piatok ruská sieť RT. Počas takmer 40-minútového stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 19. februára, muži podrobne diskutovali o politike a logistike doručovania riadených striel Taurus na Ukrajinu, ako aj o možných cieľoch.  

Pre Putina, ktorý aj po desaťročiach ako vodca Ruska zostáva v srdci špiónom, nie je väčšia radosť, ako prekabátiť ruských protivníkov (najmä v Nemecku, kde strávil časť svojej kariéry v KGB riadením agentov). Aby sme boli spravodliví, Putin dostal veľkú asistenciu – akokoľvek nevedomky – od nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Len niekoľko dní predtým, ako Rusi nahrávku zverejnili, Scholz verejne vylúčil vyslanie rakiet Taurus na Ukrajinu s argumentom, že by to znamenalo, že by Nemecko nasadilo vojakov do vojnovej zóny, čo by podľa kancelára riskovalo, že sa Nemecko stane ruským cieľom.

foto: Getty Images | V popredí kancelár Scholz

"Som prekvapený, že niektorými ľuďmi to ani nepohne, že sa ani len nezamýšľajú nad tým, či to, čo robíme, môže viesť k istému druhu zapojenia sa do vojny," povedal Scholz novinárom v Berlíne 26. februára, čo naznačuje (na ich rozhorčenie), že Spojené kráľovstvo a Francúzsko, ktoré už dodávajú podobné systémy riadených striel na Ukrajinu, tam skutočne mali personál.

"Je to zbraň s veľmi ďalekosiahlym dosahom a to, čo robia Briti a Francúzi, pokiaľ ide o kontrolu cieľa a podporu kontroly cieľa, nemožno urobiť v Nemecku," povedal Scholz. "Každý, kto sa pozrel na tento systém, to chápe."

Zdalo by sa, že všetci, okrem najvyššieho veliteľa nemeckého letectva. Počas zachyteného hovoru generáli nielenže diskutujú o tom, ako by bolo možné doručiť rakety na Ukrajinu, ale vyjadrili aj zmätok zo Scholzovho postoja.

"Nikto skutočne nevie, prečo to kancelár blokuje," hovorí v jednom bode generál Gerhartz. Pokračuje v opise toho, čo nazýva „divokými fámami“ o tom, prečo Berlín neposiela Taurus, vrátane toho, že rakety nefungujú správne, pričom tento návrh odmietol ako „nezmysel“. Generál prezrádza, že počul klebety od reportéra, „ktorý je mimoriadne blízky kancelárovi“.

OBROVSKÝ ŠKANDÁL! Zverejnený rozhovor medzi nemeckým vojenským personálom o ÚTOKU NA KRYMSKÝ MOST
Šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossiya Segodnya a televízneho kanála RT Margarita Simonyanová zverejnila zvukový záznam rozhovoru medzi vysokými dôstojníkmi Bundeswehru o útoku na Krymský most raketami Taurus, informuje agentúra RIA... Čítať ďalej
01 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Ešte predtým, ako bola nahrávka zverejnená, Scholz čelil značnému rozhorčeniu za svoje tvrdenie, že Nemecko bude musieť nasadiť vojakov.

Minulý týždeň vysoký poslanec za Zelených Anton Hofreiter povedal, že Scholz „očividne nehovorí pravdu“ o raketách Taurus, pričom poznamenal, že Nemecko ich poslalo 260 do Južnej Kórey bez takej podpory, ako to opísal kancelár. Hofreiter naznačil, že skutočným dôvodom Scholzovej neochoty môže byť to, že „nedôveruje Ukrajincom“.

Scholz a jeho kolegovia sociálnodemokratickí skeptici sa skutočne dlho obávajú, že by Kyjev mohol použiť akékoľvek riadené strely, ktoré by Berlín poslal, na priamy útok na Moskvu. Taurus, ktorý sa zvyčajne spúšťa z brucha stíhacieho lietadla, má dolet asi 500 kilometrov, čo znamená, že ukrajinské lietadlo, ktoré urobí krátku obchádzku cez severnú hranicu krajiny, by mohlo mať ruské hlavné mesto na dostrel.

Údajným účelom uniknutého stretnutia bolo vypracovať komunikačnú stratégiu pre nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa | Morris MacMatzen/Getty Images

Zástancovia vyslania rakiet argumentujú, že Ukrajina doteraz neporušila limity na rozmiestnenie zbraní, ktoré dodalo Nemecko a ďalšie krajiny. Iste, riziko, že Ukrajina bude v zápale boja ignorovať takéto obmedzenia, nemožno ignorovať. A predsa, vzhľadom na to, že Nemecko už dodalo Ukrajine takmer 30 miliárd eur pomoci a vojenského vybavenia vrátane tankov, mnohí bezpečnostní experti spochybňujú logiku Scholzovho odmietnutia poslať Taurus.

Údajným účelom uniknutého stretnutia bolo vypracovať komunikačnú stratégiu pre nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa, poskytnúť mu rétorickú muníciu v rozhovoroch so Scholzom.

Jedným z obáv vyšších dôstojníkov bolo, že Spojené kráľovstvo a Francúzsko sa už samy bránia vyslaniu ďalších riadených striel, kým ich nebude nasledovať Nemecko. Z toho vyplýva, že zatiaľ čo samotné nemecké Taurusy nerozhodnú o výsledku vojny, budú súčasťou oveľa väčšieho dodávateľského reťazca, ktorý udrží Ukrajinu nad vodou.  

Jedným z „unikátnych predajných bodov“ Taurusu, navrhli dôstojníci, bolo, že rakety sú obzvlášť presné, čo by Ukrajine mohlo uľahčiť vydolovanie strategických cieľov, ako je Kerčský most spájajúci Rusko a Krym. Jeden z dôstojníkov povedal, že letectvo „intenzívne študovalo“, ako most zničiť, pričom predpovedal, že Ukrajina na to bude potrebovať 10-20 rakiet Taurus.

Zhodli sa, že väčším problémom by bolo prekonanie obáv v rámci nemeckej vlády z toho, že sa zdá, že ide o nemeckú účasť. Výcvik Ukrajincov na samostatné používanie rakiet by trval niekoľko mesiacov; ba čo viac, potrebovali by podrobné informácie o cielení, ktoré by museli pochádzať z Nemecka.

Scholz prvýkrát komentoval rozhovor nemeckej armády o útoku na Krymský most
Nemecký kancelár Olaf Scholz sa prvýkrát vyjadril k rozhovoru nemeckých vysokých dôstojníkov Bundeswehru o útoku na Krymský most. Zverejnený rozhovor medzi nemeckým vojenským personálom o ÚTOKU NA KRYMSKÝ MOST Šéfredaktorka mediálnej skupiny... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Jeden návrh, o ktorom sa diskutovalo vo výzve, zahŕňal využitie dodávateľa obrany, ktorý vyrába rakety, ako sprostredkovateľa a odoslanie údajov o zacielení autom cez Poľsko na Ukrajinu. "Niekto by mohol jazdiť tam a späť," navrhol jeden z dôstojníkov.   

Ďalší účastník varoval svojich kolegov pred tým, aby Pistoriusovi predkladali takéto nápady, pretože by mohli projekt zmariť skôr, než sa rozbehne. "Musíme byť opatrní, aby sme na začiatku neformulovali žiadne kritériá zabíjania," povedal. "Predstavte si, čo by sa stalo, keby to zachytila ​​tlač!" Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť takýmto ťažkostiam, môže byť zapojenie USA alebo Spojeného kráľovstva.

Už nevie čo od rozkoše? Uniknutý rozhovor označil Pistorius za Putinovu „informačnú vojnu“

Scholzova vláda sa snažila tieto výmeny charakterizovať ako druh vojnových hier, za ktoré sú vojenskí dôstojníci platení. Skutočným škandálom, tvrdil Pistorius, bola Putinova „informačná vojna“.

"Máme do činenia s hybridným útokom zahŕňajúcim dezinformácie, ktoré nás majú rozdeliť a podkopať našu jednotu," povedal Pistorius v nedeľu. "Nemali by sme podľahnúť Putinovmu triku," kamufloval Pistorius neospravedlniteľné úniky rozhovorov najvyššieho nemeckého vojenského velenia.

V skutočnosti však ruský hack vďačil viac staromódnym špionážnym technikám ako dezinformáciám. Áno, Putin možno používa nahrávku na kŕmenie svojej propagandistickej mašinérie doma a prezentuje ju ako ďalší dôkaz toho, že Západ ide získať Rusko. Ale z Nemecka unikajú informácie ako cez sito a jeho obrana kontrarozviedky veľmi potrebuje revíziu.

Nahrávka odhaľuje inštitucionálnu frustráciu nemeckej armády a jej zmätok z neústupčivosti kancelárky pri vysielaní riadených striel | Jeon Heon-Kyun/EFE cez EPA

Navyše, nič z toho, čo Putin dal do éteru, nebolo zmanipulované. To je to, čo robí pásku tak silnou: Nie je to „dezinformácia“, len necenzurované informácie.

Nahrávka odhaľuje inštitucionálnu frustráciu nemeckej armády a jej zmätok nad neústupčivosťou kancelára pri vysielaní riadených striel. Nanešťastie pre Ukrajinu, zverejnenie rozhovoru spôsobilo, že je ešte nepravdepodobnejšie, že Kyjev dostane rakety, aspoň zatiaľ. Opoziční politici naznačili, že môžu požiadať o vyšetrenie aféry a toho, či bol Scholz úprimný, prečo rakety nevyslal. Tento proces však môže trvať týždne, ak nie mesiace, a Ukrajine pomôže len veľmi málo. 

"Scholz sa čoraz viac stáva bezpečnostným rizikom pre Európu," povedal Roderich Kiesewetter, kresťanskodemokratický poslanec, ktorý vedie svoju stranu vo výbore Spolkového snemu pre zahraničné veci.

V pondelok Scholz ignorujúc výzvy svojho ministra zahraničných vecí, aby konal, dal jasne najavo, že únik informácií nezmenil jeho postoj. "Som kancelár a tak to zostane," povedal na návšteve južného Nemecka.

Pre Putina to bola MISIA SPLNENÁ.

NA VÝCHODE NIČ NOVÉ: Zelenskyj bedáka, Syrskyj robí svoju mäsiarčinu a Nemci si trhajú vlasy
Žiadna krajina v Európe by nevydržala to, čo sa valí na nás, odkázal lídrom v EÚ ukrajinský prezident Zelenskyj. „Putin nechce žiadny mier – chce len vojnu a smrť. Je mu jedno, koho zabije. Hlavným cieľom je zničiť. Najprv Ukrajinu a Ukrajincov. A... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik