OPOZÍCIU IDE ROZHODIŤ! Kompletne celú do nohy
05 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) sa na tlačovej besede v utorok popoludní vyjadril, že predseda  Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Premiér sa dôrazne ohradil voči medializácii rozhodnutia ÚS pred tým, ako bolo doručené dotknutým stranám. Opozičné reakcie sú viac, než búrlivé. Tak sa zdá, že práve kvôli nim má Facebook taký výpadok. To bola mela!

Fico nevylúčil ani novelizáciu zákona o Ústavnom súde v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci.

"Medzi doručením rozhodnutia o pozastavení účinnosti a samotným rozhodnutím bolo niekoľko hodín," skonštatoval premiér s tým, že preukázateľne tak niekto z ÚS poskytol informácie médiám "znepriateleným voči vláde", čo sa podľa Fica stalo po prvýkrát v histórii. Ak by preto bolo rozhodnutie na ňom, Fiačana by odvolal.

Premiér: Predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odísť z funkcie
Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

SaS: Útoky na predsedu ÚS sú neprijateľné, strana to považuje za pomstu premiéra

Útoky na predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR Ivana Fiačana sú neprijateľné. Vyhlásila to SaS v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý vyzval Fiačana k odchodu z funkcie. Liberáli to považujú za snahu o osobnú pomstu a útok na ústavné inštitúcie.

„Útoky na ÚS zo strany Roberta Fica považujeme za neprijateľné a absurdné, keďže 11 z 12 sudcov bolo zvolených práve za vlády Smeru-SD. Fico pol roka po voľbách nerieši nič iné, iba deštrukciu právneho štátu a sám seba," vyhlásil predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Podotkol, že Fiačan sa stal predsedom ÚS ešte za predchádzajúcej vlády Smeru-SD. "Tlačová beseda, na ktorej premiér krajiny dlhé minúty nadával na predsedu ÚS len preto, že nekoná podľa jeho ľubovôle, bola skutočne za čiarou," uzavrel podľa TASR Gröhling.

Zdroj: Instagram (@branislavgrohling)

KDH vyzýva premiéra, aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií, ako ÚS

TASR informuje, že Kresťanskodemokratické hnutie vyzvalo premiéra, aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií, ku ktorým ÚS SR patrí. Hnutie podotklo, že premiérovi neprináleží kádrovať predsedu ÚS, ani ho odvolávať či vyzývať na demisiu.

„Kabinet Roberta Fica si mal priznať chybu a uvedomiť si anomálie novely Trestného zákona, na ktoré sme v opozícii od začiatku upozorňovali. Novela sa mala prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku, a nie s cieľom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť," skonštatoval predseda hnutia Milan Majerský, ktorý podľa TASR uvítal informáciu, že novela Trestného zákona aj s rozhodnutím ÚS majú byť zverejnené v Zbierke zákonov pred 15. marcom.

AKTUÁLNE META MÁ MASÍVNY VÝPADOK! Facebook, Instagram, Messenger NEFUNGUJÚ
Spoločnosť Meta má výpadok. Milióny ľudí hlásia problémy so sociálnymi sieťami. Nefunguje Facebook, Messenger ani Instagram. Výpadok sa týka aj Slovenska, informuje TA3. Ak sa v týchto chvíľach neviete prihlásiť na niektoré sociálne siete,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

PS: Premiérove útoky na Ústavný súd SR sú neprijateľné

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka považuje za nehorázne, aby sa premiér vyhrážal Ústavnému súdu. V demokratickej spoločnosti to považuje za neprijateľné. Ako poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii, ústavný súd je poslednou poistkou a garanciou našej ústavnosti a právneho štátu.

Progresívne Slovensko v PROBLÉMOCH: Exšéf SIS žiada od Šimečkovcov desaťtisíce
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč kontaktoval hnutie Progresívne Slovensko s predžalobnou výzvou. Od predstaviteľov hnutia žiada vyplatenie 45 000 eur, kvôli zásahu do jeho osobnostných práv. PS na Facebooku vysvetľuje, že... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Eka Balašková

„Teraz Fico, keď nedostal, čo chcel, tak kope okolo seba a úplne neprijateľným spôsobom sa vyhráža predsedovi ústavného súdu," cituje TASR Šimečku s tým, že to si nedovolil ani expremiér Vladimír Mečiar. Podľa neho je jasné, že vládna väčšina sa znovu pokúsi o novelizáciu Trestného zákona. Dodal, že PS ako súčasť opozície urobí všetko pre to, aby im to druhýkrát nevyšlo.

Jeho stranícka kolegyňa, poslankyňa Števulová uviedla, že PS považuje rozhodnutie ÚS za správne, dôležité a odvážne. Ústavný súd SR svojím rozhodnutím podľa poslankyne NR SR Lucie Plavákovej (PS) ochránil svoju ústavnú funkciu.

Fico, Šimečka, koláž, zdroj foto: TASR

Igor Matovič: Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori, ktorí nemajú čo hľadať v demokratickej spoločnosti. Líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič to vyhlásil v reakcii na Ficove vyjadrenia na adresu ÚS SR a jeho predsedu Ivana Fiačana.

„Napriek tomu, že Robert Fico tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu, jeho ďalšie vyjadrenia hovoria o opaku," zdôraznil podľa TASR Matovič.

VEĽKÁ VEC: BLAHA PORAZIL ESET! (VIDEO)
Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SSD) má dnes veľký deň. Podarilo sa mu niečo, v čo veril málokto – vyhral súd so spoločnosťou Eset. Tá na neho ešte v júli 2019 podala žalobu, ešte ako na predsedu parlamentného európskeho výboru. Eset... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik