Námestníčka Nulandová odstúpi! Zacharová povedala prečo
06 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victoria Nulandová má v úmysle odstúpiť v najbližších týždňoch, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Rozhodnutie odstúpiť urobila samotná pani Nulandová.

"Victoria Nulandová ma informovala, že má v úmysle v najbližších týždňoch odstúpiť z funkcie námestníčky ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti, čo je úloha, v ktorej stelesnila záväzok amerického prezidenta Joea Bidena vrátiť diplomaciu späť do centra našej zahraničnej politiky a obnoviť globálne vedúce postavenie Ameriky v kritickom čase pre našu krajinu a svet," uvádza sa vo vyhlásení.

Dôvody rozhodnutia pani Nulandovej nie sú uvedené

Antony Blinken vo vyhlásení poďakoval Victorii Nulandovej za jej službu. Po jej rezignácii prevezme John Bass povinnosti námestníka ministra zahraničných vecí. Ruské ministerstvo zahraničných vecí spojilo rezignáciu Viktórie Nulandovej "so zlyhaním protiruského kurzu administratívy amerického prezidenta Joea Bidena".

Victoria Nulandová pôsobila ako hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí od mája 2011 do apríla 2013. Po krátkej prestávke sa stala námestníčkou štátneho tajomníka pre európske a euroázijské záležitosti. V roku 2017 rezignovala, ale v máji 2021 sa vrátila na ministerstvo zahraničných vecí ako námestníčka ministra zahraničných vecí USA.

Zacharovová označila nečakane jednoduchý dôvod Nulandovej rezignácie

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová hovorila o dôvode rezignácie námestníčky ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victorie Nulandovej, ktorá oznámila svoju túžbu opustiť post v najbližších týždňoch.

Vo svojom telegramovom kanáli diplomatka poznamenala, že Biely dom nepovie dôvod. Je to však jednoduché - je to zlyhanie protiruského kurzu Bidenovej administratívy, domnieva sa Zacharovová.

"Rusofóbia, ktorú navrhla Victoria Nulandová ako hlavnú zahraničnopolitickú koncepciu Spojených štátov, ťahá demokratov ku dnu ako kameň. Nedovolí vám to odtrhnúť sa od toho," uzavrela hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

A JE TO TU! EURÓPA SPÚŠŤA VOJNOVÚ MAŠINÉRIU
Európska únia už nie je len mierovým projektom! Európska komisia v utorok predstavila Európsku stratégiu obranného priemyslu spolu s dotačným fondom vo výške najmenej 1,5 miliardy eur s názvom Európsky obranný investičný program. V konečnom... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik