Minister Taraba: Vážne konštatovanie o poľnohospodárstve! Pripravuje sa dôležitá legislatíva (VIDEO)
06 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ak Slovensko okamžite neurobí zmeny v pôdohospodárskej oblasti nenahovárajme si, že urobíme niečo s cenami potravín. Zdravé a cenovo dostupné potraviny si podľa ministra životného prostredia musíme dopestovať a dochovať my sami, na Slovensku. Skonštatoval to vo videu vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) s tým, že sme jednou z troch krajín s ideálnymi podmienkami pre poľnohospodárov a napriek tomu nie sme v potravinách sebestační.

Taraba vo videu poukazuje na dôvod toho, prečo denne dovážame tisícky ton potravín, či riešime rast ich cien. Je to podľa neho tým, že niekto iný nám diktuje, ako sa bude rozvíjať naše poľnohospodárstvo. Stojí pred húštinou, ktorú má vyše hlavy. Je to však poľnohospodársky pozemok.

Poľnohospodárstvo pod taktovkou ekoaktivistov

„Štyridsaťtisíc hektárov na Slovensku vyzerá takto, pretože tí ekologickí fanatici v minulosti presadili zákon, že poľnohospodári tieto plochy nevedia vyčistiť. Potrebujú behať po úradoch a aj dva roky nevedia získať povolenie, aby to, čo je určené na poľnohospodárstvo vedeli dostať do podmienok, kde by mohli niečo pestovať,“ hovorí Taraba.

Gedra: Sulík dnes ukázal, že nie je expert, ale klamár a to horší, ako Matovič
Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vo svojom vyhlásení viní Smer z tunelovania peňazí na obnovu kúpeľov Sliač. Dostal studenú sprchu priamo z Úradu vlády. Bolo mu treba? Sulík hovoril najmä o tom, čo sa dialo za predchádzajúcich vlád na... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Pripravujú legislatívu

S ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom v Modre absolvovali stretnutia s pestovateľmi viniča, ktorí v tejto oblasti prevládajú. Ľudia z chmelníc, sadov, či pestovatelia obilia na dvojicu ministrov apelujú, že kým to bude fungovať takto nedá sa očakávať, že budú schopní pestovať viac.

„Na aprílovú schôdzu parlamentu prídeme so zmenami zákonov, ktoré veľmi jasne a rýchlo umožnia poľnohospodárom čistiť pozemky,“avizuje Taraba. Nepôjde však len o poľnohospodárov, ale aj o tých, ktorí zabezpečujú meliorácie, prípadne prevenciu pred záplavami čistením kroýt od kríkov.

Toto nie je biodiverzita

Taraba pripomína ďalší problém, ktorý takáto neobrobená pôda prináša – v takýchto húštinách prebýva divá zver, ktorá odtiaľ chodí ničiť úrodu na obrobené polia.

„Niekedy zničia 50-70 percent úrody len preto, lebo poľnohospodárska pôda vyzerá takto,“ konštatuje na záver Taraba.

Tarabov pozdrav Greenpeace
Skupina aktivistov z organizácie Greenpeace v pondelok, 4. marca názov Ministerstva životného prostredia prekryla čiernym transparentom s nápisom „Ministerstvo ničenia životného prostredia“, na čo videom na sociálnej sieti zareagoval aj minister... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik