KOMPLETNE POMÝLENÝ! Sibyla zo Šimečku juniora určite nebude
05 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Podľa Michala Šimečku (PS) je Fico nervózny a vďaka parlamentným obštrukciám a protestom prehral. Aj o tom písal na sociálnej sieti hodnotiac rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) vo veci novely Trestného zákona. Predseda poslaneckého klubu Smeru-SSD Marián Kéry v reakcii na Šimečkov príspevok konštatuje, že predseda PS je mierne povedané pomýlený.

Michal Šimečka vo svojom statuse hovorí o jasnej prehre Roberta Fica, ktorú dosiahla pri Trestnom zákone opozícia. Lenže Kéry nerozumie, o akej prehre Šimečka hovorí, keďže práve zrušenie ÚŠP, proti ktorému opozícia brojila, navrhovateľ dosiahol. Neobstojí ani tvrdenie o neústavnosti zrušenia tejto inštitúcie, keďže ÚS ju nepotvrdil.

Kéry si myslí, že opozícia mohla argumentovať aj logickejšie, napríklad precedensom ÚS. Ten by mal predseda ÚS verejnosti vysvetliť, aby neznížil dôveryhodnosť inštitúcie. Na záver sa Kéry pýta, či je podľa Šimečku Ústavný súd po tomto rozhodnutí tiež naklonený mafiánom, čo je obľúbený opozičný argument.

Ficova vraj „jasná prehra“

„Povedzme to na rovinu - je to jasná prehra Roberta Fica. Beztrestnosť pre jeho oligarchov a kumpánov, o to mu najviac išlo. Vsadil všetko na túto kartu, od prvého momentu, na hulváta. Chcel to mať do Vianoc za sebou. A vďaka nášmu spoločnému tlaku robil chyby a narazil. Je nervózny, háda sa s partnermi. Vidí, že krok za krokom ich dokážeme porážať, zďaleka to nevalcuje tak, ako si myslel. Myslime na to, pri ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú,“konštatuje Michal Šimečka na sociálnej sieti v jednom zo štyroch postrehov, ktorými hodnotil minulotýždňové rozhodnutie Ústavného súdu.

Boj o budúcnosť špeciálnej prokuratúry sa skončil: VYHRAL FICO!
Darmo sa opozícia i prezidentka tvária, že oni vyhrali. To patrí k politickej propagande. V jednom majú však pravdu - Ústavný súd je zárukou zachovania demokracie a právneho štátu na Slovensku. A Ústavný súd rozhodol, že Fico je v práve. Politický... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Cieľ bol dosiahnutý, takže aká prehra?

Poslanec Marián Kéry pripomína, že počas celého januára opozícia vždy vo štvrtky stála na námestiach – protestovali proti rušeniu ÚŠP. Ústavný súd však proti tomuto kroku nenamietal a liberálne médiá zrazu píšu, že Smer narazil a Fico sa len tvári, že dosiahol, čo chcel.

Predsedovia opozičných strán na proteste proti trestnoprávnym zmenám: Milan Majerský (KDH), Michal Šimečka (PS) a Richard Sulík (SaS). FOTO: Facebook/Richard Sulík

„A ja sa pýtam. Naozaj sa, milé SME, Fico len tvári, že dosiahol, čo chcel? Proti čomu rozbehla opozícia tie januárové protesty? Nie náhodou proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry? Nebolo práve zrušenie Lipšicovho úradu jedným z hlavných politických cieľov Smeru-SSD? Samozrejme, že áno. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, bodu, odkiaľ sa od roku 2020 šírilo porušovanie ľudských práv, zlo a nenávisť, bude 20. marca 2024 realitou. Úrad, ktorý politicky vznikol, politickým rozhodnutím aj zanikne. A nikomu chýbať nebude. A nikomu nebude chýbať ani Lipšic, ktorý sa zapíše do histórie slovenského trestného práva ako hlava krivenia a zneužitia trestného práva kvôli Matovičovmu politickému boju proti opozícii,“ pripomína Kéry.

Veštením nezarobí ani na slanú vodu

Kéry pripomína, že aj šéf PS hovoril o protiústavnosti zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Konštatuje preto, že Sibyla zo Šimečku nebude. Liberáli síce tvrdia, že Ústavný súd protiústavnosť tohto kroku nepotvrdil len zatiaľ

„My tvrdíme, že ak by to bolo také horúce, potom by to možno mohol konštatovať, hoc len opatrne, aj okamžite. Nič také však nezaznelo. Michal Šimečka, súc frustrovaný, by sa mal spamätať. Toto, čo sa stalo, nie je určite „jasná prehra Roberta Fica,“konštatuje Kéry.

Ešte jeden precedens

Kéry však hovorí o ďalšom precedense, keď ÚS prelomil vlastnú rozhodovaciu prax – pozastavil účinnosť zákona ešte pred jeho existenciou.

„Veď predsa doterajšia rozhodovacia prax Ústavného súdu jasne hovorí napríklad to, že ak sa má pozastaviť účinnosť zákona, taký zákon by mal byť minimálne zverejnený v Zbierke zákonov. Teda berúc do úvahy tzv. zásahy do materiálneho jadra ústavy, tak zákon, ktorý nie je zverejnený v Zbierke zákonov, nemá atribúty zákona. Je to právno-logické konštatovanie, ktoré má oporu v rozhodovacej praxi Ústavného súdu SR,“ dopĺňa Kéry

Šimečka CHLÁCHOLÍ frustrované ovečky, liberálna vedma Kolíková NEPOCHOPILA a Korčok VYKOPÁVA otvorené dvere
Fico vyhral! Schladil opozíciu politický analytik Eduard Chmelár. Je jasné, že budeme ešte niekoľko dní zavalení vyhláseniami, ako mimovládne strany vyhrali svoj boj. Ako sa ukázalo, že protesty mali zmysel. To patrí k politickej propagande. Ale... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Tým mali argumentovať

„V bode VII. Ods. 136 na str. 35 tohto uznesenia Ústavný súd SR sa uvádza, že Ústavný súd hodnotí verejné vyhlásenia ústavných činiteľov a poučuje ministra spravodlivosti o ústavných povinnostiach a o zodpovednosti ministra spravodlivosti. Keby to argumentovali opoziční politici, tak sa to dá pochopiť, avšak zo strany Ústavného súdu SR, ktorý by mal byť nezávislým a nestranným najvyšším orgánom rozhodujúcim o súlade zákonov s ústavou, je to nanajvýš zvláštne,“ upozorňuje poslanec.

„Ústavný súd SR vytvoril týmto uznesením nedôvodný právny precedens, keď urobil zo svojej činnosti orgán, ktorý vykonáva regulatívnu funkciu trestného práva a tvorí trestnú politiku Slovenskej republiky, čo nemá obdobu v žiadnom štáte. Je to Národná rada SR, ktorú tvoria poslanci NR SR volení občanmi, ktorá určuje hranice trestnej zodpovednosti a výšku trestov, všetky potrebné aspekty trestného práva hmotného a procesného. Vytvárať teraz dojem „my sme ústavný súd a môžeme všetko“, dokonca rozhodovať, čo môžu a čo nemôžu poslanci v zmysle svojich volebných programov plniť, je politika a tá je neprípustná na pôde Ústavného súdu. Ústavných sudcov si nevolia občania, keby to tak bolo, tak ani jeden z nich sa nedostane na Ústavný súd. Ústavných sudcov volí NR SR a vymenúva prezident,“ myslí si Kéry.

Marián Kéry, zdroj: FB/MK | Marián Kéry

„Dané uznesenie Ústavného súdu veľmi nepresvedčivo argumentujúc dookola základnými ľudskými právami a ochranou poškodených posunulo hranice určovania trestnej politiky štátu, narušilo trojdelenie štátnej moci. Z Ústavného súdu sa stala brzda veľmi potrebného harmonizačného vývoja trestného práva hmotného. Dané odôvodnenie je zlepencom nepresvedčivých argumentov, čím Ústavný súd SR narušil právnu istotu zákonodarnej činnosti a základné princípy fungovania činnosti NR SR.

A ešte posledná vec v súvislosti s inkriminovaným rozhodnutím Ústavného súdu SR, dosť znepokojivá. Ako je možné, že tu mali rozhodnutie Ústavného súdu SR k dispozícii skôr vybrané liberálne médiá, ako dotknuté štátne orgány? Ako vo svojom statuse napísal Eduard Chmelár, „takéto praktiky právny štát a dôveru v ústavné inštitúcie rozhodne neposilňujú“. V tomto smere by mal konať predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan a verejnosti vysvetliť tieto okolnosti, v opačnom prípade dôveryhodnosť Ústavného súdu bude v očiach verejnosti značne znížená,“ dodáva Kéry.

Mafiánske rozhodnutie?

„Záverom chcem uviesť, že ústavní sudcovia rozhodli o konci Úradu špeciálnej prokuratúry a o pozastavení veľmi potrebných ustanovení Trestného zákona, o čom prebiehali diskusie už niekoľko rokov v odbornej verejnosti. To neznamená, že pozastavenie indikuje protiústavnosť. Nie, ústavní sudcovia si len berú čas na to, aby uvedené časti novelizovaného Trestného zákona preskúmali z hľadiska ústavnosti a následne rozhodli. Avšak politika aj na Ústavnom súde SR musí isť bokom a mal by sa vytvoriť priestor na posúdenie tejto novely Trestného zákona. Treba dúfať, že Ústavný súd SR, ktorý posudzuje prieťahy v konaní, tieto nebude opakovať a o danej novele rozhodne kvôli právnej istote v primeranom čase. Tak či onak, opozícia môže kričať, koľko chce, v tomto ringu utrpela jasnú prehru. Apropos, kto to tu opakovane označoval novelu Trestného zákona za „mafiánsku“? Je teraz „mafiánskym“ aj Ústavný súd, keď povolil zrušenie špeciálnej prokuratúry?“ pýta sa na záver Kéry.

Štefan Harabin: NA UKRAJINU ANI NÁBOJ! (VIDEO)
Prezidentský kandidát Štefan Harabin podľa vlastných slov kandiduje s úmyslom ochrany rodiny, nastolenia poriadku, spravodlivosti a tiež chce zachovať suverenitu štátu. Jeho veľkou témou je potreba mieru. V rozhovore pre JOJ24 pripomenul, že prvým... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik