IDE DO TUHÉHO! Reakcia Ruska na tlak zo strany NATO
05 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Rusko prijalo opatrenia na posilnenie zoskupení vojsk v severozápadnom a západnom strategickom smere. Deje sa tak na pozadí zhromažďovania vojenských síl NATO v blízkosti hraníc Ruskej federácie, povedal minister obrany Sergej Šojgu počas konferenčného hovoru.

Minister pripomenul, že boli vytvorené dve medzidruhové strategické územné združenia ozbrojených síl - Leningradský a Moskovský vojenský okruh.

Prezidentský dekrét z 26. februára stanovil vojensko-administratívne rozdelenie Ruska. Vojenské obvody sú pridelené zodpovedajúcim územiam vrátane nových regiónov krajiny.

"Prijaté opatrenia výrazne zvýšia efektívnosť velenia a kontroly jednotiek a síl. Budeme pokračovať v zlepšovaní zloženia a štruktúry ozbrojených síl úmerne k vznikajúcim hrozbám pre vojenskú bezpečnosť Ruskej federácie," zdôraznil Šojgu.

Rusi naznačili možné scenáre útoku na ich krajinu

Ukázalo sa, ako môžu nepriatelia Ruska zaútočiť. Podľa časopisu "Vojenské myslenie" vydávaného ministerstvom obrany môže nepriateľ nasadiť operácie vzduch-zem alebo vzduch-more proti Moskve. Okrem toho začnú rýchlym globálnym úderom a niekoľkými masívnymi raketovými a leteckými útokmi súčasne.

Tieto úlohy prevezmú takzvané "spoločné operačné formácie" (JOF), vojenské formácie nového typu. Ide o medzidruhové kompaktné, vysoko mobilné multisférické skupiny vojsk schopné v krátkom čase spôsobiť komplexnú porážku administratívnej, politickej a vojensko-priemyselnej infraštruktúry nepriateľa vo všetkých sférach.

"Najočakávanejšími formami použitia SFD sú operácie vzduch-zem (námorné) (kampane). Zároveň začnú vzdušnými (od roku 2030 - leteckými operáciami, neskôr - vesmírno-vzdušnými) útočnými operáciami, ktoré pozostávajú z rýchleho (okamžitého) globálneho úderu a niekoľkých (od 2-3 do 5-7) masívnych raketových a leteckých útokov. Zároveň bude letectvo jedným z prvých, ktoré vstúpi do bojových operácií ako najmanévrovateľnejší a najprispôsobivejší typ jednotiek, možno ešte pred nasadením hlavného zoskupenia," píše sa v článku.

Je zaujímavé, že pred začiatkom aktívnej fázy bitiek bude nepriateľ vykonávať provokatívne, demonštratívne, informačné a iné potenciálne agresívne akcie. Nepriateľ tiež posilní všetky druhy prieskumu, zabezpečí pravidelné lety lietadiel a dronov v blízkosti hraníc svojho nepriateľa. Okrem toho je možné vykonávať vojenské cvičenia.

NA VÝCHODE NIČ NOVÉ: Zelenskyj bedáka, Syrskyj robí svoju mäsiarčinu a Nemci si trhajú vlasy
Žiadna krajina v Európe by nevydržala to, čo sa valí na nás, odkázal lídrom v EÚ ukrajinský prezident Zelenskyj. „Putin nechce žiadny mier – chce len vojnu a smrť. Je mu jedno, koho zabije. Hlavným cieľom je zničiť. Najprv Ukrajinu a Ukrajincov. A... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.