A JE TO TU! EURÓPA SPÚŠŤA VOJNOVÚ MAŠINÉRIU
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Európska únia už nie je len mierovým projektom! Európska komisia v utorok predstavila Európsku stratégiu obranného priemyslu spolu s dotačným fondom vo výške najmenej 1,5 miliardy eur s názvom Európsky obranný investičný program. V konečnom dôsledku však Európa potrebuje podľa Bretona 100 miliárd eur,  informuje POLITICO.

Koniec mierovej dividendy po studenej vojne

Thierry Breton, komisár pre priemysel, počas prezentácie stratégie zdôraznil, že Európa čelí „existenčnej hrozbe“, zatiaľ čo šéf zahraničnej politiky Josep Borrell varoval: „V reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine musí EÚ posilniť svoje obranné schopnosti."

Ak sa členské krajiny dohodnú, bude to znamenať koniec mierovej dividendy po studenej vojne, ktorá spôsobila pokles vojenských výdavkov.

„[Stratégia] nie je odpoveďou na vojnu na Ukrajine, ale skôr širšou odpoveďou na zmenu strategickej paradigmy. Je to uznanie, že [obrana] je téma, ktorá o chvíľu nezmizne,“ povedala Camille Grand, bývalá asistentka generálneho tajomníka NATO a teraz významná politická členka Európskej rady pre zahraničné vzťahy. 

Cieľom je dosiahnuť, aby EÚ – druhá najväčšia ekonomika sveta – konečne začala presadzovať svoju váhu, pokiaľ ide o obranu. To je myšlienka, ktorá víri okolo EÚ od jej vytvorenia ako Európskeho spoločenstva uhlia a ocele v roku 1951.

Plán na európsku obrannú úniu sa zrodil v mysli jedného zo zakladateľov Európy, Francúza Jeana Monneta, a bol ironicky pochovaný, keď francúzski zákonodarcovia odmietli ratifikovať zmluvu v roku 1954. Teraz ďalší Francúz, európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, prevezme vedúcu úlohu pri predstavovaní obranných plánov exekutívy EÚ.

Josep Borrell, foto: Getty Images

Budovanie vojensko-priemyselného komplexu bloku

Namiesto vytvárania mnohonárodných bojových síl – o čom sa uvažovalo v prvých rokoch studenej vojny – je to tentoraz všetko o budovaní vojensko-priemyselného komplexu bloku, ako aj o znížení závislosti Európy na amerických zbraniach – situácia sa stáva obzvlášť akútnou ako Donald Trump stúpa v prieskumoch pred tohtoročnými voľbami v USA.

Stratégia Európskej komisie láme tabu: Zatiaľ čo Brusel predtým súhlasil s použitím rozpočtu EÚ na financovanie výroby munície a podnecovanie spoločného obstarávania na núdzovom základe, Komisia chce teraz tento princíp zakotviť z dlhodobého hľadiska.

USTUPUJÚ A USTUPUJÚ! Veliteľ Syrskyj zúri, Ukrajinci sú zúfalí
Odkedy Rusi dobyli ukrajinskú pevnosť Avdijivku, darí sa im postupovať ďalej. Ukrajinskí vojaci na východe Ukrajiny sú často zúfalí. A len pod podmienkou anonymity nachádzajú odvahu opisovať, čo sa deje. Je to vraj veľmi zlé a s príchodom jari môže... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Tohtotýždňový obranný plán však nie je v rozpore s pôvodným cieľom EÚ zabrániť vojne na pôde Európy, tvrdí Riho Terras, člen Európskej ľudovej strany parlamentu a bývalý veliteľ estónskej armády. 

„Európa musí byť pripravená na vojnu, a keďže je to hospodárska únia, mali by sme sa sústrediť na obranný priemysel,“ povedal.

Ukrajina bude považovaná za kvázi členskú krajinu

Breton sa vyhýbal politicky podfarbeným názorom, ako je budovanie európskej armády, a namiesto toho sa zameral na to, kde má Brusel v skutočnosti kompetencie - jednotný trh. 

Niektoré návrhy sú však ďalekosiahle. Zahŕňajú kopírovanie systému amerického zahraničného vojenského predaja s cieľom pomôcť krajinám EÚ vybudovať zásoby zbraní a uľahčiť predaj zbraní, ako aj právomoc presmerovať na civilný priemysel na obranu v prípade núdze – plus finančné stimuly na ďalšie spoločné obstarávanie zbraní. 

Thierry Breton, zdroj: Getty Images

Hotovosť by podľa uvažovania Komisie mala ísť len európskym spoločnostiam. Ukrajina bude považovaná za kvázi členskú krajinu a bude sa môcť podieľať na spoločných nákupoch zbraní.

Výkonná moc EÚ trvá na tom, že neprekračuje svoje hranice. Obrana "musí zostať národnou zodpovednosťou,povedal Breton v pondelok francúzskym médiám. "Nie je to o zmene zmlúv, je to o lepšej spolupráci v rámci zmlúv."

Keďže ide o nariadenie, investičný program budú musieť schváliť hlavné mestá aj Európsky parlament.

Komisia očakáva od vlád trpezlivosť. "Budeme musieť veľa vysvetľovať, nebudem to skrývať a niektoré veci nemusia skončiť presne tam, kde sme chceli," povedal minulý týždeň novinárom predstaviteľ Komisie.

UKRAJINA MÁ ĎALŠIU SMOLU! NIE JE PUŠNÝ PRACH
Čína nedodala bavlnu. Vina EÚ? Možno... Európski spojenci by radi poslali Ukrajine viac munície. Lenže sa ukázalo, že nemajú dostatok bavlny toľko potrebnej na výrobu pušného prachu. Väčšina produkcie bavlny nevyhnutnej na poháňanie diel pritom... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Sú aj pochybnosti

„Členské štáty nebudú akceptovať, že im budú odobraté kompetencie,“ povedal pre POLITICO vysoký diplomat EÚ. "Pokiaľ ide o koordinačnú úlohu Komisie pri predaji armády alebo priemyselných konzorciách, nie som si istý pridanou hodnotou."

Vonkajšie udalosti – ako napríklad znovuzvolenie Trumpa alebo vystúpenie USA z NATO – by však podľa Antonia Missiroliho, bývalého asistenta generálneho tajomníka NATO pre vznikajúce bezpečnostné výzvy, mohli prinútiť hlavné mestá, aby urobili skok smerom k väčšej európskej integrácii v obrane. 

"Európska únia má tendenciu reagovať na otrasy," povedal a spomenul vojnu na Ukrajine. "Paradoxne, ak sa v tomto smere zhmotnia ďalšie otrasy, pravdepodobne bude väčšia pripravenosť ísť novými cestami s cieľom podporiť obrannú priemyselnú základňu v Európe."

Miliardár Musk podporil Sachsovu myšlienku o potrebe rozpustiť NATO
Americký miliardár naďalej kladie nepríjemné otázky na svojej sociálnej sieti X. Americký miliardár Elon Max podporil vyhlásenie Davida Sachsa, že NATO malo byť rozpustené po páde Sovietskeho zväzu. "Vždy som sa čudoval, prečo NATO... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Hotovosť je kľúčová

Úspech obrannej stratégie bude v konečnom dôsledku závisieť aj od toho, koľko peňazí získa. "Na peniazoch záleží, nie sú neoficiálne," povedal Grand z ECFR. "Nie je to len o organizovaní trhu, sme v oblasti, kde ak dáte peniaze na stôl, je to rozdiel... alebo nie." 

Zatiaľ čo sa očakáva, že európsky program obranného priemyslu bude mať hodnotu najmenej 1,5 miliardy eur, bude potrebné oveľa viac, ak to Brusel s vybudovaním konkurencieschopného priemyselného komplexu myslí vážne. V konečnom dôsledku Európa potrebuje podľa Bretona 100 miliárd eur. 

1,5 miliardy eur nie je „veľa peňazí, pokiaľ ide o obranný priemysel – ale stále môže fungovať ako stimul, ako bonus, ako to, čo spája členské štáty,“ priznala výkonná podpredsedníčka Komisie Margrethe Vestagerová.

Jednou z myšlienok, ktoré vzniesli francúzsky prezident Emmanuel Macron, estónska premiérka Kaja Kallas a belgický premiér Alexander De Croo, je skopírovať to, čo sa stalo počas pandémie, a vydať spoločný dlh. 

„Financovanie vojen sa takmer vždy robí s deficitmi a existuje na to veľmi dobrý dôvod, pretože je jednoducho neefektívne zvyšovať dane na dočasné výdavky – keď dúfame, že vojna bude,“ povedal Guntram Wolff, vedúci pracovník v. think tank Bruegel.

Emanuel Macron, zdroj: TASR

Diplomati však uviedli, že eurobondy sú stále zakázané pre šetrné štáty, ako je Nemecko, Holandsko alebo severské krajiny.

Dlhom financovaný hotovostný bank vo výške 100 miliárd eur, ako ho uvalil Breton, nie je podľa vysokopostaveného diplomata EÚ „témou dňa“, a dodal: „Nevidím tiež veľký priestor na dodatočné peniaze z rozpočtu EÚ."

To by sa však mohlo zmeniť v prípade veľkej vonkajšej krízy.

Ďalšie nápady zahŕňajú skupiny krajín, ktoré sa spoja, aby spoločne vydali obranné dlhopisy; zmena pravidiel pre Európsku investičnú banku, aby mohla investovať do obrany; a úpravu taxonómie EÚ pre udržateľné činnosti tak, aby výslovne zahŕňala vojenské projekty.

POLITICO: Putinova majstrovská špionážna operácia spôsobila "POPRASK"
Už aj bruselský liberálny plátok POLITICO musel pripustiť, že moskovský špionážny zvrat rozdelil západných spojencov, zdiskreditoval Scholza a zabrzdil kyjevský tlak na zbrane. Je síce ešte len utorok, ale Vladimir Putin má za sebou pekelný... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik