Štefan Harabin: NA UKRAJINU ANI NÁBOJ! (VIDEO)
05 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Prezidentský kandidát Štefan Harabin podľa vlastných slov kandiduje s úmyslom ochrany rodiny, nastolenia poriadku, spravodlivosti a tiež chce zachovať suverenitu štátu. Jeho veľkou témou je potreba mieru. V rozhovore pre JOJ24 pripomenul, že prvým rozhodnutím vo funkcii prezidenta by bolo vypovedanie Istanbulského dohovoru (ID).

Harabin sa aj v relácii Kreslo pre kandidáta nechal počuť, prečo by ako prvý spravil práve tento krok. Vysvetlil tiež, prečo je jeho vzorom Vladimír Mečiar a v čom Zuzana Čaputová porušila Ústavu. Veď práve Ústava a právne normy sú to, čoho sa mieni striktne dodržiavať. Vysvetlil, že sa uchádza o hlasy voličov Smeru, hoci v minulosti stranu kritizoval. Vysvetlil tiež, ako by postupoval ako kandidát mieru voči Ukrajine a tiež si myslí, že prezident má dostatočné kompetencie, len ich musí poznať. Vysvetlil tiež, ako by postupoval v zahraničnej politike a ako by postupoval pri zákonoch v neprospech občanov.

Prečo mu „leží v žalúdku“ Istanbulský dohovor

„ID, podpísaný v roku 2011 rozkladá rodinu. A keď rozkladá rodinu, rozkladá rod, rozkladá národ a takisto spoločnosť a ohrozuje existenciu štátu. Naša ústava nie je založená na liberálnej ideológii a tento dohovor šíri obsahovo LGBTI ideológiu a navyše podľa tohto dohovoru prechádzajú funkcie štátu na mimovládne organizácie, čiže to je ponižovanie a zníženie suverenity Slovenskej republiky,“ vysvetlil Harabin s tým, že ID nebol ani ratifikovaný, no nebol ani vypovedaný. Harabin si preto myslí, že „čaká“ na ultraliberálneho prezidenta, ktorý by ho po zrušení uznesenia parlamentom podpísal.

AKTUALIZOVANÉ Incident v dome prezidentky Čaputovej. Čo sa stalo?
Ľuďom už zrejme dochádza trpezlivosť. Neznáma žena sa totiž v nočných hodinách vlámala na dvor prezidentky Zuzany Čaputovej. Aktualizované Polícia zadržala 25-ročnú ženu, ktorá v pondelok v noci preliezla oplotenie a pohybovala sa po pozemku... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Mečiar, ako vzor?

Emeritný sudca si Vladimíra Mečiara váži, ako právneho architekta slovenskej štátnosti. Chcel by sa od neho inšpirovať v dodržiavaní práva, právneho poriadku a Ústavy. Práve striktné dodržiavanie zákonov je to, na čom Harabin trvá asi najviac.

Vladimír Mečiar. FOTO TASR - Jakub Kotian

Sluha zákona

„Pani Čaputová hrubo porušuje Ústavu, lebo vypísala referendum, hrubo porušila Ústavu, keď podpísala okupačnú prezidentskú zmluvu s Američanmi, hoci v kandidatúre rozprávala pred piatimi rokmi, že ju nikdy nepodpíše,“ vyčíta dosluhujúcej prezidentke Harabin, ktorý sa mieni inšpirovať práve Ústavou a platným právnym stavom, čo vníma, ako rozkaz. „Celých 40 rokov mi rozkazovala len ústava a zákon. A toto mienim uplatňovať aj v úrade prezidenta.“

Uchádza sa aj o hlasy voličov Smeru

S Andrejom Dankom o podpore SNS zatiaľ nehovorili, no podľa Harabina sa dá očakávať ich vzájomné stretnutie, keďže podporu pre Harabina Danko avizoval niekoľkokrát.

„Terajšia exekutíva, ktorá je pri moci, je momentálne to najlepšie, čo môže byť. Ale to neznamená, že ja by som nemal povedať kritický hlas, keď je niečo robené nesprávne,“konštatuje Harabin s tým, že sa uchádza aj o podporu voličov Smeru, ktorí tiež nechcú dodávať zbrane na Ukrajinu. Práve Harabin sa svojho času vyjadroval kriticky k minulosti Roberta Kaliňáka.

„Ja som to vysvetlil, že ja som ich kritizoval. Pán Kaliňák na alternatíve viackrát povedal: Ja som bol mladý, hlúpy, mal som počúvať Harabina lebo Harabin vo všetkom mal pravdu, keď ma kritizoval,“ konkretizuje.

Tarabov pozdrav Greenpeace
Skupina aktivistov z organizácie Greenpeace v pondelok, 4. marca názov Ministerstva životného prostredia prekryla čiernym transparentom s nápisom „Ministerstvo ničenia životného prostredia“, na čo videom na sociálnej sieti zareagoval aj minister... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Kandidát mieru

„Pokiaľ by som ja bol prezident republiky, ani jeden náboj nejde na Ukrajinu. Ani jeden chlapec nebude vyslaný na Ukrajinu, ani žiadne peniaze na Ukrajinu. Toto je problém Američanov, ktorí pestujú tam umelo vojenský konflikt, aby sa Slovania za zabíjali. Okamžite by som zahlasoval v Európskej rade za zrušenie protiruských sankcií. Tak isto som proti migrácii a v tomto smere neviem, či premiér Fico bol podvedený alebo ako, že súhlasil s migračným balíkom,“ vysvetľuje Harabin s tým, že nemôže súhlasiť ani s 22-tisícovou pokutou za každého neprijatého migranta. Tento balíček vníma, ako výpalníctvo na našich občanoch, ktorí sú mnohí na hranici chudoby. Takže – ani jeden migrant, ale ani peniaze za nich.

Prezidentské kompetencie

V minulosti sa vytváral dojem, že kompetencie prezidenta sú minimálne, že je to viac menej len reprezentatívna funkcia. Harabin však tvrdí, že sú dostatočné, len ich prezident musí využívať. Jednak je vrchným veliteľom Ozbrojených síl SR, ale zahraničná obranná ruka je v jeho rukách. Ak by teda bol prezidentom, na európskych fórach by jednoznačne hlasoval proti sankciám voči Rusku, keďže sú proti nim aj zmluvy, ktoré boli v EÚ prijaté.

Všetko je v zmluvách, aj v rámci EÚ

„Podľa týchto zmlúv nie je možné, aby Európska únia zahlasovala a uvalila sankcie na Ruskú federáciu, pretože o sankciách nerozhodla Bezpečnostná rada OSN podľa článku 39. Čiže samotná EÚ porušuje svoj zmluvy,“ vysvetľuje Harabin s tým, že proti ďalším sankciám by vystúpil spôsobom, že pokiaľ nechcete dodržiavať právne zmluvy, my tam nemáme čo robiť.

„Ja by som inicioval okamžite podanie prihlášky do BRICS presne tak, ako to robí Maďarsko. Stabilizoval a normalizovať by som vzťahy s Ruskom. Išiel by som vybaviť lacné suroviny a vzťahy k Rusku, lebo tam sa dotýka životnej úrovne každého občana,“ doplnil s tým, že na Ukrajine neprebieha vojna. V súlade s Chartou OSN prebieha špeciálna vojenská operácia. Pripomína, že Medzinárodný trestný súd v Haagu OSN 2. februára na návrh Ukrajiny odmietol označiť Ruskú federáciu za agresora.

Oklamaní Rómovia Matovičovi: Dostali ste za voľby, tak sa deľte
Zdá sa, že téma „Matovičových volebných 500-euroviek“ upadla do zabudnutia. Nie je to však tak. Rómovia sú nahnevaní a Únia Rómov Slovenska voči Matovičovmu hnutiu OĽaNO podniklo aj právne kroky. Rómski poslanci z hnutia však odpovedali podobne –... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Stojí za občanom

„Prezident republiky má právo zúčastniť sa kedykoľvek rokovania, vlády, rokovania parlamentu. Keby som videl, že sa pripravuje nejaký zákon proti občanom alebo neplní sa predvolebný program alebo vládny program, ktorý bol inštalovaný a dostal súhlas v parlamente, či už vo vzťahu dajme tomu zdravotnej politiky, školskej, sociálnej, no tak idem na rokovanie vlády, poukážem na to,“ presviedča Harabin s tým, že zákon, ktorý by bol namierený proti občanovi, nepodpíše ho.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin

V dotazníku prezradil...

Štefan Harabin by určite nepodpísal registrované partnerstvá, rovnako ani odluku cirkvi od štátu. Nebol by ani za sprísnenie interrupcii, no novelu Trestného zákona tak, ako prešla parlamentom, by podpísal - bola v súlade so s európskymi štandardmi. Nesúhlasil by ani so zmenou z parlamentného systému na prezidentský a nedal by súhlas žiadnemu Slovákovi s tým, aby bojoval za iný štát. Klimatickú krízu považuje za ekoterorizmus a politické mimovládky by zrušil zákonom. Pavla Gašpara by nemal problém vymenovať za riaditeľa SIS a ruskí hokejisti podľa neho jednoznačne patria na MS.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik