Solčanského chvíľka práva o štyroch udalostiach z oblasti justície
07 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Právnik Dalimir Solčanský vo svojej tradičnej chvíľke práva na Facebooku rozoberá štyri udalosti z oblasti justície. Rozhodnutie Ústavného súdu o novele trestného zákona, Česko, kde riešia slobodu zhromažďovania pri demonštráciách na podporu Palestíny a venuje sa aj jednému z prelomových rozhodnutí zo sveta.

Solčanský vo svojej chvíľke práva upozorňuje, že rozhodnutie ÚS o novele Trestného zákona neprináša len nadšenie; bližšie sa pozrel na demonštrácie v Česku. Zaujala ho aj vražda v USA, ktorá sa stala politickou témou. A vo svetovom meradle považuje za prelomové rozhodnutie súdu v Austrálii o nezákonnom očkovaní.

Ústavný súd rozhodol o novele Trestného zákona

Toto rozhodnutie bolo na Slovensku dominantnou udalosťou. Ten podľa Solčanského o pozastavení účinnosti v podstate celej novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku rozhodol expresne rýchlo. Len v utorok spojil všetky tri podania v tejto veci (podala ich pani prezidentka a dve skupiny poslancov z opozičných strán) a v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti.

„Ako to už býva na Slovensku pravidelným zvykom, rozhodnutie mali (vybraní) novinári skôr ako samotní účastníci a napr. aj pani prezidentka. Podľa prezidentky je to "dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku", podobne sa vyjadrili aj politické strany, ktorých poslanci dávali ďalšie dva návrhy,“ rekapituluje Solčanský. Podľa neho to však až taká výhra nemusí byť.

„U nás sa súdny prieskum ústavnosti realizuje v rámci tzv. následnej kontroly. Teda, až keď právny predpis 𝘃𝘆𝗷𝗱𝗲 𝘃 𝗭𝗯𝗶𝗲𝗿𝗸𝗲 𝘇á𝗸𝗼𝗻𝗼𝘃, čo viackrát samotný ústavný súd konštatoval vo svojich rozhodnutiach. Tentokrát však poprel svoje vlastné predchádzajúce rozhodnutia a rozhodol o pozastavení účinnosti zákona, ktorý vlastne ešte zákonom nebol a nemá ešte ani číslo v Z.z,“ vysvetľuje právnik.

Ústavný súd Slovenskej republiky v Košiciach

„Dostávame sa tak nielenže na, ale aj 𝘇𝗮 𝗵𝗿𝗮𝗻𝘂 𝗿𝗼𝘇𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻𝗶𝗮 𝗺𝗼𝗰𝗶 v štáte, kedy súd zasiahol do ešte neukončeného legislatívneho procesu, ktorý končí až publikáciou v Z.z. Narúša sa tým princíp právnej istoty a predvídateľnosti, ktorý aj Ústavný súd rád pripomína všeobecným súdom vo svojich rozhodnutiach. Čo bude nabudúce? Pozastaví ústavný súd činnosť zákonodarcovi - Národnej rade a povie - tento návrh zákona neposúvajte do 2. čítania, lebo ho pozastavujeme?

Rozhodnutie má samozrejme predbežnú povahu, a čo sa v ňom vlastne nachádza (vrátane odlišných stanovísk niektorých sudcov) ešte nikto - asi okrem tých novinárov - nevie, lebo zverejnené nebolo. Počkáme si naň,“ uzatvára Solčanský tému.

Ján Cuper: Liberálne sliepky strašia izoláciou Slovenska a šíria zlo! (VIDEO)
Ústavný právnik, dlhoročný pedagóg a niekdajší politik Ján Cuper hovorí, že dianie po prijatí novelizácie Trestného zákona bolo predvídateľné, no zase sme v niečom prví. Ústavný súd totiž prijal rozhodnutie o pozastavení zákona, ktorý ešte... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Eka Balaskova
V Česku riešia slobodu zhromažďovania pri demonštráciách na podporu Palestíny

„Výkon zhromažďovacieho práva - ako jedného z atribútov demokracie by mal byť svätý. Zakázať verejné zhromaždenie je naozaj možné len z obmedzených dôvodov. A českí sudcovia sú momentálne rozdelení v tom, kedy možno zakázať zhromaždenia na podporu Palestíny,“píše Solčanský na margo toho, že ešte v minulom roku sudcovia pražského Mestského súdu zrušili rozhodnutie magistrátu, ktorý zakázal zhromaždenie pod heslom „𝗙𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲 𝗥𝗶𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗦𝗲𝗮. Podľa úradníkov sa toto heslo „objavuje najmä u organizácií a hnutí, ktoré volali či stále volajú po úplnom zničení štátu Izrael“.

Solčanský vysvetľuje, že znalec mal odpovedať na otázky, v akých situáciách sa predmetné heslo používa a na základe odpovedí súd prišiel k záveru, že sporné heslo môže mať viac významov. „Nedá sa ale povedať, že nesie jednoznačne násilné či dokonca genocídne posolstvo,“ dopĺňa Solčanský. Popisuje ďalej, že iný senát však dospel k celkom opačnému názoru a tak definitívny verdikt musel vyniesť nadriadený súd.

„V minulosti sa snažili aj úradníci niektorých miest na Slovensku tiež zakazovať ohlásené verejné zhromaždenia už len z dôvodu, že sa im nepáčili osoby, ktoré ich zvolávali (dôvodom podľa mesta napr. bolo, že "zvolávatelia inklinujú k hnutiu skinhed"), čo neskôr súd zrušil. Sloboda zhromažďovania jednoducho k právnemu štátu patriť musí,“ konštatuje Solčanský.

Vražda, ktorá ovplyvní prezidentské voľby

Solčanského zaujala aj vražda študentky ošetrovateľstva Laken Riley v štáte Georgia spred dvoch týždňov.

„Podozrivým z vraždy je nelegálny imigrant z Venezuely. Nezákonne vstúpil do USA v r. 2022 a bol trikrát zatknutý. Bol by už aj vyhostený - nebyť toho, že americká imigračná politika je momentálne nastavená veľmi mäkko.  Navyše starosta mesta, v ktorom sa vražda stala, je autorom uznesenia z r. 2019, v ktorom sa hovorí, že ich mesto víta „ľudí zo všetkých krajín a prostredí“, vrátane nelegálnych prisťahovalcov. Aj keď on tvrdí, že zodpovednosť za tento čin je výlučne na páchateľovi, kauza sa už spolitizovala,“ popisuje okolnosti Solčanský s tým, že protesty proti migračnej politike sa organizovali najskôr lokálne, no už sa obrátili aj proti prezidentovi, ako tvorcovi "neúspešnej politiky otvorených hraníc".

„Zdá sa, že táto kauza ovplyvní aj prezidentské voľby v USA, naplánované na jeseň,“ vyslovil prognózu Solčanský.

AKTUÁLNE Veľká policajná RAZIA v nemocnici! KUKLÁČI zadržali lekára
V Snine od rána prebieha veľká policajná razia. Podľa informácií TV JOJ zásah prebehol aj v nemocnici. Zadržali jedného z lekárov a aktuálne v jeho byte robia domovú prehliadku. Ako uvázda portál, má ísť o drogovú trestnú činnosť. V pondelok 4.... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Nezákonné povinné očkovanie v Austrálii

„Najvyšší súd štátu Queensland v Austrálii rozhodol tento týždeň, že povinné očkovanie proti chorobe C.. (veď viete ktorej), ktoré bolo nariadené policajtom a pracovníkom zdravotníctva v rokoch 2021 a 2022 bolo nezákonné. Rozhodol tak v spore 86 týchto pracovníkov proti ich zamestnávateľom. Súd neskúmal účinnosť vakcín, prenosnosť choroby a pod. Zameral sa len na to, že títo zamestnanci boli postavení pred výber: alebo sa povinne zaočkujete; alebo bude proti Vám vedené disciplinárne konanie - a to mohlo skončiť až prepustením zamestnanca,“ informuje právnik s tým, že súd takýto postup vyhodnotil, ako nútenie k lekárskemu zákroku bez súhlasu. A to je, veľmi zjednodušene povedané, porušenie ľudských práv.

Očkovanie experimentálnymi vakcínami proti COVID-19 prináša mnohé vážne nežiaduce účinky, ba aj smrť. Ilustračné foto / Pixabay

„Očakáva sa, že za prvým prelomovým súdnym rozhodnutím tohto typu budú nasledovať hromadné žaloby zamestnancov, ktorí sa museli povinne očkovať. V Austrálli to boli najmä učitelia, zdravotnícki a štátni zamestnanci. Otvára to dokonca možnosť pre prepustených zamestnancov, ktorí sa odmietli očkovať, aby ich prijali späť, alebo aby žiadali o odškodné,“ dopĺňa právnik s tým, že Slovensko má odlišný právny systém, no aj u nás platí - ani mimoriadna situácia nemôže byť dôvodom na obmedzovanie alebo porušovanie ľudských práv.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik