NA VÝCHODE NIČ NOVÉ: Zelenskyj bedáka, Syrskyj robí svoju mäsiarčinu a Nemci si trhajú vlasy
05 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Žiadna krajina v Európe by nevydržala to, čo sa valí na nás, odkázal lídrom v EÚ ukrajinský prezident Zelenskyj. „Putin nechce žiadny mier – chce len vojnu a smrť. Je mu jedno, koho zabije. Hlavným cieľom je zničiť. Najprv Ukrajinu a Ukrajincov. A potom vás, drahí partneri,“ nechal sa počuť prezident s tým, že všetci vedia, čo by teraz Ukrajina potrebovala. A na USA sa zniesla kritika. Konkrétne na „primitívov v republikánskej strane“ za nedostatok munície na fronte, kde Rusi, cez ukrajinský vraj nie príliš šikovný protiútok, postupujú...

Zelenskyj si hudie stále to isté...

Volodymyr Zelenskyj spočítal, koľko ruských bômb a dronov Šahíd letelo na Ukrajinu len v minulom týždni. „Celkom ruskí teroristi len od začiatku tohto týždňa použili už takmer 400 navádzaných leteckých bômb, viac ako 50 dronov Šahíd a viac ako 40 rakiet. Žiadna krajina v Európe by sama takému tlaku a zlu nemohla odolať. A preto je dôležité, aby sme teraz všetci stáli pri sebe – všetci, ktorí si vážia život a ktorí nechcú, aby tento teror zasiahol aj iné národy,“ zdôraznil Zelenskyj. A práve to je podľa neho dôvod, aby teraz všetci ťahali za jeden povraz a zarazili Rusko, informujú české Parlamentní Listy.

Prezident zdôraznil, že len v minulom týždni zostrelili obrancovia 7 lietadiel a toto tempo bude podľa prezidenta dobré udržať. Lenže bez pomoci partnerov Ukrajiny to nepôjde. Zelenskj zdôraznil, že každý z partnerov Ukrajiny vie, čo Ukrajina potrebuje na to, aby v obrane pred Ruskom uspela. Jedným dychom doplnil, že je potrebná politická vôľa na to, aby Ukrajina dostala to, čo potrebuje.

Desať FAKTOV O VOJNE NA UKRAJINE, ktoré sa v médiách NESMÚ SPOMÍNAŤ
Presne pred dvoma rokmi - 24.2. 2022 ruské vojská vstúpili na územie Ukrajiny. Zjavne rátali aj s tým, že celá operácia by prípadne mohla skončiť pomerne rýchlo, dezerciami časti velenia a rozpadom režimu, pripomína v krátkosti základné fakty o... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

„Ak sa tak nestane, stane sa z toho jedna z najhanebnejších stránok v histórii. … Ruské zlo by nemalo byť povzbudzované chabými rozhodnutiami, oneskorením dodávok alebo váhaním.“

Ukrajinský prezident dal najavo, že sa Ukrajinci držia zubami - nechtami, aj keď im dochádza munícia. A s väčším množstvom munície by ukrajinskí obrancovia mohli zostreliť viac lietadiel a vyradiť viac ďalšej ruskej techniky.

 Pohrozil Poľsku

Než sa rozlúčil so svojimi spoluobčanmi, vymedzil sa proti Poľsku. Zdôraznil, že treba vyriešiť blokády poľsko-ukrajinských hraníc.

„Je jednoducho nemožné vysvetliť, ako možno útrapy krvácajúcej krajiny využiť vo vnútropolitických bojoch,“ rozčúlil sa Zelenskyj. Hneď však dodal, že aj túto situáciu sa Ukrajine s jej partnerom určite podarí zvládnuť.

Od zlosti bez seba

Agentúra Reuters napísala, že svojím nahnevaným príhovorom mieril hlavne na dolnú komoru Kongresu USA.

„Americká Snemovňa reprezentantov je pod tlakom, aby schválila balíček národnej bezpečnosti vo výške 95 miliárd dolárov, ktorý posilňuje pomoc Ukrajine a Izraelu a tiež Indo-Pacifiku. Túto legislatívu minulý mesiac schválil Senát v pomere 70:29, ale predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson sa bránil predloženiu návrhu zákona o pomoci pre hlasovanie v Snemovni,“ napísala agentúra Reuters.

Právnik z New Yorku Askold S. Lozynskyj, prezident ukrajinskej nadácie Free University Foundation, v texte pre Kyiv Post zdôraznil, Že udržať Ukrajinu slobodnú je v záujme celého slobodného sveta.
Zvesti o novom veliteľovi Syrskom: Dobrého generála nahradili zlým! MORÁLKA NA FRONTE JE TOXICKÁ
Od minulého týždňa má Ukrajina nového vrchného veliteľa ozbrojených síl. Podľa poradcu prezidenta Zelenského Podoljaka bola výmena potrebná, aby sa zabránilo stagnácii na fronte. Čo si niektorí analytici vykladajú tak, že sa Syrskyj, ktorý je u... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková
Mäsiar z Bachmutu zavelil

Skutočnosťou je, že nedostatok munície na Ukrajine sa ďalej významne prejavuje. Bývalý dôstojník švédskych ozbrojených síl Mikael Valtersson na sociálnej sieti X napísal, že najvyšší vojenský veliteľ ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, ukrajinskými vojakmi tiež prezývaný Mäsiar z Bachmudu, nariadil svojim mužom prejsť po Avdijivke do protiútoku. A tento protiútok podľa Valterssona už aj tak slabú ukrajinskú obranu úplne vyčerpal.

„Nechcem znieť ako troll NAFO, ale zdá sa, že ukrajinská ofenzíva bola dosiahnutá neľútostnými útokmi priamo do ruských línií a ich jednotky boli navyše vystavené neustálemu prúdu ruského bombardovania, ktoré ukrajinským jednotkám spôsobilo ťažké straty. Druhý potvrdený tank Abrams bol zničený v (dedine) Berdychi. Na tomto videu vidíte straty ukrajinských obrnených jednotiek v (dedine) Tonenke. Otázkou je, stálo to za to? Povedal by som, že nie. Ukrajinské sily spomalili ruský postup o 3-4 dni, ale už aj tak zničené ukrajinské jednotky museli pri tomto bezohľadnom protiútoku stratiť väčšinu svojej bojovej schopnosti,“ napísal niekdajší švédsky dôstojník.

NAFO je internetový mem a hnutie sociálnych médií, ktorý sa venuje boju proti ruskej propagande a dezinformáciám o ruskej invázii na Ukrajinu. V praxi to znamená snahu znemožniť akúkoľvek inú, než silne proukrajinskú konverzáciu.

Nemcom už preskakuje - stále vydávajú potvrdené fakty za dezinformácie

Medzitým vychádzajú najavo ďalšie podrobnosti o úniku informácií od nemeckej armády. Síce sa vraj plánoval útok na Krymský most, ale podľa analytika, ktorý si na twitteri hovorí Dr. Snekotrón, je dôležitejšia iná vec.

„Po prvé, predstavitelia Luftwaffe potvrdili, že západná armáda a štáb boli prítomní na fronte, aby prispôsobili ukrajinské stíhačky pre nesenie (zbraní) SCALP/StormShadow. Pre Taurus by to bolo rovnaké a ukrajinské F-16 nemôžu niesť Taurus tak, ako je aktuálne nakonfigurovaný. Hovorí sa, že adaptácia a integrácia Taurusu do F-16 alebo Suchoje trvá asi 6 mesiacov. Berú tiež na vedomie, že dôjde k negatívnej reakcii, pretože táto doba obratu bude považovaná za príliš dlhú,“ napísal.

Ďalší problém podľa neho je, že Nemecko sa snaží maximálne skryť svoju stopu v posielaní pomoci Ukrajine, čo podľa analytika tieto dodávky pomoci kriticky spomaľuje. Ukazuje sa vraj tiež, že Veľká Británia a ďalšie krajiny nemajú dostatok rakiet, ktoré by mohli poslať na Ukrajinu na útok na Krymský most, čo podľa všetkého ešte zvyšuje tlak na Nemecko.
 

„Diskutuje sa o viacerých technických problémoch. Na Ukrajine sú v prevádzkyschopnom stave ‚jednociferné počty' Su-24 a mostné piliere sú príliš tenké na to, aby sa dali presne zamerať. Na vykonanie práce by potrebovali 10-20 zásahov,“ poznamenal glosátor situácie na Ukrajine. 

OBROVSKÝ ŠKANDÁL! Zverejnený rozhovor medzi nemeckým vojenským personálom o ÚTOKU NA KRYMSKÝ MOST
Šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossiya Segodnya a televízneho kanála RT Margarita Simonyanová zverejnila zvukový záznam rozhovoru medzi vysokými dôstojníkmi Bundeswehru o útoku na Krymský most raketami Taurus, informuje agentúra RIA... Čítať ďalej
01 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

„Tiež sa rieši otázka, aký má zmysel vôbec most zložiť, okrem toho, že je ním ukrajinská strana posadnutá. Zaznieva, že po dokončení železnice nad pevninou už most nie je taký zásadný pre zásobovanie Krymu. A konečne, zaujímavé je, že sa zdá, že si nie sú istí konfiguráciou ruskej protivzdušnej obrany, čo znamená, že nezistili, kde sú radary. Nie sú si istí svojimi údajmi. Je zábavné, že naznačujú, že Ukrajinci by mohli mať tieto dáta,“ pokračoval analytik.

Konštatoval, že útok na Krymský most je v podstate neuskutočniteľný, ale pokiaľ Nemecko pošle na Ukrajinu rakety Taurus, rovnako by mohol existovať nejaký plán útoku.

Čo možno naznačil únik citlivých informácií z nemeckej armády?

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Scholz prvýkrát komentoval rozhovor nemeckej armády o útoku na Krymský most
Nemecký kancelár Olaf Scholz sa prvýkrát vyjadril k rozhovoru nemeckých vysokých dôstojníkov Bundeswehru o útoku na Krymský most. Zverejnený rozhovor medzi nemeckým vojenským personálom o ÚTOKU NA KRYMSKÝ MOST Šéfredaktorka mediálnej skupiny... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik