Európsky generál vydal dôležité oznámenie o ozbrojených silách EÚ
04 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Európa sa nebude mať čím brániť v prípade, že bude vtiahnutá do hypotetického konfliktu. Varoval to generálporučík belgických ozbrojených síl vo výslužbe Marc Thies.

Podľa neho, ak dôjde ku konfliktu, potom za pár hodín "budeme musieť hádzať kamene".

"Už sme v sračkách. Môžete si byť istí, že naši protivníci, či už sú v Moskve, Pekingu alebo kdekoľvek inde na svete, sú si vedomí nedostatku munície," citoval Merkur.de generála.

Podľa Thiesa je hlavným problémom malá zásoba kvalitnej munície. Nebude ľahké ich znova doplniť kvôli dlhej dodacej lehote - "až sedem rokov". Armády EÚ sú určené na expedičné operácie. Ide o malé kontingenty s obmedzenou logistickou podporou a veľmi malou spotrebou munície, dodal generál.

V Rusku to je opačne

V reakcii na vstup Fínska a Švédska do NATO Rusko rozmiestni ďalšie zbrane v novovytvorených moskovských a leningradských vojenských okruhoch, uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Už sme urobili organizačné rozhodnutia, bol vytvorený Moskovský vojenský okruh a Leningradský vojenský okruh. Rozmiestnime tam ďalšie zbrane, ktorým môžu Fínsko a Švédsko čeliť, ak vstúpia do NATO," zdôraznil.

Lavrov poznamenal, že je prekvapujúce, že Fínsko a Švédsko sa vstupom do NATO vzdali svojej neutrality.

"Stratili sa dlhé desaťročia dobrých susedských vzťahov," zdôraznil minister.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO po začiatku vojny na Ukrajine. Helsinki sa oficiálne stali 31. členom federácie 4. apríla 2023. Slávnostný vstup Štokholmu do aliancie sa uskutoční v blízkej budúcnosti, informuje Ria Novosti.

ĎALŠÍ ŠKANDÁL! Nemci hovorili o raketách, Rusi počúvali a všetko zverejnili
V priebehu niekoľkých dní Nemecko čelí ďalšiemu škandálu súvisiacemu s únikom tajných vojenských informácií. Po tom, čo samotný nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) začiatkom týždňa odhalil tajné informácie o Ukrajine, za čo si následne vyslúžil... Čítať ďalej
03 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik