Babišov kohút Silver má odpor k ukrajinskému obiliu (VIDEO)
04 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Andrej Babiš vo videu na sociálnych sieťach predstavil kohúta menom Silver. Kohút má zjavne odpor k ukrajinskému obiliu. "Žerie len české," vysvetlil Babiš. Ukrajinské obilie označil za kontaminované obilie, ktoré ničí domáce aj európske poľnohospodárstvo.

"Silver nemá rád ukrajinské obilie, pretože hovorí, že je kontaminované a ničí naše české poľnohospodárstvo," povedal predseda ANO Andrej Babiš a predstavil kohúta, ktorý sedí po jeho boku.

Novinárka Jana Bobošíková hovorila o škodlivosti niektorých produktov z Ukrajiny už v apríli 2023: "Boli sme prekvapení. V systéme rýchleho varovania Európskej únie pre potraviny a krmivá sme od januára 2020, teda za posledné tri roky, našli štyridsať potvrdených oznámení o preukázaných závažných zdravotných rizikách v potravinách alebo krmivách z Ukrajiny."

A v médiách sa objavil presný opis toho, ako sa obilie určené pre africké trhy zrazu "stratí" pri tranzite cez Európu a nikto nevie, kde skončí.

To je však podľa lídra opozície len jedna časť problému. "Kto vlastní pôdu na Ukrajine?" spýtal sa Babiš a potom odpovedal: "No predsa nadnárodné spoločnosti, oligarchovia."

"Takže na Ukrajine zostane totálna diera a zničí to celé európske poľnohospodárstvo," dodal Babiš.

„Nemá rád ukrajinské obilie,“ tvrdí Babiš. Aj kohút rozozná, čo je dobré.

Potom sa opäť obrátil ku kohútovi. "Striebro žerie len české obilie. Je to tak? Povedz niečo," krátko zamrmlal na kohúta. Ten však mlčal.

Otázkou však zostáva, či Silver "žerie" ruské obilie. Podľa ministra poľnohospodárstva Mareka Výborného (KDU-ČSL) je ho v Európe prebytok. Na piatkovej tlačovej konferencii minister hovoril o možnosti zaradenia ruského obilia na sankčný zoznam.

Poľnohospodári toho majú dosť, ukrajinská vláda tiež, Zelenskyj zúri a EÚ? 
V Poľsku pokračujú protesty poľnohospodárov, ktorí sa hnevajú kvôli nekalej konkurencii lacnejšieho ukrajinského dovozu. V reakcii na blokádu poľsko-ukrajinských hraníc Volodymyr Zelenskyj žiadal poľskú vládu o urýchlené rokovania ešte vo februári,... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

V súvislosti s ukrajinskou produkciou obilia Výborný uviedol, že treba dbať na to, aby smerovala tam, kam historicky patrí - teda podľa ministrových slov na Blízky východ a do Afriky. Podľa neho je dobré, že dohoda o bezcolnom obchode s Ukrajinou bude po 5. júni predĺžená.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik