METEOROLÓGOVIA VARUJÚ! ZIMA ešte neskončila!
03 | 03 | 2024 I Dušan Janek

PortáliMeteo.sk. uvádza, že počasie počas marca bude nestabilné a môžu nastať neočakávané zmeny. Koniec februára poznačili nadpriemerné teploty, nezvyčajné pre zimné ročné obdobie. Boli zaznamenané aj niektoré teplotné rekordy, keď teplota vzduchu bola vyššia ako teploty namerané v marci spred viacerých minulých rokov. Výška teplôt dosahovala takmer 20°C, čo nebýva vo februári tradíciou.

Koniec februára priniesol na viaceré miesta na Slovensku nezvyčajne vysoké teploty. Podľa všetkého by už mala byť oficiálne zima za nami, pretože meteorológovia tvrdia, že máme za sebou posledný zimný deň. V Žiari nad Hronom teplota dosiahla 18°C a v Žiline o jeden stupeň menej.

Meteorológovia označili február tohto roka za najteplejší, aký bol kedy zaznamenaný. Začiatok marca bude mať rovnaké tendencie, hoci príde aj ochladenie. Spočiatku však zmena nehrozí. Aj v najchladnejších miestach na Slovensku presiahne teplota 10°C a na juhu možno dokonca viac ako 20°C.

Pestovatelia majú opodstatnené obavy z neobľúbených mrazov

„Po miernej zime prichádza v marci a apríli k častejším vpádom studeného vzduchu z vysokých zemepisných šírok a následným mrazom, čo potom spôsobuje škody na vegetácii. Vyššie teploty v zime totiž urýchľujú nástup vegetácie a ovocné stromy zvyknú rozkvitnúť aj o tri týždne skôr, ako zvyčajne,“ vyjadril sa nedávno pre Regióny.sk klimatológ Pavel Matejovič. Pravdepodobnosť splnenia jeho predpovedí je vysoká.

„Marhule na juhu Slovenska kvitnú o 50 dní skôr ako zvyčajne a február bude v rovnakých oblastiach asi teplejší ako najteplejší marec histórie. Vitajte v novej klimatickej realite,“ uviedol meteorológ Jozef Pecho, čím potvrdil slová Pavla Matejoviča.

Tak ako prišli neočakávané vysoké teploty, môže prísť aj neočakávané ochladenie. Toho sa boja pestovatelia prvých stromov. Môže nastať zničenie úrody, čo by sa nestalo prvýkrát. V minulých rokoch už totiž došlo k tejto poľnohospodárskej pohrome.

„Aktuálne behy numerických modelov naznačujú, že k určitej zmene by mohlo dôjsť na našom území v priebehu budúceho týždňa. Okolo 6. marca avizuje ansámbel modelu ECMWF ochladenie, ktoré by v Bratislave mohlo stiahnuť teploty k nule,“ uvádzajú odborníci z iMeteo. 

Brusel robí všetko preto, aby naše poľnohospodárstvo ľahlo popolom. Prednejšia je im Ukrajina
Župan Nitrianskeho kraja, poslanec NR SR za stranu Hlas – SD má rovnaký názor ako slovenský poľnohospodári, farmári a potravinári. Rovnaký názor, ako obyčajný, priemerný občan Slovenska so zdravým sedliackym rozumom. Vie, že slovenskí... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik