ĎALŠÍ ŠKANDÁL! Nemci hovorili o raketách, Rusi počúvali a všetko zverejnili
03 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

V priebehu niekoľkých dní Nemecko čelí ďalšiemu škandálu súvisiacemu s únikom tajných vojenských informácií. Po tom, čo samotný nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) začiatkom týždňa odhalil tajné informácie o Ukrajine, za čo si následne vyslúžil ostrú kritiku zo zahraničia, sa Rusko chválilo odpočúvaním stretnutí dôstojníkov nemeckých vzdušných síl. "Veľmi vážna vec," zhrozil sa Scholz po tom, čo nahrávka skončila v ruských médiách.

Uniknuté nahrávky dôstojníkov nemeckého letectva zachytávajú rozhovor o dodávkach rakiet dlhého doletu na Ukrajinu a ich možných cieľoch. Dôstojníci diskutujú o tom, ako by rakety mohli zasiahnuť Kerčský most, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom.

Nemecký kancelár Olaf Scholz označil únik informácií podľa BBC za "veľmi vážnu vec". "Je to veľmi vážna vec, a preto je teraz predmetom veľmi dôkladného, veľmi dôkladného a rýchleho vyšetrovania," povedal Scholz.

Podľa magazínu Der Spiegel sa videokonferencia neuskutočnila v tajnej internej vojenskej sieti, ale na platforme Webex, z ktorej unikla a šéfredaktorka ruskej televízie RT Margarita Simonjanová ju v piatok zverejnila. Komentovala 38-minútovú zvukovú nahrávku s tým, že je to dôkaz, že Nemecko plánuje útoky na Krym.

V nahrávke nemeckí dôstojníci diskutujú o možnom použití rakiet Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a ich potenciálnom vplyve, pričom hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany potvrdila agentúre AFP, že tajný rozhovor medzi dôstojníkmi letectva bol zachytený, ale dodala, že "nemôže s istotou povedať", či sa s nahrávkou nejakým spôsobom manipulovalo.

Ruskí politici reagovali na nahrávku s tým, že zvuková nahrávka dokazuje, že ich "zaprisahaný nepriateľ" plánuje útoky, a hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová požadovala, aby Nemecko poskytlo vysvetlenie "okamžite". "Pokusy vyhnúť sa odpovediam na otázky budú vnímané ako priznanie viny," povedala.

"Naši starí rivali – Nemci – sa opäť zmenili na našich smrteľných nepriateľov," dodal Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. "Pozrite sa, ako dôkladne a podrobne diskutujú (Nemci) o útokoch rakiet dlhého doletu na naše územie, vyberajú ciele, ktoré majú zasiahnuť, a diskutujú o tom, ako spôsobiť maximálne škody našej vlasti a našim ľuďom," dodal.

Toto nie je jediný škandál, ktorému Nemecko čelí. Okrem úniku tajného stretnutia čelí nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) ostrej kritike doma i v zahraničí za únik tajných informácií o britskej a francúzskej pomoci ukrajinským silám.

Stalo sa tak počas rozhovoru s novinármi v Berlíne, kde hovoril o dôvodoch, prečo Kyjevu nedodal rakety Taurus, ktoré o ne Nemecko žiada už niekoľko mesiacov. V rozhovore s novinármi v Berlíne začiatkom tohto týždňa Scholz odôvodnil svoje pokračujúce odmietanie posielať moderné nemecké rakety s plochou dráhou letu Taurus na Ukrajinu tým, že na ich naprogramovanie môžu byť potrebné nemecké jednotky na Ukrajine. To by podľa Scholza urobilo z Nemecka aktívneho účastníka konfliktu. Kancelárka tiež zdôraznila, že na Ukrajinu nepôjdu žiadni nemeckí vojaci.

"Je to zbraň s veľmi dlhým doletom," povedal Scholz o raketách. "A to, čo robia Briti a Francúzi, pokiaľ ide o kontrolu cieľov a podporu kontroly cieľov, sa nedá urobiť v Nemecku."

V Británii bol nemecký kancelár obvinený z "hrubého zneužitia spravodajských informácií" v súvislosti so svojimi poznámkami, keď odhalil podrobnosti o britskej pomoci Ukrajine.

"Ide o hrubé zneužitie spravodajských informácií na úmyselné odvrátenie pozornosti od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu," povedal bývalý námestník britského ministra obrany Tobias Ellwood, ktorého citovali britské internetové noviny The Independent.

"Scholzov argument Rusko nepochybne použije na prudké zvýšenie zbrojenia," kritizovali nemeckého kancelára.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok