Ministerku kultúry BOMBARDUJÚ Slováci: RIEŠTE KONEČNE RTVS! (VIDEO)
02 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) registruje podnety, ktoré sa týkajú RTVS.  Na úvod svojho vyhlásenia konštatuje, že RTVS si už dlhší čas  neplní svoju verejnoprávnu funkciu, nie je nestrannou inštitúciou a divákom a poslucháčom neprináša objektívne a vyvážené informácie.

Podnety, ktoré ministerstvo dostáva, vysielajú nie len občania, ale aj mnohí koaliční politici. Šimkovičová RTVS tiež vyčíta, že ani pôvodná slovenská tvorba takmer neexistuje, kým drahé licencované programy sa vysielajú v hojnom počte. Rovnako, ako projekty z externého prostredia.

„Už len čerešničkou na torte je, že chybou súčasného vedenia prišla RTVS o vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Tie získala komerčná televízia. Po tom, ako prišla o vysielacie práva na Svetový pohár v lyžovaní,  otázne sú majstrovstvá Európy vo futbale,“ dodáva ministerka s tým, že reprezentačný šport na obrazovkách z verejnoprávnej TV neuvidíme najbližšie štyri roky. Zo štatútu verejnoprávnosti jej vyplýva aj pokrývanie tejto oblasti.

„Plne si uvedomujem, ako vás hnevajú napríklad publicistické relácie, kde je už v podstate pravidlom, že sú do nich pozývaní ľudia s identickým názorom. Názor z iného spektra nedostáva žiadny priestor. Jqe až zarážajúce, že generálnemu riaditeľovi verejnoprávnej inštitúcie tento stav neprekáža a nič s ním nerobí. A to nehovorím o nevyváženom spravodajstve, ktoré často skĺza až do bulváru,“ pripomína ministerka.

Stovky podnetov od občanov ministerstvo žiadajú o odvolanie generálneho riaditeľa. To však musí konať tak, aby nezvratné rozhodnutia neublížili RTVS a aby neviedli k nekonečným súdnym sporom, čo by problémy len zhoršilo. Ak majú prebehnúť zmeny, musia byť v súlade s legislatívou.

„Pracujeme na tom od prvého dňa, čo sme na ministerstve. Aj nám prekáža, že to trvá tak dlho, ale musíme dodržiavať zákony,“ dodala Šimkovičová.

Koalícia sa zhoduje: V RTVS treba "upratať" (VIDEO)
Robert Fico ešte pred voľbami niekoľkokrát konštatoval, že jeho bývalé vlády podcenili médiá. Mnohí sa obávajú, že tejto vláde sa vypomstí fakt, že vo verejnoprávnej RTVS slúžia skôr aktivisti, nie novinári. Zdá sa však, že po takmer piatich... Čítať ďalej
01 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik