Ján Cuper: Liberálne sliepky strašia izoláciou Slovenska a šíria zlo! (VIDEO)
02 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ústavný právnik, dlhoročný pedagóg a niekdajší politik Ján Cuper hovorí, že dianie po prijatí novelizácie Trestného zákona bolo predvídateľné, no zase sme v niečom prví. Ústavný súd totiž prijal rozhodnutie o pozastavení zákona, ktorý ešte nevstúpil do účinnosti. To je podľa Cupera nie len slovenská, ale aj svetová rarita. Aj o tom hovoril v diskusnej relácii Na palete.

Ústavný právnik v rozhovore vysvetľuje, prečo je rozhodnutie Ústavného súdu retroaktívne, je však zvedavý, ako sa s tým vysporiada parlament. Prezidentka a Daniel Lipšic podľa neho pokračujú v tom, čo započali už dávno. Ďalšou témou uplynulého týždňa bolo premiérovo vyjadrenie sa k vojakom na Ukrajine. Cuper pripomína, že Macron nepovedal nič nové. Aj on však koná pod tlakom rôznych okolností. Vysvetlil tiež, prečo je v tomto konflikte pre Západ pomoc Slovenska dôležitá. Pripomenul, že Rusi nie sú agresor a tiež povedal, prečo nemá ružovú víziu o budúcnosti V4-ky

Retroaktívne rozhodnutie

Vo svojej podstate je toto rozhodnutie retroaktívne, keďže zákon vstúpi do účinnosti nevedno kedy, keďže ešte nebol publikovaný, teda nebol platný, no už bola pozastavená jeho účinnosť.

„A účinnosť môže byť 15 dní od dňa platnosti, alebo môže byť posunutá ešte ďalej do budúcnosti, ale nesmie predchádzať platnosť, pretože vtedy je zákon retroaktívny,“ vysvetľuje ústavný právnik. Bude podľa neho zaujímavé, ako sa s tým vysporiada parlament.

ÚS zverejnil rozhodnutie o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov
Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok zverejnil rozhodnutie o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Súd v odôvodnení okrem iného skonštatoval, že o pozastavení účinnosti napadnutého právneho predpisu mohol rozhodnúť aj pred jeho... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Za všetkým hľadaj (ne)prokurátora

„Ústavný súd nesmie zasahovať do zákonov schválených v parlamente, pokiaľ sa netýkajú základných práv a slobôd, ktoré sú aj v našej Ústave v druhej hlave,“ dopĺňa Cuper. Ten celú situáciu vníma, ako pokračovanie toho, čo sa začalo už v roku 2018, teda rad pokusov o odstránenie Roberta Fica, k čomu bola nápomocná prezidentka. Za celým však vidí Daniela Lipšica, ktorý ovládol justíciu a hoci nemá ani len prokurátorské skúšky, teraz bohorovne vyhlasuje, že je pripravený naďalej pôsobiť, ako prokurátor.

„Neviem, ako sa s tým vysporiada rada prokurátorov. Zrejme počíta s tým, že má svojich zástupcov a že teda rada prokurátorov nepovie proti nemu jediné slovo,“ upozorňuje Cuper. Ten však jeho slová rozhodne nevníma ako politický bonmot, keďže roky manipuluje mocenskými štruktúrami štátu.

Macron nepovedal nič nové

Hoci na Slovensku sa kvôli vyjadreniu Roberta Fica o neúčasti slovenských vojakov v konflikte na Ukrajine strhla veľká mediálna búrka, Emmanuel Macron nepotvrdil ani tak Ficove, ako vlastné slová.

„Pán Macron povedal už minulý rok na GLOBSECu, že bude treba intenzívnejšie začať účinkovať na Ukrajine. Problém je v tom, deepstate preformátovala celú tú západnú politiku voči Rusku a samozrejme Ukrajina je iba nástrojom v rukách západných mocností na boj proti Putinovi,“ pripomína Cuper. Aj Macronove výroky sú podľa neho len manipuláciami deepstate.

Trošku svetovej politiky

Cuper pripomína, že vývoj na Ukrajine nie je dobrý práve pre deepstate a ešte horšie by bolo, keby voľby v USA vyhral Donald Trump. Preto sa mocnosti dohodli preniesť kompetencie na Macrona, ktorý už má problémy vo vlastnej krajine. Navyše sa mu rozpadá „koloniálne impérium“. A s tým prichádza aj nedostatok surovín, ktoré sa ťažia práve v afrických krajinách a osoh z toho malo Francúzsko. No a to je podľa Cupera motivácia pre Macrona – potrebuje poraziť Rusko a dostať sa k tamojším zdrojom nerastov.

Macron sa nechtiac preriekol: SPOJENCI SÚ NA UKRAJINE UŽ DÁVNO!
Keď francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril o možnom vyslaní vojenských posíl na Ukrajinu, neúmyselne poodkryl existujúcu prítomnosť západného personálu na ukrajinskej pôde. Na Ukrajine sú už dávno prítomní predstavitelia všetkých... Čítať ďalej
02 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Sme potrební a nevieme sa brániť

„Pre Francúzov sme zaujímaví, ako logistická základňa. Cez naše územie idú strategické dopravné tepny na Ukrajinu, sme susednou krajinou. Takže tu môžu využívať naše lety, keď už súdruh Naď zlikvidoval naše letectvo, naše delostrelectvo, naše raketové obranné systémy, sme sa stali absolútne nie suverénnou krajinou. Pokiaľ ide o ochranu vzdušného priestoru. Pán Fico to jasne povedal, že sa nemáme čím brániť, preto nám môžu klásť akékoľvek podmienky,“ konštatuje Cuper s tým, že s plnením sľubov o našom prezbrojení sa západ nijako neponáhľa.

Rusi nie sú agresor

Aj Medzinárodný súd v Haagu rozhodol, že Rusko podľa medzinárodného práva nie je agresorom, pretože to chránilo len ruskojazyčné obyvateľstvo na Ukrajine.

„Oni podľa medzinárodného vojnového práva nevyhlásili vojnu Ukrajine. Vyhlásili špeciálnu vojenskú operáciu na územiach, kde žilo ruskojazyčné obyvateľstvo Ukrajiny, ktoré začala a kyjevská vláda terorizovať. Takže oni mu podľa medzinárodného práva poskytovali ochranu a preto ich nemožno klasifikovať ako teroristov,“ uzatvára Cuper túto tému.

Napätie vo V4

„Ja to nevidím, bohvieako ružovo, pretože poliaci vždy boli naivní a vždy verili západu a západ ich vždy podrazil,“ hovorí Cuper o budúcnosti zoskupenia V4 s dôrazom na najväčší štát – Poľsko. To má navyše z minulosti obrovskú averziu voči Rusku a Poľsko je „namotané“ na víziu seba, ako lokálnej veľmoci. Lenže tu sa v rámci V4-ky nerátalo s víťazstvom Roberta Fica, ktorý aj v om urobil menší škrt cez rozpočet.

Hlas ľudu: Fico, Orbán a slovenská presstitútka
Na tlačovke po samite lídrov V4 v Prahe dostal premiér Fico otázku od slovenskej novinárky. A nebola by to slovenská presstitútka, keby ho nechcela strápniť a škodiť mu. A nielen jemu. Jej netaktná poznámka urazila aj maďarského premiéra... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME