Zeman prijal Pellegriniho. Pripravuje niečo, čo ho podporí vo voľbách
01 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Bývalý prezident Miloš Zeman privítal vo štvrtok vo svojej kancelárii v pražskej štvrti Dejvice prezidentského kandidáta a bývalého predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ktorý je spolu s Ivanom Korčokom favoritom slovenských volieb. Zeman po stretnutí novinárom povedal, že stretnutie bolo "mimoriadne priateľské". V prezidentských voľbách vyjadril podporu Pellegrinimu.

Peter Pellegrini navštívil exprezidenta Miloša Zemana po stretnutí poslancov V4 v Prahe, píšu české Parlamentní listy.

"Bolo to nesmierne, opakujem, mimoriadne priateľské stretnutie ľudí, ktorí majú rovnaké alebo podobné názory a rešpektujú sa navzájom," opísal Miloš Zeman novinárom ducha stretnutia s bývalým slovenským premiérom Pellegrinim.

Spoločne hovorili o slovenských prezidentských voľbách, v ktorých sú favoritmi Pellegrini a Ivan Korčok. "Samozrejme, to bola jedna z hlavných tém. V našom rozhovore som jednoznačne vyjadril podporu kandidatúre Petra Pellegriniho. Myslím si, že podniknem určité kroky, aby som túto podporu ešte viac zdôraznil," povedal Zeman.

Hovorilo sa aj o spolupráci V4, na čo exprezident Zeman zopakoval svoj postoj: "Nepatrím k tým, ktorí považujú Vyšehrad za prázdnu škrupinu. A nepatrím k tým, ktorí by chceli, aby bol zrušený, pretože v názoroch môžu byť rôzne nezhody. Takéto myslenie je mimoriadne nedemokratické, pretože predpokladá uniformitu názorov, a to sme už raz zažili," povedal.

Miloša Zemana navštívili v stredu vo svojej kancelárii aj slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán, ktorí pricestovali do českej metropoly na stretnutie premiérov Vyšehradskej štvorky. Aj tu sa podľa Zemana stretnutie nieslo vo veľmi priateľskom duchu.

Zemana sa novinári pýtali aj na výsledky hlasovania o manželstvách osôb rovnakého pohlavia, keď poslanci rozhodli, že gejovia a lesbičky budú môcť mať len partnerstvá, nie manželstvá.

"Veľmi vítam skutočnosť, že sa nám konečne podarilo presadiť partnerstvo, pretože to je jediná vec, o ktorú tu skutočne išlo, pretože nazývať to manželstvom, keď páry rovnakého pohlavia nemôžu plniť základnú funkciu manželstva, t.j. tvorcu rodiny, je jednoducho zámena pojmov a pojmy by sa nemali zamieňať.

V opačnom prípade si, samozrejme, želám, aby páry rovnakého pohlavia nemali problémy, ktoré mali doteraz po prijatí tohto zákona," uzavrel bývalý prezident Miloš Zeman.

Počas týždňa prijal vo svojej kancelárii aj slovenského premiéra Roberta Fica spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Robert Fico bol so Zemanom aj krátko po volebnom víťazstve, kde mu bývalý prezident zablahoželal k politickému návratu.

Pellegrini, Pekarová a Vystrčil...

Peter Pellegrini sa zúčastnil stretnutia predsedov V4 a ukrajinského parlamentu, ktorého hostiteľmi boli Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil. V tlačovej správe uviedli, že "rečníci zdôraznili dôležitosť zbavenia sa energetickej závislosti od Ruska a dôrazne odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine".

"Som veľmi rád, že sme sa dohodli, že predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk bude dôležitým hosťom nášho stretnutia. Je to dôkaz, že nám všetkým záleží na osude Ukrajiny a že podporujeme jej boj proti ruskému agresorovi. Je nevyhnutné, aby sme dali priestor predstaviteľom Ukrajiny, aby nám osobne opísali, čo sa deje v tejto krajine. Naopak, úplne sme sa nezhodli na tom, čo znamená stáť za Ukrajinou," opísal priebeh rokovaní Miloš Vystrčil.

O čom diskutovala Čaputová s generálnou guvernérkou Kanady? Iba také "babské reči"
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok diskutovala s generálnou guvernérkou Kanady Mary Simonovou. Hovorili o prehlbovaní spolupráce medzi krajinami v oblastiach, kde zdieľajú spoločné hodnoty a záujmy. Čaputová o tom informovala na sociálnej... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME

Leyenová by mala byť ticho!
Európska bezpečnostná situácia sa za súčasnej šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej výrazne zhoršila. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje RIA Novosti s odvolaním sa na maďarský portál... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik