Nemecký kancelár sa prekecol! Flagrantné zneužitie spravodajských informácií
01 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Napätie medzi Berlínom, Parížom a Londýnom sa stupňuje. Nemecký kancelár Olaf Scholz totiž verejne prezradil niečo, čo pravdepodobne malo zostať utajené. Pod tlakom je aj doma. Opozičná CDU/CSU Scholzovi vyčítala, že koná "úplne nezodpovedne". Napriek tomu sú vyhliadky Ukrajiny čoraz pochmúrnejšie. Agentúra Bloomberg varovala, že bez pomoci Západu v lete 2024 dosiahnu Rusi na fronte významný úspech. A v Spojených štátoch sa vyjadril republikán Mike Johnson, stúpenec Donalda Trumpa.

Scholz povedal, že Nemecko nepošle Kyjevu rakety Taurus, berlínsku verziu rakiet dlhého doletu Storm Shadow, a poukázal na riziko, že sa jeho krajina priamo zapojí do vojny, pričom sa odvolal na pomoc Spojeného kráľovstva a Francúzska Ukrajine.

Tobias Martin Ellwood, poslanec britskej Konzervatívnej strany a vojak, ktorý je od roku 2005 poslancom parlamentu za volebný obvod Bournemouth East a v rokoch 2020 - 2023 predsedal výboru pre obranu, poslal Berlínu ostrý odkaz.

"Ide o flagrantné zneužitie spravodajských informácií, ktoré sa zámerne používa na odvrátenie pozornosti od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu," povedal. Neskôr dodal, že vyhlásenie Olafa Scholza ruská strana využije na "ďalšiu eskaláciu napätia".

Na jeho slová upozornil britský spravodajský server The Independent

Scholz je pod tlakom aj na domácej scéne. Za to, že odmieta dodať Ukrajine to, čo skutočne potrebuje na obranu pred ruskou agresiou, ktorá trvá už dva roky.

V návrhu vypracovanom vládnucimi stranami vyzval vládu, aby pokračovala vo vojenskej podpore, pričom uviedol, že "to zahŕňa dodávky ďalších základných zbraňových systémov a munície dlhého doletu", ktoré umožnia útoky na "strategicky dôležité ciele ďaleko v tyle ruského agresora".

Ani opoziční politici, konkrétne poslanci CDU/CU, nenechávajú Scholza „o barličkách“

"Vyhlásenie kancelárky o údajnej účasti Francúzska a Veľkej Británie na prevádzke rakiet dlhého doletu používaných na Ukrajine je úplne nezodpovedné," povedal Norbert Röttgen, bývalý minister životného prostredia vo vláde Angely Merkelovej.

Britský premiér Rishi Sunak prostredníctvom svojho hovorcu otvorene vyhlásil, že na Ukrajine pôsobí niekoľko britských vojakov, ktorí podporujú ukrajinských obrancov vlasti pred ruským barbarstvom.

"Okrem malého počtu príslušníkov, ktorých máme v krajine na podporu ukrajinských ozbrojených síl, nemáme žiadne plány na rozsiahle nasadenie," povedal novinárom premiérov hovorca a dodal, že veľký počet ukrajinských vojakov sa cvičí priamo v Spojenom kráľovstve.

Z Ukrajiny však stále viac zaznievajú obavy, že ak sa prílev západnej pomoci nezrýchli, Rusi v lete spustia ďalšiu ofenzívu a dosiahnu veľké úspechy. Na túto možnosť upozornila agentúra Bloomberg.

"Ukrajinskí predstavitelia sa podľa osoby oboznámenej s ich analýzou obávajú, že ruský postup by mohol do leta nabrať výraznú dynamiku, ak ich spojenci nezvýšia dodávky munície. Interné hodnotenia situácie na bojisku z Kyjeva sú čoraz pochmúrnejšie, keďže ukrajinské sily sa snažia zadržať ruské útoky a zároveň obmedziť počet rakiet, ktoré môžu vystreliť," napísala agentúra Bloomberg.

Predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, republikán Mike Johnson uviedol, že návrh zákona o dodatočnom financovaní Ukrajiny sa bude ešte posudzovať. Na jeho slová upozornila webová stránka European Truth.

Predtým, 29. februára, na brífingu predpovedal, že snemovňa pravdepodobne tento týždeň pomoc Ukrajine neposúdi, ale namiesto toho bude pracovať na riešení bezpečnosti hraníc a zabráni ich uzavretiu.

"Ak chceme niečo na tomto svete napraviť, musíme najprv napraviť Ameriku. To znamená dve veci: Znamená to zabezpečiť naše hranice a financovať našu vládu. A preto tento týždeň veľmi tvrdo pracujeme na tom, aby sme obe tieto veci napravili," povedal Johnson.

ˇČoskoro bude asi donútený zmeniť pohľad na celú záležitosť. 

Vojna na Ukrajine sa nedá riešiť zbraňami. Fico nemieni podporiť Ukrajinu vyslaním vojakov, ako mu to chce prikázať NATO
Podľa bývalého poslanca Národnej rady Slovenskej republiky György Gyimesiho nemá vojna na Ukrajine žiadne racionálne opodstatnenia, zmysel a ani pozitíva. Odkrýva však slabé stránky progresívnych médií, politikov a ich ideológie. Problém vidí v... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik