Vyjadrenie M. Žilinku k ÚS o pozastavení účinnosti trestných kódexov
29 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Generálny prokurátor Maroš Žilinka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s pozastavením účinnosti trestných kódexov. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Na implementáciu zákonov súvisiacich so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry sa orgány prokuratúry intenzívne pripravujú a ku dňu nadobudnutia ich účinnosti bude táto zmena vykonaná," povedal Žilinka. Doplnil, že po realizácii zmien bude verejnosť informovaná o komplexných opatreniach prijatých na zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry.

ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Týka sa to všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Vláda dosiahla čo chcela. Zrušila ÚŠP, no opozícia kričí "hurá!" Ich konanie deklamuje ich "triezvy obraz" o situácii v legislatíve (VIDEO)
Ústavný súd v súvislosti so svojimi rozhodnutiami koná predčasne a nezodpovedne. Premiér sa pýta, čo vedie túto inštitúciu k takémuto konaniu. K vopred nepodpísanému zákonu sa postavil Ústavný súd zamietavo, čo protirečí legislatívnemu procesu... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.