Ak prezidentke nevadil v SIS Pčolinský, prečo jej vadí Gašpar?
29 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Voľba postu šéfa SIS zaujala celé Slovensko. Na jazyku ju majú často osoby, ktoré o tejto téme nemajú poňatia. Poukazujú na tetovanie, keď už si nie je do čoho kopnúť. Zaujala už aj samozvanú "odbornú verejnosť", to jest všadebolkov, ktorí všetko videli, no nič nevedia. Reči sa trúsia aj z radov tiež žurnalistov pracujúcich pre Denník N a ostatné "nezávislé a objektívne médiá. Do veci sa samozrejme primiešala i pani prezidentka, vnášajúca do politiky iba natruc podniky. Asi nemá čo robiť a tak kope z posledných síl, len aby vyzerala ako angažovaná.

Vkus prezidentky je nevyspytateľný. Hovorí to o jej právno-politických kvalitách? Nevadilo jej vymenovanie Pčolinského, čo je pozoruhodné vzhľadom na to, že s ním mala principiálne problémy. Pavol Gašpar jej však vadí. Kde je problém? Funkciu šéfa SIS musí vykonávať osoba spĺňajúca odborné predpoklady. Či je osobou spĺňajúcou isté predpoklady samotná prezidentka, to je tiež otázkou.

Spravodajský analytik Roman Laml sa pozastavil na vkuse výberu pracovníkov na SIS. Označil ho jedným slovom. "Čudný." V posledných rokoch sa výber šéfov Slovenskej informačnej služby prejavil takýmto, negatívne pozoruhodným spôsobom. Na tejto funkciu pracovalo približne 10 osôb. Rôzne mená ako Pčolinský, Šafárik, Mitro, Gašpar a ďalší boli síce označení za prijateľných, prečo, nikto nevie.

Čo je potrebné, aby sa stala osoba vhodným kandidátom na post šéfa SIS? Niekedy nič.

Je jasné, že šéf SIS má mať schopnosti, znalosti a danosti. Hoci, ako tvrdí Roman Laml, nikto nie je dokonalý. Ak niekto pripomenie, že ich mená smrdia politikou, treba upozorniť, že vždy sú to politickí nominanti. No nie je to to jediné, čo má osobu, ktorá sa má na tento post dostať zachrániť. Treba mať aj isté skúsenosti, či už manažérske, právne, v oblasti bezpečnosti, diplomácie, a pod. Stáva sa však, ako to bolo napr. v prípade Šafárika, že sa objaví osoba z ničoho nič a rovnako aj zmizne. „Bol to taký králik, ktorého vytiahli z klobúka“ definoval jeho kvality Roman Laml. No sú predpoklady, že na svojom poste aspoň určité skúsenosti nadobudne a bude ho schopný spravovať.

Nie je žiadnou zriedkavosťou, že sa favoritom stane protežovaný kandidát.

Výsledky, aké dosiahne novopečený šéf SIS môžu byť sporné, pretože sa stáva, že sa ním stane osoba, ktorá má u toho, kto ju vymenuje, tzv. očko. Politické nominácie nie sú prekvapením, skôr tradíciou, no Roman Laml tiež tvrdí, že to môže byť aj jeden zo zásadných problémov. Takýto ľudia môžu na rôzne pozície dosadiť osoby im skôr vhodné ako schopné. SIS potom stráca kredit a hodnota tejto inštitúcie práve kvôli takémuto konaniu môže byť defraudovaná.

Problémom rozviedky je, že nemá záujem o ďalšie odborné vzdelanie zo strany erudovaných inštitúcií, pracujúcich v tomto odbore viac ako pár desaťročí. Pretože kým je Slovensko veľmi mladou krajinou, štáty, ktoré pracujú v tomto obore omnoho dlhšie, by mohli poskytnúť svoje skúsenosti a pracovníkov SIS vyškoliť. Zatiaľ sa záujem o edukáciu v tomto zmysle nijako zvlášť neprejavil.

Kde je problém s Gašparovcami?

Určité problémy s Tiborom Gašparom sú v tom zmysle, že má ešte nedoriešené trestné konania. Ďalším adeptom sa stal teda jeho syn. Zatiaľ však v prípade tohto mladého adepta nie sú žiadne argumenty, prečo by mal takýto post zastávať. „Jeho predpoklady sú zatiaľ utajované. Túto funkciu síce môže zvládnuť, no keď to porovnáme so svetovými spravodajskými službami, tam je prístup odlišný. Priemerný vek riaditeľov je 57 rokov. Každý z nich išiel do tejto funkcie potom, ako vykonával podobné funkcie. Bol to teda postup v ich kariére. Už predtým bol v balíku bezpečnosti, spravodajstva alebo diplomacie. Mal za sebou nejaké výsledky a po približne desiatich-pätnástich rokoch bol dosadený za riaditeľa spravodajskej služby,“ vyjadril sa Laml.

V prípade Slovenska sa však tiež objavilo zopár otázok, keď sa šéfmi služby stali rôzne osoby s nie práve čistým trestným registrom. Rovnako sa spomínajú rôzne kauzy o utajovaných diskusiách medzi najvyššími štátnymi činiteľmi, rokujúcimi so šéfmi rozviedky v pomerne prísnom utajení, čo sa občanovi nemusí páčiť. Rovnako sa môže stať, že tieto osoby majú kontakty s ľuďmi, ktoré majú kontakty, s takpovediac, podsvetím. No v takejto „branži“ to nie je výnimkou, pretože, ako vieme, účel svätí prostriedky.

T. Gašpar: Môj syn spĺňa predpoklady na šéfa SIS
Štátny tajomník rezortu spravodlivosti Pavol Gašpar podľa poslanca Národnej rady SR Tibora Gašpara (Smer-SD) spĺňa vedomostné, odborné, kvalifikačné aj vzdelávacie predpoklady byť šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to v nedeľňajšej... Čítať ďalej
25 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Juraj Krúpa označil z tohto dôvodu funkionárov SIS za nie dôveryhodných.

Opozičný poslanec Krúpa z tohto dôvodu označil niektorých pracovníkov SIS za nie veľmi dôveryhodných. V jeho prípade je však účelové podozrievanie priam tradíciou. No postavil sa k týmto „faktom“ povrchne a nesnažil sa zistiť, či sú jeho vyhlásenia pravdivé, alebo nie. Potreboval sa za každú cenu vyjadriť, aby defraudoval dôveryhodnosť SIS. Urobil si takýmto spôsobom mediálne haló a sedí vo svojom poslaneckom kresle ďalej. Juraj Krúpa ako poslanec, často prichádza do pléna s naozaj pozoruhodnými vyhláseniami. Nedávno to bolo napríklad keď navrhoval, aby naši politici prešetrili smrť Navaľného.

V prípade tajných diskusií, kde sa u nás stretli najvyšší ústavní činitelia však poslanci opozície, nezdôrazňujú, či boli informácie pravdivé alebo nie. Takto môžu vyznieť diskusie jednostranne. Práve v prospech tých, ktorí sa snažia politikov skompromitovať. Bohužiaľ, u nás sa nič takéto nedeje a následne príde k zmäteniu občana a bipolarizácii spoločnosti. Na tom politici radi vytlčú politickí kapitál bez toho, aby mali sami čisté svedomie. Práve tak sa zachoval aj Juraj Krúpa a jeho kolegovia z opozície. SIS môže síce konať dôsledne, no politik koná účelovo – funkčne. A z toho vyplývajú aj spoločenské dôsledky, ak sa do éteru nedostanú informácie v plnom znení, ale iba okresané tak, aby sa to hodilo tej ktorej strane.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik