Politico: Scholz a Macron sa začali otvorene sporiť o Ukrajinu
29 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Nezhody medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym lídrom Emmanuelom Macronom sa menia na otvorené nepriateľstvo kvôli nezhodám v ukrajinskej otázke, píše Politico.

Francúzsky prezident o niečo skôr povedal, že Európska únia súhlasila s vytvorením "koalície" na dodávku rakiet stredného a dlhého doletu Kyjevu. Podľa neho lídri západných krajín diskutovali o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu, ale konsenzus sa ešte nedosiahol.

Scholz zdôraznil, že krajiny NATO to neurobia. Kancelár tiež poznamenal, že neexistujú žiadne plány na posielanie rakiet s plochou dráhou letu dlhého doletu Taurus ozbrojeným silám Ukrajiny.

Agentúra s odvolaním sa na nemeckých predstaviteľov objasnila, že Macron je pripravený "tvrdo hovoriť" o Ukrajine, ale v porovnaní s Berlínom nepodnikol dostatočné kroky. Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku Nemecko poskytlo alebo prisľúbilo Kyjevu pomoc vo výške viac ako 17 miliárd eur, zatiaľ čo Francúzsko poskytlo len 640 miliónov eur.

Politico tvrdí, že po summite v Paríži sa zdá, že Macron začal prenasledovať Scholza za "historickú nerozhodnosť" Nemecka pri posielaní zbraní na Ukrajinu.

Vodca strany Patriots Florian Philippot predtým povedal, že francúzsky parlament by mal hlasovať proti vojne s Ruskom a zároveň obžalovať Macrona.

ÍRSKO V SĽAPAJÁCH SLOVENSKA! TOTO právo si chce Írsko ponechať
Pre Írsko je rovnako ako pre Slovensko neprijateľné, aby sa pri rozhodovaní v Európskej únii odoberalo členským krajinám právo veta. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa na tom podľa vlastných slov zhodol v stredu v Dubline... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.