Peter Pellegrini v Írsku: AJ MALÁ KRAJINA MÁ PRÁVO NA SVOJ NÁZOR! (VIDEO)
02 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Peter Pellegrini (HLAS – SD), prezidentský kandidát, je presvedčený, že aj malá krajina má právo na svoj názor. Aj malá krajina má právo na to, aby bol jej hlas vypočutý na európskej úrovni. Má právo protestovať, s čím nesúhlasí Ivan Korčok, neoliberalistický kandidát, podporujúci zrušenie práva veta práve pre krajiny nášho formátu. Tak si totiž Ivan Korčok predstavuje vlastenectvo.

„Aj malá krajina má právo na svoj názor a tento musí byť vypočutý aj na európskej úrovni,“ vyslovil sa s hlbokým presvedčením Peter Pellegrini. Práve o tom hovoril s jeho partnermi na oficiálnej návšteve v Írsku.

„Írsko je krajina, ktorá má zhruba toľko obyvateľov, koľko Slovensko. Preto je pre obe krajiny dôležité, aby sme odmietli akýkoľvek koncept posilňovania, rozhodovania v Európskej únii formou hlasovania väčšiny,“ zdôraznil prezidentský kandidát. „Mali by sme urobiť všetko preto, aby na krajiny ako Slovensko alebo Írsko nikto nesiahal na doterajšie právo veta v dôležitých v dôležitých oblastiach našej budúcnosti. Európska únia je založená práve na tom, že veľké a malé krajiny sedia za jedným stolom a majú rovnako silný a vážený hlas bez ohľadu na to o akú veľkú krajinu ide,“ upozornil na súčasný stav predseda parlamentu SR.

„V tom je čaro rozmanitosti, že napriek rozmanitosti rôznej veľkosti krajín, rôznym tradíciám, rôznym zásadám, na ktorých stoja pomery v jednotlivých krajinách sa musí v zásadných otázkach musí dosiahnuť jednota a konsenzus. Vždy budem zastávať túto pozíciu a som rád, že som oporu našiel aj u našich írskych partnerov. Pred blížiacimi sa voľbami do Europarlamentu sme povedali veľmi jasne, že kampaň do Európskeho parlamentu nemôže skĺznuť do toho, kto viac pomôže alebo nepomôže Ukrajine alebo pomôže riešiť iné vojenské konflikty v našom okolí,“ zdôraznil Pellegrini.

Pellegrini polemizoval o podstate a princípoch Európskej únie. Jej význame a budúcnosti

„Aká má byť jej budúcnosť? Vrátiť sa k sociálnemu pilieru samotnej Európskej únie. Musíme hovoriť o tom, prečo ľudia v Európe strádajú, prečo sa rozširuje chudoba, prečo si pracujúci človek nedokáže zabezpečiť dôstojné bývanie, prečo rodina, kde obidvaja pracujú nedokáže zabezpečiť svojim deťom všetko, čo na svoj vývin potrebuje,“ povedal Pellegrini.

O tomto by mala byť diskusia o budúcich voľbách, vyjadril sa s presvedčením kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky, predseda strany Hlas – SD a predseda NR SR. Vyslovil sa, že by bol rád, keby sa na Slovensku kto chcel alebo nechce pomôcť zbraňami Ukrajine alebo nachádzať iné riešenia pri dôležitých veciach. Treba hovoriť pravdu o tom, v akom stave sa nachádza samotná Európska únia a aká má byť jej budúcnosť.

Samotné Írsko vie, čo je to diskriminácia

Írsko ako krajina má, rovnako ako Slovensko a východné členské štáty EÚ, skúsenosti s diskrimináciou. Počas obdobia, kedy bola súčasťou Britského kráľovstva boli jej požiadavky hrubo odmietané a občania za svoju národnosť podceňovaní. Aj to je dôvodom, prečo sa Írsko stavia za záujmy malých krajín nielen v Európskej únii a Europarlamente, ale i principiálne. To je tiež dôvodom, prečo Írsko chápe postavenie malých, diskriminovaných štátov, ktoré ale cítia potrebu suverenity a majú národné povedomie, ktoré si mienia brániť aj v európskych inštitúciách a štruktúrach.

Brusel robí všetko preto, aby naše poľnohospodárstvo ľahlo popolom. Prednejšia je im Ukrajina
Župan Nitrianskeho kraja, poslanec NR SR za stranu Hlas – SD má rovnaký názor ako slovenský poľnohospodári, farmári a potravinári. Rovnaký názor, ako obyčajný, priemerný občan Slovenska so zdravým sedliackym rozumom. Vie, že slovenskí... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik