“Čurilla mi povedal, že môžem Kučerkovi zastreliť deti,” vypovedal Ján Kaľavský
29 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

V polícii pôsobil takmer 20 rokov. Dnes sa dlhodobo ukrýva v Bosne a Hercegovine, spolupracoval s čurillovcami a je jedným z tých, ktorí odkryli rozsiahle informácie o manipuláciách aj vo vyšetrovaní politicky exponovaných káuz. Hosťom Anky Žitnej v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou bol cez telemost bývalý policajt Ján Kalavský.

S Jánom Čurillom, po ktorom bol pomenovaný aj jeho tím, sa zoznámil po príchode do NAKA. S ním konkrétne mali aj ich rodiny dobrý vzťah.

„Lenže prišla doba, keď už som počul jeho názory a kolegov okolo Jána čurillu, že za každú cenu musíme zatvárať, tento týždeň sme nikoho nezatvorili, k***a Jano zase máme prázdne basy, treba to zatvárať,konštatuje Kalavský s tým, že po smrti generála Lučanského už prišli momenty, kedy s čurillovcami nechcel mať nič spoločné. Nuž a zlomovým momentom bolo, keď čurillovci hovorili aj o deťoch kolegu Kučerku (ex policajt, ktorý je tiež v Bosne a Hercegovine, pozn.red.)

Hlavný Denník | Čurillovci

https://www.hlavnydennik.sk/2024/02/29/vyjadrenie-m-zilinku-k-us-o-pozastaveni-ucinnosti-trestnych-kodexovhttps://www.hlavnydennik.sk/2024/02/29/smeckarska-che-guevara-hanzelova-sa-nevzdava-hoci-ma-slzy-na-krajicku-na-co-sa-hra

Čurillovci mali podľa neho prsty vo veľmi veľa prípadoch – od „výroby“ fiktívnych dokumentov v úradných záznamoch, cez psychické týranie ľudí vo väzbe, až po vyhrážky Santusovej. Ak podľa neho niekto povie, že sú to krčmové reči, Kalavský nesúhlasí.

Po tomto všetkom prišlo stretnutie s vtedajším nadriadeným, riaditeľom NAKA Zurianom. Vysvetlil mu, čo sa deje na treťom poschodí.

„Kto je v obraze vie, že 3 poschodie to je bývalá protizločinecká na národnej kriminálnej agentúre. Vysvetlil som mu, že robíme z niektorých svedkov univerzálnych a ako sú nám tí ľudia užitoční. Napríklad aj Peter Petrov. Nebolo to tak, že som ho inštruoval. Ja som nemal  dôvod,  nikdy som nevidel živý spis, nemal som ani prístup k spisu,“ vysvetľuje bývalý policajt. Zurianovi oznámil ako Čurilla či Ďurka chceli od univerzálnych svedkov, aby svedčili na mnohých dnes už aj právoplatne odsúdených. Zurian mu navrhol výpoveď na policajnej inšpekcii, no odmieto.

„Po prvé, nikto mi nebude veriť, dodnes je problém, aby sa to otvorilo a aby sa pravda konečne ukázala a druhá vec, povedal som mu, že sa bojím takto vypovedať a to aj pre tieto veci,“ priznáva Kalavský. V tejto súvislosti pripomína aj výrok Jaroslava Spišiaka (Progresívne Slovensko), že občas treba použiť aj násilie.

„Takto sa to robilo. Ale keď už vám hovoria kolegovia, že môžete zastrieľať deti svojich vlastných kolegov, tak tam už bol zlom.  Po celý život som bol ľudovo povedané snajper a zažil som rôzne situácie,“ hovorí Kalavský. A nebolo podľa jeho predstáv ani to, že kolegovia sa k politikom vyjadrujú spoločne s prokurátormi.

Poslanec Ľupták: Pre toto si Anglosasi vytvorili Bukureštskú deviatku (VIDEO)
V Paríži sa v pondelok stretlo približne 20 predstaviteľov EÚ a NATO. Schôdzka mala Kremľu vyslať odkaz, že vojnu nevyhrá. Poslanec NR SR Pavol Ľupták (SNS) hovorí, že prichádza to, čo vo svojich videách avizoval už niekoľko rokov - na stole je... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

„Stretol som sa s pánom Hegerom v prítomnosti pána Kaňku v kancelárii Tiposu, kde bol aj vedúci úradu vlády. Poviem vám také pikošky. Opýtal sa ma pán premiér Heger v tej dobe, že či aj iné krajiny takto vyšetrujú a pracujú. Ja som povedal, že nemám o tom vedomosť.  Samozrejme sa ma pýtal aj, či už som bol vypovedať na inšpekcii.  Nechcel som to tam všetko vysvetľovať na tom stretnutí,“ hovorí Kalavský s tým, že Heger neskôr tvrdil, že to stretnutie bol omyl. Kalavský tomu však nerozumie, pretože vtedajší premiér si robil množstvo poznámok o tom, ako hovoril policajt o práci čurillovcov.

Eduard Heger, foto: TASR

„No pán Heger ma 20-teho mája 2021 potľapkal po ramene ku mne vtrhli kolegovia z pohotovostného policajného útvaru z Bratislavy spolu s pánom vyšetrovateľom z inšpekcie Kulichom. Myslím, že v ten istý deň boli aj u bývalého riaditeľa Zuriana na domovke a nič mu nenašli. Čurilla a spol o prípravách tejto akcie vedeli.

„Rodina bola doma, dvaja synovia a manželka. Pre nich to bola obrovská trauma, dodnes si ju nesú. Niektorí ľudia dokonca aj závidia, lebo máme obrovský dom, veľkú palmu veľký bazén... Na Slovensku nevlastníme nič, predali sme všetko, čo sme mali, vyplatili sme hypotéku a čo nám ostalo, investovali sme tu. No nie sú to vily, ako písal DenníkN, je to normálny rodinný dom,“ uvádza na pravú mieru Kalavský.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik