Biden bol u lekára. Je spôsobilý?
29 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Americký prezident Joe Biden zostáva "schopný vykonávať službu" hlavy štátu.

V jeho zdravotnom stave nedošlo k výrazným zmenám. V stredu po výročnej lekárskej kontrole to oznámil Bidenov lekár Kevin O'Connor. Biden je podľa Dr. O'Connora naďalej je schopný vykonávať službu a všetky svoje povinnosti si plní bez akýchkoľvek výnimiek alebo úľav, informovala agentúra AFP.

Najstarší prezident

Najstarší úradujúci prezident v americkej histórii absolvoval v stredu rutinnú lekársku prehliadku. Pri odchode z vojenského centra Waltera Reeda ležiaceho neďaleko Washingtonu Biden, keď sa ho novinári pýtali na závery lekárov, žartoval, že lekári si „myslia, že vyzerám príliš mlado“

Biely dom uviedol, že O'Connor, dlhoročný lekár Joea Bidena, bol „spokojný s tým, ako všetko prebehlo“. Dodal, že na testoch sa podieľal tím 20 lekárov.

Bidenovi nebol počas vyšetrenia vykonaný kognitívny test. Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že drvivá väčšina Američanov má vážne obavy o jeho schopnosť vykonávať funkciu prezidenta kvôli problémom súvisiacim s jeho mentálnou spôsobilosťou.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová obhajovala fakt, že Biden neabsolvoval aj kognitívny test, pričom uviedla, že podľa zistení lekárov ho ani nepotrebuje robiť. „Prezident absolvuje kognitívny test každý deň“ vďaka náročnosti svojej práce, dodala.

Prečo ho teda nepodstúpi?

Novinári otázkami tajomníčku Jean-Pierrovú aspoň čiastočne odpovedať. Pýtali sa, prečo sa teda Biden nezúčastní na kognitívnom teste, ak je Biely dom taký presvedčený o jeho schopnostiach.

„Myslím, že ľudia musia pochopiť, že prezident absolvuje, ako som už povedala, kognitívny test každý deň,“ tvrdila. „Ak sa pozriete na to, čo je vlastne klinický kognitívny test…A na to, čo sa ním vlastne overuje… Je to 15-minútové stretnutie, ktoré vykonáva osoba, ktorú ľudia väčšinou vlastne nepoznajú,“ uviedla.

Jean-Pierrová opakovane tvrdila, že Bidenovi lekári si nemyslia, že by potreboval absolvovať kognitívne vyšetrenie. Žiadny z týchto jeho lekárov sa však nezúčastnil na tlačovej besede, ktorú už v minulosti absolvovali, a kde mohli odpovedať na otázky novinárov.

Novinári sa však opýtali aj na to. Na otázku, prečo Biely dom neposkytol novinárom žiadneho z lekárov na rozhovor.  Jean-Pierrová tvrdila, že je to preto, lebo to ” skutočne nie je precedens”.

BIDEN SA VYJADRIL O VLADIMÍROVI PUTINOVI A TAKTO HO OZNAČIL
Biden označil Putina za šialeného sukinho syna, informuje The Guardian. Americký prezident Joe Biden označil v stredu šéfa Kremľa Vladmira Putina za sukinho syna. Biden sa takto o Putinovi vyjadril počas krátkeho príhovoru na podujatí v San... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.