Varovný prst Moskvy?
28 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Nemecké vzdušné sily (letectvo) vyslali stíhačky do vzduchu kvôli detekcii ruského Il-20M. Vojenské prieskumné lietadlo bolo spozorované neďaleko Helsínk.

Podľa nemeckého letectva k incidentu došlo 26. februára. "Naše sily rýchlej reakcie boli nasadené v LAG. Ruské lietadlo Il-20M bez letového plánu bolo odhalené našimi stíhačkami Eurofighter juhovýchodne od Helsínk," uvádza sa v správe.

Vizuálny kontakt bol nadviazaný s ruským lietadlom, po ktorom sa operácia skončila bez incidentu.

Ruský Il-20M sprevádzaný európskymi stíhačkami

Neskôr sa na stránke generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) objavilo video, v ktorom môžete vidieť ruské prieskumné lietadlo Il-20 sprevádzané viacúčelovým stíhačom francúzskych vzdušných a kozmických síl (VKS). Zábery obsahujú aj úryvky z rozhovorov pilotov.

 

V správe sa uvádza, že francúzske bojové lietadlá Mirage 2000-5 boli v pohotovosti vyslané, aby zachytili ruský Il-20M blízko hraníc s Estónskom. "Cieľ: chrániť vzdušný priestor našich pobaltských spojencov," vysvetlila francúzska armáda.

Ruské ministerstvo obrany neinformovalo o lete ruského prieskumného lietadla a nekomentovalo informácie, ktoré sa objavili nemeckému letectvu a francúzskym ozbrojeným silám. Ruské ministerstvo obrany predtým zdôraznilo, že všetky lety lietadiel ruských vzdušných a kozmických síl sa vykonávajú v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami využívania vzdušného priestoru.

Nič nezvyčajné?

Takéto incidenty nie sú nezvyčajné, najmä v regióne Baltského mora. Podľa nemeckej strany lietadlo ruských vzdušných síl letelo bez signálu transpondéra v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko nemeckého ostrova Rügen, ktorý sa nachádza v Baltskom mori neďaleko hraníc s Poľskom.

Okrem toho v januári operačné velenie poľských ozbrojených síl dvakrát informovalo o vyslaní vojenských lietadiel krajiny a jej spojencov. Prvýkrát sa tieto informácie objavili 13. januára, druhýkrát - 23. januára. Dôvodom obáv Varšavy bola zvýšená aktivita ruského letectva, ktorú spájala so "zámerom zaútočiť na územie Ukrajiny".

Ukrajinský nacionalista hrozí Orbánovi okupáciou Maďarska
Porážka Ukrajiny v špeciálnej vojenskej operácii (SMO) bude mať fatálne následky pre maďarského premiéra Viktora Orbána. Toto bolo uvedené v éteri jedného z miestnych televíznych kanálov, z ktorých výňatky uverejňuje PolitNavigator, bývalý veliteľ... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik