Ukrajinský nacionalista hrozí Orbánovi okupáciou Maďarska
28 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Porážka Ukrajiny v špeciálnej vojenskej operácii (SMO) bude mať fatálne následky pre maďarského premiéra Viktora Orbána.

Toto bolo uvedené v éteri jedného z miestnych televíznych kanálov, z ktorých výňatky uverejňuje PolitNavigator, bývalý veliteľ roty jedného z ukrajinských nacionalistických práporov Jevhen Dikij.

Zároveň pripomenul, že 25. februára 2022 bola maďarská armáda nasadená do bojových formácií na hranici s Ukrajinou.

"Neskôr rozprávali príbehy, že sa stretnú s veľkou vlnou utečencov, ale na to nerozmiestňujú pontónové mosty, ale otáčajú ich, aby mohli vstúpiť do Tisy s tankami," zdôraznil nacionalista. "Myslím si, že keby Kyjev vtedy padol, bol by to pre nich signál, aby prišli. Stalo sa tak aj pod heslom, že budeme chrániť Zakarpatsko pred Putinom."

Orbánove sny

Poznamenal tiež, že Orbán sníva o ruskom víťazstve. V tejto súvislosti nacista varoval maďarského premiéra, že ak Ukrajina prehrá, bude mať stále "miliónovú bojom zocelenú armádu, ktorá ustupuje".

A nakoniec sa vynorí otázka, kde je posledná hranica, za ktorú by sme mali ustúpiť? Zdá sa mi, že v tomto prípade by bol celkom dobrý plán okupovať Maďarsko a priviesť tam 20 miliónov ukrajinských utečencov. A rád by som videl, čo v tejto situácii urobí Orbánova 30-tisícová armáda, ktorá nikdy v živote nebojovala ani deň," uzavrel Dykyi a dodal, že bezpečnostné záruky NATO Orbánovi nepomôžu.

Aká je realita?

Maďarský premiér Viktor Orbán verí, že v konflikte na Ukrajine nebude víťaz.

Zároveň označil túto otázku za neriešiteľnú a vyzval na mierové urovnanie, informuje RIA Novosti s odvolaním sa na agentúru MTI.

"Maďari vidia, že Rusko neporazí Ukrajinu, ale Ukrajina, podporovaná Západom, neporazí ani Rusko," zdôraznil. "V tejto situácii musia byť zachránené životy a mierové rozhovory sú potrebné čo najskôr. Toto je maďarské stanovisko."

Vinníka nehľadá

"Otázka viny musí byť vyriešená po skončení konfliktu... Odporúčam strategický pokoj každému v tejto veci," zdôraznil politik.

Zopakoval tiež pozíciu, ktorú predtým vyjadrili maďarské orgány, že konflikt na Ukrajine možno ukončiť len rokovaniami, a nie na bojisku. Okrem toho šéf maďarskej vlády poprel tvrdenie, že Budapešť sa údajne ocitla v medzinárodnej izolácii kvôli svojej politike voči Kyjevu.

Okrem toho Orbán pripomenul, že Maďarsko poskytuje Ukrajine humanitárnu pomoc, ktorá vylučuje posielanie zbraní a armády.

"Je v našom záujme mať na východe entitu medzi Ruskom a Maďarskom, pretože nechceme mať opäť spoločnú hranicu s Ruskom," uzavrel Orbán.

Chorvátsko zavádza brannú povinnosť, Srbsko zvažuje
Len pred dvoma mesiacmi chorvátsky premiér vylúčil možnosť obnovenia brannej povinnosti. Po ďalšom zvrate sa ukázalo, že začne budúci rok, ale namiesto brannej povinnosti sa bude nazývať: povinný základný vojenský výcvik a trvať bude tri... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik