Premiér žiada opozíciu!
28 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Opozícia chodí po európskych orgánoch a žiada, aby Slovensku zobrali peniaze. Na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň ju požiadal, aby s tým prestala.

"Kde sa dá, robíme, čo môžeme, ale opozícia chodí po orgánoch Európskej komisie, Európskeho parlamentu a navrhuje, aby Slovensko bolo potrestané za to, že robíme suverénnu zahraničnú politiku, a boli nám zobrané finančné prostriedky," povedal Fico. Označil to za nehoráznosť. Zároveň podotkol, že oni "takéto špinavosti nerobili".

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) priblížil, že žiaden akt zo strany Komisie ani Únie nenastal, ani nebolo avizované, že by sa Slovensku mali zastaviť eurofondy. "Hovorím to preto, lebo zástupcovia opozície za SR bojujú na úrovni Európskeho parlamentu a Európskej komisie proti SR," skonštatoval. Raši doplnil, že prebieha len neformálna komunikácia s Európskou úniou (EÚ).

Vláda: Vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur

Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur na konkrétne potreby obcí a občianskych združení. Okres Michalovce dostane 913.000 eur a okres Sobrance 709.000 eur. Zároveň uvoľnila 2,5 milióna eur pre Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi na dokončenie rekonštrukcie budovy zasiahnutej požiarom. Ďalších 400.000 eur je určených na výstavbu garáží pre hasičskú techniku na Hasičskej stanici Veľké Kapušany. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda na výjazdovom rokovaní v Michalovciach.

"Cieľom predkladaného materiálu je nájsť adekvátne riešenia na zmiernenie vplyvov utečeneckej krízy, spôsobenej vojnovým konfliktom na Ukrajine, za účelom dobudovania infraštruktúry a logistických kapacít v prihraničnej oblasti, ako aj identifikovať príležitosti okresu Sobrance pri tranzite, logistike a iných oblastiach v súvislosti s potenciálnou povojnovou obnovou Ukrajiny," priblížil vládny kabinet.

Schválené uznesenie obsahuje konkrétne opatrenia a úlohy zamerané na podporu dobudovania cestnej a železničnej dopravy v regióne a s tým súvisiace opatrenia na oživenie cestovného ruchu na vodnej nádrži Zemplínska Šírava, ako aj ochranu pamiatok v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) má napríklad do konca roka zabezpečiť dokončenie majetkovoprávneho vysporiadania stavby I. úseku rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany, rovnako sa postarať o veľkoplošnú opravu úseku cesty I. triedy č. 18 Petrovce nad Laborcom - Topoľany a tiež úseku cesty I. triedy č. 19 Orechová - Krčava. V prípade železničnej dopravy dostal Ráž za úlohu iniciovať vypracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu železničnej stanice v Michalovciach a tiež priebežne zabezpečovať modernizáciu a rozvoj železničných prekladísk, umožňujúcich prepravu tovaru medzi Ukrajinou a Slovenskom.

Ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS) vláda zaviazala, aby v spolupráci so samosprávami a organizáciami podporil oživenie turizmu a návštevnosti Zemplínskej Šíravy. Rovnako má začať rokovať o možnej finančnej podpore dobudovania zimného štadióna v Michalovciach, aj v súvislosti s možnosťou uchádzať sa o dejisko majstrovstiev sveta v hokeji hráčov do 18 rokov.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) má dohliadnuť na pridelenie doplnkového Programu pediatrickej infektológie II. a III. úrovne pre Nemocnicu s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce i plynulé zabezpečenie chodu daného pracoviska. Úlohou ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) je venovať náležitú pozornosť ochrane drevených kostolíkov na východnom Slovensku zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf má do konca júna pripraviť analýzu možnosti zriadenia strediska Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky na území východného Slovenska "s cieľom zmierniť riziko dopadu nepriaznivých krízových situácií na obyvateľov daného regiónu".

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško má v súčinnosti s rezortom práce a sociálnych vecí do konca roka prijať účinné opatrenia na podporu zapájania príslušníkov rómskych komunít do trhu práce v regióne východného Slovenska s cieľom využitia týchto rezerv pracovnej sily.

Nádej pre pacientky s rakovinou prsníka! TOTO zvažuje ministerstvo zdravotníctva
Liek Trodelvy na liečbu rakoviny prsníka by mohol byť plne preplácaný z verejného zdravotného poistenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne rokuje s držiteľom registrácie lieku o podmienkach jeho úhrady. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré pre... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Hlas ľudu: Kaliňák si nenechá s**ť na hlavu, Leška zažaluje
Z vinníka obeť a z obete vinník. Na Slovensku sa to stáva. Médiá spravili zo starého Leška štvanca a z mladého Kaliňáka s kamošmi a kamerou zločinca, ktorý „prepad“ na ulici zdôvodňoval tým, že inak sa k Leškovi dostať nemohol. Podľa mainstreamu... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik