Hlas ľudu: Fico, Orbán a slovenská presstitútka
29 | 02 | 2024 I Mária Škultétyová

Na tlačovke po samite lídrov V4 v Prahe dostal premiér Fico otázku od slovenskej novinárky. A nebola by to slovenská presstitútka, keby ho nechcela  strápniť a škodiť mu. A nielen jemu. Jej netaktná poznámka urazila aj maďarského premiéra Orbána.

Fico, ako zvyčajne, chcel vedieť, z akej televízie je. Predstavila sa ako Katarína Vítková z RTVS. „Nepoznám.“ „V poriadku.“ Takýmto, možno trápnym dialógom, sa dopracovala novinárka k svojej, ešte trápnejšej otázke, ktorou chcela znemožniť slovenského premiéra. Začala: „Váš prejav k 2. výročiu vojny na Ukrajine nenechal ľahostajných minimálne dvoch premiérov. Donald Tusk reagoval so zdesením a úžasom a premiér Fiala povedal, že ho to neteší. Neobávate sa toho, že pre vašu čoraz tvrdšiu rétoriku sa Slovensko dostane do medzinárodnej izolácie? Že by sa s vami kolegovia stretli, podali si ruky, ale so Slovenskom by nezdieľali bezpečnostné  informácie? Že by ste na budúci samit do Paríža neboli pozvaní ako Maďarsko?

Fico sa v odpovedi vrátil k parížskemu stretnutiu o Ukrajine. Povedal, že o možnej účasti vojakov na Ukrajine sa hovorilo na bilaterálnej úrovni, nie na báze EÚ. Pripomenul, že slovenské médiá aj verejnoprávna televízia  a opozícia spustili paľbu, že klame, keď deň predtým hovoril o tézach samitu v Paríži. „Potom vám to Macron večer vysvetlil,“ uzavrel premiér.

Po ohlásenom ukončení tlačovej besedy o slovo ešte požiadal Viktor Orbán. Poznámka Kataríny Vítkovej sa ho bytostne dotkla, urazila ho. A tak slovenskej novinárke povedal: „Vo vzťahu k prípadnej izolácii Slovenska ste použili výraz izolácia Maďarska. To, že najväčšia maďarská politická strana v Únii nepatrí ani do jedného politického zoskupenia, to nie je identické s izoláciou Maďarska. Maďarsko vôbec nie je izolované."

Fico na adresu sliepky už len dodal: „Urobili ste hanbu slovenským médiám.“

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME