Česi píšu: Fico svojim ľuďom hovorí pravdu, preto ho českí politici tak kritizujú
28 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Fico svojim ľuďom hovorí pravdu, preto ho českí politici tak kritizujú. Českým Parlamentným Listom to povedal renomovaný politológ Lukáš Valeš. Vládni politici svojou vojnovou rétorikou podľa jeho slov poškodzujú národné záujmy vlastného štátu. „Česká republika sa však chová ako blázon, pretože má nejaké objektívne dané národné záujmy, predovšetkým ekonomické, ale jej politická elita vystupuje proti týmto záujmom,“ myslí si Valeš s dodatkom, že Česko nie je veľmoc, aby rozhodovalo o svetovom dianí.

"Slovenský predseda vlády Robert Fico pred niekoľkými dňami verejne vyhlásil, že niektoré členské štáty NATO by mohli vyslať svojich vojakov na Ukrajinu s tým, že sa o tom bude rokovať na pondelkovom summite k Ukrajine v Paríži. Fico za toto svoje tvrdenie zožal vlnu kritiky a útokov s tým, že si vymýšľa a straší. Lenže po parížskom rokovaní prišiel tamojší prezident Macron s vyhlásením, že vyslanie vojakov je možnosťou a nemožno to vôbec vylúčiť," píšu české Parlamentní listy.

Podľa politológa Lukáša Valeša je premiér Fico terčom útokov v mnohých krajinách z dôvodu, že nemá problém podávať svojim občanom veci tak, ako sú, zatiaľ čo lídri iných štátov hovoria inak.

„Proti Robertovi Ficovi sa vedie pomerne intenzívna kampaň, ale z druhej strany je to jeden z mála politikov, ktorý otvorene svojim obyvateľom hovorí, čo sa deje. Na rozdiel od našich politikov,“ má jasno politológ.

Nemyslel si vraj, že sa vo svojich skoro päťdesiatich rokoch dočká vyhrážania sa zbraňami a jadrovou vojnou. „Naša generácia sa na to s povestnými vreckami a pláštenkami pripravovala v 80. rokoch, keď sme sa tomu trošku smiali, ale trošku to aj brali vážne, pretože oni to mysleli vážne, bolo to poznať z ich propagandistických filmov. Tu sa dnes vraciam do detstva, ale práve v oblasti, ktorej by som sa rád vyhol,“ hovorí pre ParlamentníListy Valeš.

„Mrzí ma, že opozícia tému hľadania mierového riešenia dvíha pomerne málo. Akoby rinčanie zbraňami nemalo alternatívu. Pritom Česká republika ako exportná krajina je fatálne závislá na pokoji v medzinárodných vzťahoch a mala by sa usilovať o mier ako na Ukrajine, tak na Blízkom východe. Opačný prístup mi príde úplne scestný a nechápem, prečo sa neozývajú intelektuáli, pretože ideme cestou, ktorú si snáď nikto z nás nepraje. Veľmi ma prekvapuje, že je vojnová strana tak popularizovaná a slovo mier sa stalo sprostým,“ uvádza docent Valeš.

Premiéri Slovenska a Maďarska Robert Fico s Viktorom Orbánom podľa neho nezapadajú do „správnej“ škatuľky

„Preto môžu povedať čokoľvek, ale je to vopred odsúdené na odmietnutie a kritiku. Ak sa zamýšľame nad tým, čo robia naši politici, podstatné je to vnímať z pohľadu, či obhajujú národné záujmy Českej republiky. Je to čisto pragmatická vec, nemá ísť o žiadne fanfarónstvo alebo emócie. Ak je naša krajina svojim HDP z viac ako 80 percent závislá od exportu, jasne to determinuje našu zahraničnú politiku. Na rozdiel od Poľska alebo Nemecka sme malý trh a potrebujeme mať pokojné medzinárodné politické vzťahy, aby sme sa mohli venovať ekonomickým vzťahom,“ podotýka docent Valeš.

„Česká republika sa však chová ako blázon, pretože má nejaké objektívne dané národné záujmy, predovšetkým ekonomické, ale jej politická elita vystupuje proti týmto záujmom. Nie sme USA, nie sme veľmoc, nemôžeme rozhodovať o tom, ako bude vyzerať medzinárodné dianie, ale sme ťažko zasiahnutí jeho dopadmi. V tomto smere by sme sa mali trošku snažiť, a keď už nepodnecovať mier, tak aspoň nepodnecovať vojnu. Väčšia vojna by pre nás bola existenčnou katastrofou v oveľa väčšom meradle. Nielen kvôli prípadným obetiam, ale kvôli dopadom na ekonomiku. Prekvapuje ma, že takúto jednoduchú rovnicu si tu nikto neuvedomuje,“ krúti hlavou politológ v komentári pre ParlamentníListy.cz.

V prípade diskusie nad možnosťou znovuzavedenia brannej povinnosti a odvodov, ktorú nadniesol náčelník generálneho štábu Karel Řehka, a následného dementovania zo strany premiéra Fialu, je otázka, do akej miery môžu občania vládnym predstaviteľom veriť, že svoje slová myslí vážne. Podľa Valeša im ľudia môžu veriť iba ťažko. 

„Táto vláda je so svojimi sedemnástimi percentami dôvery v očiach českej verejnosti síce legálna, ale nie je legitímna. „Výroky náčelníka generálneho štábu ma mrzia, pretože je to apolitická funkcia, ktorá má zaisťovať bezpečnosť nášho štátu. Jeho neustále omieľanie vojny svedčí o tom, že pán generál má svoju predstavu a nespráva sa ako vysoký štátny úradník. Tieto výroky by si mal odpustiť. Nie je tu na to, aby občanov strašil vojnou, ale na to, aby česká armáda mala schopnosť brániť vlastné územie. Aj pre armádu je lepší stav, keď nemusí zasahovať, keď je mier. Rehkovo vystupovanie mi príde ako absurdné. Každé harašenie zbraňami zo strany vojakov dopadlo zle. Stačí si spomenúť na náčelníka nemeckej armády pred prvou svetovou vojnou Helmuta von Moltkeho, ktorý definitívne presvedčil cisára, že sa má vyraziť do zbrane,“ spomína.

Docent Valeš vidí problém v prílišnom vyvolávaní strachu medzi ľuďmi

„Máme dosť ekonomických problémov, stále sme sa nedostali na predcovidovú úroveň, v tomto kvartáli bude naša ekonomika klesať, ale máme energiu na strašenie ľudí. Nerozumiem tomu, prečo sa predstavitelia štátu nesprávajú pragmaticky. Ak má pán generál Řehka pocit, že sa musí niečoho báť, je to jeho pocit, ale nemal by ho prenášať do verejného priestoru. Česká verejnosť by si konečne zaslúžila vytvorenie niečoho, čo by sme mohli označiť za normálny stav, keď sa nemusíme báť dňa ani hodiny. Smerovať by k tomu mala politika vlády aj generálneho štábu, ale evidentne to tak nie je. So strachom je nutné nakladať mimoriadne opatrne a nepúšťať ho tam, kde nemá čo robiť a kde by mal víťaziť pragmatizmus a bežná každodenná politika,“ uzatvára svoj pohľad docent Lukáš Valeš.

ŠOKUJÚCI PRÍPAD! Moja mama ZOMRELA, lekári ju odmietli vyšetriť!
Šokujúci prípad, ktorý opísala dcéra ženy, ktorú lekári odmietli vyšetriť sa stal na sociálnych sieťach virálnym. Mnohí usudzujú, že je ho ťažké aj čítať, nie aj prežiť. Tragédia, ktorá zastihla rodinu Veroniky, ktorá je dcérou zosnulej ženy... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Hlas ľudu: Kaliňák si nenechá s**ť na hlavu, Leška zažaluje
Z vinníka obeť a z obete vinník. Na Slovensku sa to stáva. Médiá spravili zo starého Leška štvanca a z mladého Kaliňáka s kamošmi a kamerou zločinca, ktorý „prepad“ na ulici zdôvodňoval tým, že inak sa k Leškovi dostať nemohol. Podľa mainstreamu... Čítať ďalej
28 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik