Veľká diskusia v Česku o povinných odvodoch do armády
27 | 02 | 2024 I Eka Balašková

V susednej Českej republike sa aj verejná mienka seriózne zaoberá možnými povinnými administratívnymimi odvodmi. Otázka verejného prieskumu portálu Seznam znela: Súhlasíte s povinnými odvodmi do armády? Odpovede hovoria o jasnej polarizácii spoločnosti. Diskusiu rozvíril aj český prezident, ktorý pripustil administratívne odvody. 

Dáta ukázali, že 45 percent Čechov s odvodmi skôr, alebo určite nesúhlasí. Naopak určite alebo skôr za je 43 percent opýtaných. Dvanásť percent Čechov odpovedalo, že nevie, informuje portál Seznam zprávy.cz. K takýmto odvodom by štát mohol pristúpiť, pokiaľ by bol vyhlásený stav ohrozenia štátu alebo vojnový stav. Branná povinnosť vzniká občanovi ČR po dosiahnutí 18 rokov veku. Službu v armáde môže v prípade ohrozenia štátu či vojnového stavu odmietnuť z dôvodu svedomia alebo náboženských dôvodov.

Bezpečnostný analytik obranu suverenity prirovnáva k povinnostiam, akými je aj platenie daní. Netreba si však pliesť odvod s povinnou vojenčinou. Podobné obavy vyvolalo aj vyhlásenie českého prezidenta Petra Pavla. Ministerka obrany Černochová Čechov upokojuje, že ide skutočne len o administratívny úkon. Bývalý náčelník generálneho štábu vysvetlil, o čo pri administratívnom odvode ide.

Veď je to povinnosť!

„Mne je z toho trochu smutno, pretože je výsledok podobný, asi ako keby sa hlasovalo o daniach. Keby sme si hlasovali, či chceme, alebo nechceme platiť dane, tak aj veľa občanov povie, že ich platiť nechce. Bez daní štát fungovať nemôže,“porovnáva bezpečnostný analytik Otakar Foltýn výsledky ohľadom odvodov s daňami.

Dopĺňa, že pre neho je neakceptácia povinnosti brániť suverenitu Česka nepochopiteľná.

„Myslím si, že veľkú úlohu zohráva to, že mnoho ľudí má odvody stotožnené s povinnou vojenskou službou a nechápu ten rozdiel. Odpor je často vyvolaný tým, že si ľudia predstavujú, že odvody sú preto, aby niekam na rok povinne nastúpili na vojenskú službu,“ vysvetľuje Jan Ludvík z Katedry bezpečnostných štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

Česi hovoria o povinnej vojenskej službe. Hrozí aj Slovákom?
Počas uplynulého volebného obdobia boli Ozbrojené sily (OS) SR Jaroslavom Naďom, Eduardom Hegerom (vtedy OĽaNO, dnes Demokrati) a veliteľkou OS SR, prezidentkou Zuzanou Čaputovou doslova odzbrojené. Súčasné vedenie ministerstva obrany však... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Eka Balašková

Pavel vystrašil, Černochová upokojuje

Možnosť zaviesť administratívne odvody ešte v nedeľu (25. februára) podporil aj prezident ČR Petr Pavel. Štát by podľa neho tak získal prehľad o tom, s kým môže počítať pre obranu štátu. Odvody podľa prezidenta nemožno vnímať ako predstupeň obnovenia základnej vojenskej služby, zdôrazňuje portál.

„Obrana štátu nie je len záležitosťou profesionálnej armády. Účasť na nej môže byť rôzna, vo forme civilnej služby i základného výcviku, aby každý človek, ktorý je toho schopný a má na to predpoklady, získal základné zručnosti,“ povedal Pavel.

„Prezident republiky spomenul v súvislosti s odvodmi ‚administratívny úkon'. Na tom pracujeme. Minulý rok sme už urobili zmenu príslušného zákona, ktorá umožňuje získavanie informácií o občanoch z registrov štátu. A teraz už vzniká informačný systém pre riadenie obrany, ktorý prepojí rôzne registre a systémy tak, aby armáda mala aj v čase mieru dáta o občanoch a bola pripravená na krízy,“ ozrejmila ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Tá tiež pripomína, že odvody ako také je možné vykonávať až po vyhlásení najvyšších krízových stavov a nezaobídu sa bez lekárskej prehliadky a následného výcviku.

„Preto bol zavedený aj inštitút dobrovoľného predurčenia, kedy občan dá súhlas s tým, že môže byť odvedený po rozhodnutí vlády už v čase mieru. Armáde zároveň odovzdá dáta o sebe a svojom zdravotnom stave. Zároveň interne vedieme debatu, ako ľudí ďalej motivovať k dobrovoľnému a aktívnemu zapojeniu do prípravy na obranu štátu ešte v čase mieru tak, aby armáda mala vyšší počet záloh,“ doplnila ministerka.

Petr Pavel, screenshot videa youtube | Český prezident Petr Pavel

Administratívny odvod, čo to znamená?

„Je to získanie prehľadu o zdravotnom stave, vzdelaní alebo schopnostiach človeka. Tým celý proces skončí a len v prípade, keď by skutočne došlo k nejakému vojnovému ohrozeniu Českej republiky, až potom by začal mobilizačný systém fungovať,“povedal pre Seznam Správy bývalý náčelník generálneho štábu Jiří Šedivý.

ŠACH-MAT! SLOVÁ ROBERTA FICA SA PLNE POTVRDILI: Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov (VIDEO)
Francúzsky prezident Macron reagoval na slová premiéra Roberta Fica a potvrdil to, čo tu opozícia a niektoré médiá celý deň odsudzovali ako šírenie neprávd a hoaxov. Na porade štátov EÚ macron nevylúčil poslanie vojakov na Ukrajinu a avizoval... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik