Stoltenberg vyzval francúzskeho prezidenta Macrona
27 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

"NATO neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu" – Stoltenberg vyzval na strategický pokoj francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona.

Dodal však, že individuálne rozhodnutia jednotlivých krajín si nevyžadujú jednomyseľnú podporu všetkých členských štátov.

NATO neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu, ale individuálne rozhodnutia jednotlivých krajín si nevyžadujú jednomyseľnú podporu všetkých členských štátov, povedal v utorok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v rozhovore pre tlačovú agentúru AP.

"Spojenci NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú podporu. Robíme to od roku 2014 a od totálnej invázie zvyšujeme podporu. Neexistuje žiadny plán na vyslanie bojových jednotiek do vojnou zničenej krajiny." Povedal Stoltenberg.

Dodal: "Toto je ruská útočná vojna proti Ukrajine a vážne porušenie medzinárodného práva. Podľa medzinárodného práva má Ukrajina právo na sebaobranu a my máme právo podporovať ich pri uplatňovaní tohto práva," povedal generálny tajomník.

Zdôraznil, že NATO ako aliancia nedodáva Ukrajine smrtiace zbrane, ale poskytuje iné druhy pomoci, ako sú lieky, uniformy a zimné vybavenie. Členské krajiny aliancie na druhej strane tiež posielajú zbrane a strelivo na bilaterálnej báze alebo v skupinách.

Akékoľvek rozhodnutie vyslať vojakov NATO si vyžaduje jednomyseľnú podporu všetkých členských štátov, zatiaľ čo individuálne rozhodnutia jednotlivých krajín takýto súhlas nevyžadujú, povedal Stoltenberg.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok povedal, že vyslanie vojakov na Ukrajinu nemožno vylúčiť. 

"V tejto chvíli neexistuje konsenzus o vyslaní pozemných jednotiek oficiálnou formou," povedal Macron bez toho, aby spomenul, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že Kyjev nerokuje so svojimi partnermi o rozmiestnení svojich síl na ukrajinskom území.

Európa na pokraji eskalácie: Marcon nevylučuje vyslanie západných vojakov na Ukrajinu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

OBROVSKÝ ŠOK: Zomrela moderátorka televízie Joj!
Televíziu Joj zasiahla mimoriadne smutná správa - dňa 20. februára nečakane zomrela logopedička PhDr. Lucia Palugyayová, moderátorka obľúbenej relácie Rapotáčik detskej televízie Jojko! Luciu Palugyayovú poznajú rodičia a deti vďaka televízii... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik