ŠACH-MAT! SLOVÁ ROBERTA FICA SA PLNE POTVRDILI: Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov (VIDEO)
27 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Francúzsky prezident Macron reagoval na slová premiéra Roberta Fica a potvrdil to, čo tu opozícia a niektoré médiá celý deň odsudzovali ako šírenie neprávd a hoaxov. Na porade štátov EÚ macron nevylúčil poslanie vojakov na Ukrajinu a avizoval dodávku rakiet. Kedy sa sfanatizovaná opozícia a Šimečkove médiá premiérovi ospravedlnia? 

V nedeľu vyšlo video, v ktorom predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) informoval o zvolaní Bezpečnostnej rady štátu a následne o schôdzke v Paríži. Avizoval, že sa bude rokovať o tom, či aj Slovensko vyšle vojakov na Ukrajinu. V pondelok (26. februára) médiá bývalého mainstreamu, ale aj opoziční politici spustili krik, ako si Fico vymýšľa. A dnes? Minister financií Ladislav Kamenický i exminister školstva Juraj Draxler na Facebooku upozorňujú, že Macron všetkých týchto krikľúňov usvedčil z klamstva.

Robert Fico pred odletom do Paríža informoval, čo vyplýva zo zásadných myšlienok schôdzky a tiež Slovákov utvrdil, že slovenská pomoc bude mať civilný a nesmrtiaci charakter. Na to sa ozvalo množstvo opozičných hlasov o tom, ako Fico straší. Juraj Draxler na Facebooku poznamenáva, že to, čo včera červené denníky vyvracali, dnes európska významná tlač naplno hlása.

Fico pred odletom do Paríža

Z téz pondelkového rokovania v Paríži podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov. Slovensko podľa neho vidí obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách s členskými štátmi NATO a EÚ. Prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine podľa neho vytvára pre SR bezpečnostné riziká.

Slovensko sa bude podľa premiéra naďalej orientovať na pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru. Vláda chce naďalej pomáhať Ukrajine pri odmínovaní. „Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc," dodal s tým, že Slovensko bude pomáhať, "pokiaľ ide aj o tréning ľudí tu na Slovensku".

Premiér vylúčil prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny
Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom rokovaní vlády. Slovensko nebude na bilaterálnej báze... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Remišová na čele zúrivcov

„Robert Fico odporným spôsobom klame a straší ľudí, keď tvrdí, že Slováci budú musieť ísť bojovať na Ukrajinu. Táto otázka nikdy nebola na stole a je to absurdné klamstvo, ktoré Fico používal na šírenie strachu a nenávisti, aj keď bol v opozícii," uviedla v stanovisku Remišová. Tvrdí, že Fico straší, aby prekryl to, že vláda napríklad nerieši vysoké ceny potravín a palív. Dodala, že vláda vystavuje Slovensko riziku izolácie a medzinárodnej hanby. Nezaostávajú za ňou ani iní opoziční politici, ale ani médiá bývalého mainstreamu. Titulky o tom, ako „Fico straší“, chrlili počas celého pondelka.

Remišová pľula jedovaté sliny , prišla však studená sprcha (VIDEO)
Po pondelkovom zasadnutí vlády Robert Fico (Smer-SSD) vyhlásil, že Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Veronika Remišová (bývalé OĽaNO/Za ľudí) hovorí, že... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Stačilo sa vyspať...

Mnoho európskych denníkov má v utorok na titulkách veľké nadpisy typu Macron nevylučuje vyslanie jednotiek na Ukrajinu.

„Včera neskoro večer Macron novinárom potvrdil, že sa diskutuje aj o vyslaní vojakov krajín NATO na Ukrajinu. "Áno, je to na stole ako jedna z možností," povedal, pričom dodal, že kedysi sa hovorilo, že sa nepošlú tanky, nepošlú lietadlá, nepošlú strely s ďalekým doletom a potom k tomu došlo. Teraz Rusi Ukrajincov začali vážne zatláčať a preto treba zvažovať doteraz nepoužité formy podpory,“ upozorňuje politik Juraj Draxler. Francúzsky prezident podľa neho povedal, že európske štáty „smerujú k navýšeniu dodávok zbraní a k vyslaniu podporných jednotiek na hranice s Bieloruskom.“

Zhoda zatiaľ nie je

„A dokonca sa začalo hovoriť aj o možnosti vyslať na Ukrajinu bojové jednotky. Nie je na nej zatiaľ zhoda, dodal, ale on Macron, nehovorí nie. Pripomeniem, že ešte včera celý deň kaviarenské dezolátske médiá a weby slovenskému národu vysvetľovali, že otázku vyslania vojakov si vraj len vymyslel Fico,“uzatvára Draxler odvolávajúc sa na Le Figaro, Le Monde, Die Presse, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Financial Times, či The Guardian.

Európa na pokraji eskalácie: Marcon nevylučuje vyslanie západných vojakov na Ukrajinu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Macron urobil včera zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov

Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) je podľa vlastných slov rád, že jeho slová o tom, ako sú niektoré členské štáty Európskej únie (EÚ) a NATO pripravené poslať na Ukrajinu svojich vojakov, potvrdil v pondelok (26. 2.) večer aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Fico zverejnil svoje stanovisko vo videu na sociálnej sieti v utorok počas letu do Prahy na samit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Ako pokračoval slovenský premiér, Macronovo vyhlásenie potvrdilo, že jeho rozhodnutie zvolať Bezpečnostnú radu SR a stretnutie členov vlády bolo vzhľadom na závažnosť situácie opodstatnené. Kritizoval opozíciu a niektoré médiá, ktoré podľa neho tvrdili, že si zvažovanie niektorých štátov vyslať svojich vojakov na Ukrajinu vymyslel.

Pondelkovú večernú konferenciu o Ukrajine v Paríži za účasti lídrov viac než 20 členských štátov EÚ a NATO nazval "bojovou poradou", ktorej cieľom bolo diskutovať o tom, ako podporovať vojnu.

"Behal mi mráz po chrbte, keď som počúval tie militantné reči," vyhlásil. Zopakoval, že niektoré štáty jednoznačne podporujú myšlienku vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a sú to pripravené urobiť okamžite. Slovensko je podľa neho medzi štátmi, ktoré to "totálne odmietajú". Tretia skupina krajín hovorí, že tento krok treba zvážiť.

Francúzsky prezident na záver konferencie v Paríži v pondelok vyhlásil, že nevylučuje v budúcnosti nasadenie francúzskych pozemných jednotiek na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal. Odmietol však spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Peskov: Konflikt medzi NATO a Ruskou federáciou JE NEVYHNUTNÝ, ak ...
Priamy vojenský konflikt medzi NATO a Ruskou federáciou bude nevyhnutný, ak budú na Ukrajinu vyslané západné jednotky, poznamenal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore s novinármi. „V tomto prípade sa musíme baviť nie o... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik